Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
didoni_ - специалист
Здравейте,разполагам с много телефонен многожилен кабел,идеята ми е да си направя удължител за 220в.от няколко кабела свързани в паралел,знам че ще е обемисто,но ще издържи ли.
Трябва ми за прахосмукачка,дрелка и ъглошлаиф,колко кабела ще ми трябват да свържа ако става:?:
Благодаря на отзовалите се :)
piron45 - майстор
didoni_ написа:
Здравейте,разполагам с много телефонен многожилен кабел,идеята ми е да си направя удължител за 220в.от няколко кабела свързани в паралел,знам че ще е обемисто,но ще издържи ли.
Трябва ми за прахосмукачка,дрелка и ъглошлаиф,колко кабела ще ми трябват да свържа ако става:?:
Благодаря на отзовалите се :)
Ако ще ги ползваш по отделно и един ще се справи.
Junak - майстор
Абе вие добре ли сте?

Има много по-лесни начина човек да се самоубие или да утрепе друг.

Ако ставаше, нямаше да му казват телефонен...
В. Петров - специалист
Junak написа:
Има много по-лесни начина човек да се самоубие или да утрепе друг.
+1
Или просто да се подпали.
Това ми напомни за откритите „инсталации” с РК-300, които все още се експлоатират и продължават да причиняват пожари. Разпространени са основно в селските райони. Защитата им обикновено е стопяем предпазител 63A или предпазител-пирон.
dadko - майстор
Не те съветвам да използваш този кабел за удължител. Съвета ми е да забравиш за тази идея и да си направиш свестен удължител от кабел поне 3 х 1- минимум. Щото ако направиш от телефонния кабел удължител- можеш да решиш освен дрелка и ъглошлайф- електрожен например да включиш.
VLADO66 - майстор
Не става въпрос за сечението на кабела, а за изолацията на проводниците която не е предвидена за такъв товар.
dadko - майстор
VLADO66 написа:
Не става въпрос за сечението на кабела, а за изолацията на проводниците която не е предвидена за такъв товар.
Съгласен съм с това. Автора не уточнява точно какъв му е кабела, но има двужилен телефонен кабел, при който сечението на проводника е сигурно 0,35 кв., а чечението му заедно с изолацията е към Ф5мм. Но не е маловажно и сечението според мен. Вярно, че като е тънък- просто ще изгори като бушон при по- голям консуматор,
Прав си, VLADO66- най-вече заради изолацията НЕ БИВА този кабел да се ползва за високо напрежение.
hidrazin - майстор
изолацията на проводниците която не е предвидена за такъв товар
Изолацията е за да изолира. Товара го носи кабела.
НЕ БИВА този кабел да се ползва за високо напрежение
Къде го видя това високо напрежение? Тук говорим за ниско напрежение. Аз работя там където има ниско, средно и високо напрежение
и ща не ща трябва да ги знам кое какво е.
Преди да го нахокаме всички, нека разберем какъв точно телефонен кабел има. Телефонните кабели са много
видове. Аз имам удължител 50м направен от телефонен кабел и е много по-добър от повечето удължители продавани
по магазините. Недостатък му е по-голямото тегло, заради дебелата изолация. Но при мен кабела е от 10 многожични
жила по 0,35 квадрата с обща изолация.
Иначе от магазина съм взимал удължител за да го ползвам за една електрическа косачка. беше някакъв оранжев
на цвят. Първия издържа около 15 минути и прекъсна. Бягам до магазина и ми го смениха. Втория не изкара и толкова.
Айде пак до магазина. Този път и на тях им стана интересно и го отрязахме да видим какво има вътре. И видяхме -
жилата се състояха от по 3 бр медни косъма. :-D Върнаха ми парите.
Подобно е и положението с кабелите за подаване на ток при автомобилите. Надявам се никой не си мисли че примерно
с такъв кабел за 9,60 лева ще успее да си подаде ток на колата за да запали?
http://www.amavto.com/objects.php?from=15&cid=28

:partyman:
dadko - майстор
hidrazin написа:
изолацията на проводниците която не е предвидена за такъв товар
Изолацията е за да изолира. Товара го носи кабела.
НЕ БИВА този кабел да се ползва за високо напрежение
Къде го видя това високо напрежение? Тук говорим за ниско напрежение. Аз работя там където има ниско, средно и високо напрежение
и ща не ща трябва да ги знам кое какво е.
Преди да го нахокаме всички, нека разберем какъв точно телефонен кабел има. Телефонните кабели са много
видове. Аз имам удължител 50м направен от телефонен кабел и е много по-добър от повечето удължители продавани
по магазините. Недостатък му е по-голямото тегло, заради дебелата изолация. Но при мен кабела е от 10 многожични
жила по 0,35 квадрата с обща изолация.
Иначе от магазина съм взимал удължител за да го ползвам за една електрическа косачка. беше някакъв оранжев
на цвят. Първия издържа около 15 минути и прекъсна. Бягам до магазина и ми го смениха. Втория не изкара и толкова.
Айде пак до магазина. Този път и на тях им стана интересно и го отрязахме да видим какво има вътре. И видяхме -
жилата се състояха от по 3 бр медни косъма. :-D Върнаха ми парите.
Подобно е и положението с кабелите за подаване на ток при автомобилите. Надявам се никой не си мисли че примерно
с такъв кабел за 9,60 лева ще успее да си подаде ток на колата за да запали?
http://www.amavto.com/objects.php?from=15&cid=28

Не знам защо се заяждаш относно формулировката за високо и ниско напрежение. За мен 220 не е ниско. ниско е десетина волта. Добре - поправям се- нека в горенаписаното от мен под "високо" напрежение да се разбира "средно" напрежение.
И последно- какво препоръчваш- да си го ползва човека този кабел за удължител, така ли? Щото ти ползваш такъв-??? Еми- ползвай си го със здраве, но недей препоръчва такъв " удължител 50м направен от телефонен кабел ", защото " е много по-добър от повечето удължители продавани
по магазините".
hidrazin - майстор
Не се заяждам - просто отбелязвам. А формулировката е за да се спазва и никой не те пита дали за теб напрежението
от една батерийка за фенерче е високо напрежение. Има си стандарти за това. Та може да се поправиш още веднъж.
Не е средно напрежение а НИСКО ! Справка тук:
номинално напрежение
ниско напрежение(НН) - до 1 kV
средно напрежение (СН) - от 1 до 35 kV включително
високо напрежение (ВН) - от 110 до 400 kV
свръхвисоко напрежение (СВН) - от 400 до 900 kV и
ултрависоко напрежение (УВН) - над 900 kV.
Дори и изолацията един умрял UTP кабел за LAN се изпитва на 2000 волта.
http://www.omextrade.com/bg/cat/cables/ ... tp_bg.html
Никъде не съм му препоръчвал да си го ползва, а поисках да каже с какъв точно проводник разполага. Това че му викат телефонен означава само, че
е предназначен специално за телекомуникациите. Това не не значи че не може да се ползва другаде.
Сега остава да ми кажеш че с мостов проводник не мога да си захраня тонколоните, защото е силов а не аудио. :-D
Освен това ако изолацията отговаря, допустимия ток на такъв проводник със сечение 0,35 квадрата е към 1,5 ампера. Сам си сметни какво можеш да захраниш с такъв ток. Ограничението идва от пада по кабела и не става за големи дължини.
Всичко опира изолация, допустим ток и най-вече до преценка и знания. Няма никаква разлика дали с телефонен кабел ще захраниш печка "Лъч" или ще използваш разклонителя на компютъра си да захраниш електрожен. И в двата случая си се издънил. :shock:

Тема "Удължител с телефонен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: