Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
didoni_ - специалист
Както е писал hidrazin и моя кабел е с 10 жила.Ако се свържат примерно 5,6 кабела общото сечение ще е по-голямо,ясно че ще е по-тежък и обемен,но все пак е форум "Направи сам".
Ясно е че,всеки може да си го купи от магазина готов,но искам да си го направя.
Благодаря ви за мненията :)
dadko - майстор
hidrazin написа:
Не се заяждам - просто отбелязвам. А формулировката е за да се спазва и никой не те пита дали за теб напрежението
от една батерийка за фенерче е високо напрежение. Има си стандарти за това. Та може да се поправиш още веднъж.
Не е средно напрежение а НИСКО ! Справка тук:
номинално напрежение
ниско напрежение(НН) - до 1 kV
средно напрежение (СН) - от 1 до 35 kV включително
високо напрежение (ВН) - от 110 до 400 kV
свръхвисоко напрежение (СВН) - от 400 до 900 kV и
ултрависоко напрежение (УВН) - над 900 kV.
Дори и изолацията един умрял UTP кабел за LAN се изпитва на 2000 волта.
http://www.omextrade.com/bg/cat/cables/ ... tp_bg.html
Никъде не съм му препоръчвал да си го ползва, а поисках да каже с какъв точно проводник разполага. Това че му викат телефонен означава само, че
е предназначен специално за телекомуникациите. Това не не значи че не може да се ползва другаде.
Сега остава да ми кажеш че с мостов проводник не мога да си захраня тонколоните, защото е силов а не аудио. :-D
Освен това ако изолацията отговаря, допустимия ток на такъв проводник със сечение 0,35 квадрата е към 1,5 ампера. Сам си сметни какво можеш да захраниш с такъв ток. Ограничението идва от пада по кабела и не става за големи дължини.
Всичко опира изолация, допустим ток и най-вече до преценка и знания. Няма никаква разлика дали с телефонен кабел ще захраниш печка "Лъч" или ще използваш разклонителя на компютъра си да захраниш електрожен. И в двата случая си се издънил. :shock:
:partyman:
Формулировката била, за да се спазва. Спазваш я ти, защото я знаеш. Ние, които не я знаем- няма как да се съобразим с точната такава. Именно затова- въобще нямам намерение да се поправям. Благодаря, обаче за осведомителната информация.
Трябва да отбележа, че продължаваш да се заяждаш и да се хващаш за думата.
И- почваш свободни съчинения относно това каквъв кабел бих използвал или какво бих казал. Това, което съм искал да кажа- съм го написал. Спирам да пиша, за да не спамя темата на човека и за да не давам нов повод на hidrazin да философства над разни формулировки и собствени тълкувания.
Junak - майстор
hidrazin, в духа на твоите писания и аз да те попитам...

Хайде обясни ни какво ще стане при късо съединение на кабел 0,35 квадрата и напрежение 220V при дължина 50 метра?

Надявам се, че като знаеш кое е високо и кое ниско напрежение си чувал и за Импеданс на контур “фаза - защитен проводник“.

http://www.filkab.com/files/category_fi ... 552_bg.pdf

http://www.filkab.com/files/category_fi ... 551_bg.pdf

Обърнете внимание на параметъра Работно напрежение и после слушайте hidrazin

Спрете да пишете простотии. Виждате, че didoni_ не е наясно с понятията. Защо искате да подпали нещо или да убие някого - не мога да разбера :?
fikata - майстор
didoni_
Откажи се от тази идея заради електробезопасността. Това,че в един форум някой ти казал,че може не трябва да ти бъде оправдание. Инсталациите не случайно се делят на слаботокови и силнотокови.
И това не е само заради допустимия ток по сечение и работно напрежение. От няколко едножилни изолирани проводника свързани в двата края не се получава многожичен проводник със сечение като алгебрична сума от едножилните. Токовете на късо сединение на паралелно свързани проводници не са равни на токовете при единичен проводник със сечение равно сумарно на работещите в паралел.
Последна промяна от fikata на чет авг 23, 2012 4:01 pm, променено общо 2 пъти.
didoni_ - специалист
Благодаря fika,няма да пробвам за 220,мисля да си направя подвижна лампа за колата като ходим за риба да стига от колата до палатката :partyman:
Junak - майстор
didoni_, внимавай със сечението и тока. Една крушка от фар на 12 волта прави ток къде 5 ампера
didoni_ - специалист
Junak написа:
didoni_, внимавай със сечението и тока. Една крушка от фар на 12 волта прави ток къде 5 ампера

Мислиш ли че ще сложа крушка от фар 60вата :lol: ,на сутринта как ще запаля,
някоя от габарит или стоп 21вата е по-добре.
hidrazin - майстор
Хайде обясни ни какво ще стане при късо съединение на кабел 0,35 квадрата и напрежение 220V при дължина 50 метра?
И сега какво? Да взема да ти смятам ток на късо с Ecodial 3 ли? :) И без да го смятам ми е ясно че
токът на к.с. няма да гарантира времето за автоматично изключване по Чл.206 което е 0,4 секунди.
Тогава отиваме тук:
Чл. 1790. В случаите, когато защитата срещу свръхтокове (автоматичен апарат, предпазител) не
осигурява времето за автоматично изключване от 0,4 s при номинално напрежение 220 V, поради ниски
стойности на токовете на к. с. и уредбата (жилището) не е обхваната от система за изравняване на
потенциалите задължително се предвижда ЗП.
Значи излиза, че трябва да ползва не две, а три жици. :?
Освен това не знам защо си ми дал линк към този кабел ТПП ? Не случайно питах какъв е телефонния кабел.
Телефонни кабели като модели има много. Примерно:
http://www.omextrade.com/bg/cat/cables/ ... yy_bg.html
И както ти самият каза по-горе - "Обърнете внимание на параметъра Работно напрежение и после слушайте hidrazin"
Освен това didoni_ можеше да сложи поне една снимка на въпросния кабел, че да не се ядем тука
като горчиви краставици. :sauer:
Лека бира на всички.
:partyman:
angel_ov - специалист
На вилата временно съм си пуснал ток от комшията който е на 250 м от мен с 2 по 2 Х0.30 проводника с цел за ползване на инструменти необходими при ремонта. За сега всичко си е ОК.
Не виждам къде е проблема като се внимава да не се претовари и да не остава под напрежение когато не се ползва.
Junak - майстор
angel_ov написа:
На вилата временно съм си пуснал ток от комшията който е на 250 м от мен с 2 по 2 Х0.30 проводника с цел за ползване на инструменти необходими при ремонта. За сега всичко си е ОК.
Не виждам къде е проблема като се внимава да не се претовари и да не остава под напрежение когато не се ползва.
Ако до тук не си разбрал за какво става въпрос, просто няма смиксъл повече да се обяснява.
Жокер: Става въпрос не за претоварване, а за КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ.
Е

Тема "Удължител с телефонен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: