Най - вълнуващия въпрос зимно време.
piteriv - специалист
Здравейте.Здравейте.Моля за една консултация.Купих си камина Прити с водна риза.Отпреде е сьс чугун но ризата е от ламарина(стомана).Проблема ми е следния.Аз по принцип живея в чужбина , но често се врьщам отпуска и мислех да се топля с камината когато се прибирам зимата.Но от фирмата ,която ми инсталираха парното и камината ми казаха,че ако напьлнят системата за да я пробват после не може да се изсточва и да стои по извесно време празна (за да не замрьзне докато ме няма)защото ризата ще раждяса като стои без вода и ще сьздаде проблем.Та за това реших да питам вас.Моля ви за коментар(сьвет) До момента дори не са пробвали инсталацията. Но понеже имам проблеми с тях и за ВиК инсталацията не сьм сигурен в корекноста им :?
estrogen - специалист
Относително - колко литра ти е цялата система , смеси водата със антифриз като направиш съотношението на разреждането спрямо температура примерно -15 градуса . Има едни по налудничеви решения за
флуид във такива с-ми а именно (трансформаторно масло , ионизирана или дистилирана вода) . Имаш съмнения във с-та ли че желаеш да е изпразнена когато те няма , да не стане наводнение ли , без да я надуеш
няма да разбереш дали има течове , може да се пробва със компресор като на последна точка можеш да сложиш клатан или винтил който изпуска на поне една или две еденици по-ниски от посоченото максимално налягане във с-мата ти , ако има такова посочено . Успехи
burningice - специалист
моята система е напълнена с антифриз 1:3...4
burningice - специалист
прегледай хубаво местата на свързване - да нема течове ако се решиш на този вариант, имам предвид че антифриза е по-пробивен от водата и ще намери и най-малката пролука
piteriv - специалист
Благодаря за отделеното време.В сьщност проблема е малко по сложен, ас исках да знам какво смятате, дали ще рьждяса вьтрещноста на ризата.Ще обясня....... пьк ако имате време и желание ..........ще сьм ви благодарен. :roll: Камината е свьрзана и с газов котел на пропан бутан,затворена система.Идеята е когато намалее температурата на водата затопляна от камината (или ако вьобще не се пали камината)да се включва котела.А системата се пьлни директно от питейната вода 1,5 атмосфери(такава е идеята).Проблема е че в котела има много клапи ..... филтри.....и ако трьгне раждива вода какво ще стане? :? Живея в кьща и когато не сьм там от никого не се топли,ще рече че се ползва само декември и януари.Страх ме е да оставя системата пьлна за да не се нацепи ако хване голям студ :| Дали самата риза няма някакво покритие за да не рьждясва питах в ПРИТИ но така и не ми отговориха.Знам че тука има много професионалисти Дайте ми сьвет :prayer:
крум - специалист
Ако можеш, измисли алтернативно захранване на системата (т.е. да не е директно от водопровода) или поне го сведи до минимум.
Антифриза освен че намалява температурата на замръзване на водата, има и антикорозионни, почистващи и смазващи свойства. Силно ти препоръчвам да го използваш.

Водната риза на камината със сигурност не е антикорозионно защитена. Дори и да са намазали с нещо ламарините преди да ги заварят (в което силно се съмнявам), то е изгоряло от заварките.

Ако имаш възможност, сложи си един филтър някъде около водната риза за едри частици. Така поне ще си гарантираш, че по-големите парчета ръжда/котлен камък ще бъдат уловени и няма да циркулират в системата.
piteriv - специалист
Благодаря Круме!Ама от кьде да вкарам антифриз при това положение,а и нее ли той корозионен за гумички.....сьединения(нямам представа какво точно има вьтре в котела?
крум написа:
Ако можеш, измисли алтернативно захранване на системата (т.е. да не е директно от водопровода) или поне го сведи до минимум.
Антифриза освен че намалява температурата на замръзване на водата, има и антикорозионни, почистващи и смазващи свойства. Силно ти препоръчвам да го използваш.

Водната риза на камината със сигурност не е антикорозионно защитена. Дори и да са намазали с нещо ламарините преди да ги заварят (в което силно се съмнявам), то е изгоряло от заварките.

Ако имаш възможност, сложи си един филтър някъде около водната риза за едри частици. Така поне ще си гарантираш, че по-големите парчета ръжда/котлен камък ще бъдат уловени и няма да циркулират в системата.
Тани - модератор
Разбира се , че не е вреден за уплътненията! Нали към системата на автомобила са свързани гумени маркучи! Не знам какви са тези майстори , които искат да ти вкарват водата направо от мрежата в отоплителната инсталация! Каква е идеята? Как ще циркулира водата?
piteriv - специалист
Здравей Тани.Не са майсторите виновни.Самия котел е така проектиран.Но има много такива модели,на пропан бутан,на метан ,на нафта.Този специално е JUNKER(boss) и има специален вход за вода за парно с манометьр и едно кранче от което като го развиеш определяш налягането на системата.А доколкото знам при колите гумените сьединения били те за бензин,нафта или антифриз са специални(не от обикновенна гума)Много си патя вече с този ремонт и с риск да сьм ви досаден продьлжавам да питам.За което се извинявам и благодаря за отделеното време!!! :prayer:
Тани - модератор
Точно бях взел този цитат от лични! Добре че си писал и тук .

То станаха котли и водни ризи , та не съм разбрал за кое ми говориш. :-D За газовия котел е нормално да е свързан към водопроводната мрежа . защото е на проточен принцип. Признавам си че не съм много в час с тези инсталации , но по пътя на логиката , няма начин изводите за радиатори да са свързани към мрежата. Предполагам , че са на отделен затворен кръг и дори има вградена помпа . За антифриза съм 98 % сигурен , че няма да навреди на уплътненията , но за твое успокоение и за да си 100 % сигурен прочети етикета на антифриза , там обикновено пише. Разбира се трябва да е " марков " за да си сигурен , че написаното е вярно :-D

ПП
И престани да се извиняваш - не ни досаждаш - нали това е целта на този форум!

Не е срамно да питаш - срамно е да не знаеш!

Тема "Здравейте.Камина....ще имам ли наистина проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: