• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
edmondo - напреднал
Че една фирма която има честта да е дистрибутор да прахомукачки и телевизори от китай как да инвестира в обучение на монтажници в климатична техника или сервиз.
Плюс това сега сам потвърждаваш, че преди десет години е било ежедневие, защото вакуум помпа и манометри струваха колко два климатика с монтажа им.
Още повече вкарваш и проценти на работещи климатици вакумирани по този метод. Аз лично не знаех, че е било практика. :roll:
Няма как да се случи при сегашните многокомпонентни газове, но пък би могло да се извърши някоя простотийка.
Я ми кажи от опита си на монтажник имаш ли машина работеща безотказно повече от няколко години? Май не защото самите машини не са предвидени заводски да са безпроблемни. Башка и монтажните проблеми.
Аз мога да ти кажа че по Гърция и Италия никога няма да видиш бандажиран сноп да си виси безформено по фасадите на сградите, но тук в БГ си висят на доста места даже вече и само спомени от повиване с бандажна лента има.
И защо роптаете против методите на монтаж, които са били част от миналото, а и са самия ваш старт. И ти май си работил бе вакуум помпа доколкото си призна. :yawinkle:
Темата е за термо помпи я ми кажи, колко от гаражно направените такива имат съответна среда за изработка. Чиста и обезпрашена среда за асемблирането на хладилната част.
Стенд за наблюдение и тест на хладилния процес. За електро и други съпътсващи изчисления в порядъчен вид да не говорим. Но повечето машини работят нали.
Методът Направи си сам, нали :drinkers:

Апропо за незнаещите. Преди 10-12 години идваше по-качствена техника, тъй като гърците се грижеха да са оснвно пристанище от централна европа за нашия район.
Когато пристигаше дадена машина имаше съпътсващи формуляри, които се попълваха след извършване на монтажа. Само че в българия никой не ги ебаваше. Те се изхвърляха още от офисите в кофите или унищожителя за документи.
В тях се описваше всичко около монтажа. Как на каква външна температура, каква вътрешна. Какви методи са използвани, заварки, дирекни връзки. Измерения налягания, напрежения в мрежата, отклонения във фазите ако е трифазен ток, изплзвани защити и прочие и прочие.
Кой монтажник каращ кола колкото струва вакуум помпа би си играл да съблюдава протокола че и да пише у него.
Айде майсторе да те ти дам да монтираш Carrier и после да те накарам да попълниш заводския паспорт за въвеждане в експлотация, ще има хълцаш пред половината точки и да викаш че това у България го нема
a_stoev - майстор
Пиис мен, :weedman:
Едмондо, не чак толкова високомерно. Не всички са тръгнали палачорската, даже едно време като бяха по малко фирмите се гледаше по-отговорно на нещата. Сега всеки гледа да монтира и да бяга, нищо, че го предупреждавам че това което си мисли да направи няма да работи. Купил по един бош и давай да слага сплитове. То затова и не се занимавам със сплитове...
Не само кариер си имат startup лист.
В крайна сметка всичко е въпрос на организация.
edmondo - напреднал
Че то само с климатиците да беше така. Във всеки бранш си има паразити. Но пък как щесе създава работа на по-опитни майстери.
Относно страрт уп листа не знам дали вече въобще ги пращат защото така или иначе повечето производители си направиха ототризирани сервизи.
А относно това кой как е почнал не е толкова от значение важното е как и колко е продължил да се развива.
В моята практика съм установил само един много важен фактор, който би трябвало да се взима предвид без да бъдат виновни монтажниците после.
Районът на производство на машината.
И то най вече за машини вода/въздух иили вода/вода.
Хората в завода карат варат и изчисленията им се опират до техните климатични условия.
Пускаш машина в различен от техния регион и се почват главоболията.
Здравейте майстори, консултанти и консултиращи се , като мен.
За първи път пиша в този форум, но отдавна чета вашите мнения и споделен опит. И аз като много от вас исках да оптимизирам разходите си и с тази идея преди 4 години инвестирах доста парички в земносвързана термопомпа ГЕОТОК(дайкин)15WW/380V, барабар с цялостна конвекторна(7 конвектора) система за отопление/охлаждане + топла вода.
Да де, но очакваните от мен драстично намалени сметки за ток, така и не се получиха. Зимните сметки набъбнаха на 500-600 лева( с ТП) а летните – 120-170 лева(без ТП, но с постоянно включен бойлер+климатик в най-горещото време).
Като направя елементарните сметки с консумацията на електроутедите използвани обичайно в бита, излиза, че най-голям разход ми правят термопомпата(около3kW/h) и бойлера.
Та, първият ми въпрос към вас е:
Това нормално ли е, при положение, че къщата в която живея е изцяло санирана, със сменени дограми, окачени тавани (т.е. намален обем), всички крушки са енергоспестяващи, домакинските уреди са клас А, А+ и така нататък......?
Втори въпрос:
Изображение
Възможна и правилна ли е тази измислена от мен схема и до колко включването на слънчев колектор+ бойлер 1 и камината с водна риза ще намалят разходите ми за отопление и топла вода?
Извинявам се за дългия пост, но обещавам за в бъдеще да съм кратък и конкретен.
П.П. Квадратчето след хидрофора, трябва да е някакъв смесител(за който разчитам да ми помогнете) и чрез който се надявам да повиша температурата на входящата вода в изпарителя на ТП с няколко градуса.
Админа ако може да свие картинката, че стана мазало а аз не зная как .
Извинявам се още веднъж.
filmatoplo - майстор
Нещо не ми харесва свързването на камината :? .Нека камината да топли горната серпентина , а ТП да топли долната , и обърни захранването на серпентината захранвана от камината -топлото нека влиза отгоре .Това квадратното след хидрофора е трипътен вентил , който може да е механичен-ръчен или със ел задвижка :wink: .Друго -камината защо не топли -подпомага цялото отопление , ами топли само бойлер 2 :? .
За вход/изход на серпентините си прав, но ги драснах така за да не оплитам щранговете на схемата. Камината я пуснах на долната серпентина защото за тази зима имам повечко дръвца за изгаряне и предполагам, че температурата по тази тръба ще е по-висока и ще има нужда от по-сериозно топлоотнемане. Страхувам се да не прегрея кондензатора на ТП. За догодина може и да ги обърна.
Идеята ми е зимата да отцепвам и ползвам СК и бойлер1 само за леко подгряване на входящата вода в изпарителя на ТП. През лятото трите бойлера да се ползват свързани последователно и да се подгряват само от СК.
А и Бойлер1 го имам в наличност, но е само с една серпентина. Всъщност от цялата схема нямам колектора и камината и ще бъда много благодарен ако ми помогнете да ги подбера по вид и мощност. Дано не греша нещо кардинално в разсъжденията, че с топлотехнката не съм много на "ти".
Квадратчето според мен трябва да е някакъв термосмесител, който според зададената температура на изхода да променя сечението на входовете. Абе нема начин да няма такава измишльотина.
filmatoplo - майстор
Бойлер 1 ще е подложен на много голям дебит , и едва ли ще се загрява .
Ей за това става въпрос.
С какъв слънчев колектор трябва да се куплира бойлер1 та да може да насмогва да повишава температурата на 1-1,5 кубика вода с 2-3 градуса на час?
Тук възникват и няколко допълнителни въпроса:
1. Повишаването на температурата ще доведе ли до намаляне на дебита на входящата вода в студения кръг на ТП?
2. До колко може да се повишава тази температура?
3. До колко може да се повишава температурата на водата в топлия кръг на ТП, чрез камината примерно.
4. Правилно ли е включването на камината последователно след един от конвекторите?
kpacи - специалист
Циркулационната помпа е преди ТП, а не след, както е при теб на схемата. Не се вкарвай в приключение с камината и соларния панел - според мен излишна инвестиция. Няма по-икономично отопление от ТП вода-вода. НО - добре оразмерена и настроена ТП. Сложи Pico, мери температури, дебит и т.н. Остави хидрофора за водопровода, а за ТП една сондажна.
Мое мнение.
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: