• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
profy - специалист
kati_v написа:
...Да разбирам ли, че ако сложим 6 см. фибран, не е необходимо да слагаме найлона?
EDI написа:
При това изпълнение не можеш да сложиш пароизолация по никакъв начин.Шпакловката си хваща директно върху фибрана, няма как да сложиш парозащита между нея и фибрана.
Решението с дебелина на фибрана до 6 см е с пароизолационна мембрана и окачен таван.

Оптималното решение за таван на панелен апартамент последен етаж с вентилиран таван е 6 см фибран без пароизолационна мембрана и без окачен таван.

При това решението гарантира по-добра топлоизолация през най-студените дни,
т.е. при външна температура под -11 оС.
Tsilkov - майстор
Ако имаш намерение да слагаш Фибран-а на тавана на помещението вземи едно малко парче и го запали със запалка.После си помисли дали искаш да си в тази стая ако не дай си боже се запали!
profy - специалист
През 2011 г. в САЩ са произведени 1 885.2 милиона паунда полистирен PS,
от които за вътрешно ползване 1 862.2 милиона паунда, по данни на American Chemical Council.
Компанията - собственик на патента за експандиран полистирен EPS Daw Chemical Co.,
понастоящем произвежда около 40 типа Styrofoam с различно предназначение,
вкл. и за вътрешни топлоизолации,
без ограничения от противопожарните правила и от медицинските изисквания в САЩ,
с гарантиран живот 25 години.

В България поради непълна полимеризация предлаганите на пазара пенополистирени под най-различни марки
продължително време излъчват стирени, които са алергенни и канцерогенни фактори.
Има данни за кислородна деструкция от атмосферния въздух в рамките на 7-8 години.
Поради първата причина препоръчвам да не се използват за вътрешни топлоизолации и звукоизолации.
kati_v - помощник
Добре де, ясно е, че сега най-препоръчвана е изолация с вата и окачени таван, но към момента не можем да си го направим сами, нито пък да платим, за да ни го направят. Варианта е или да изолираме с XPS или стиропорени плочи, или да си топлим въздуха отгоре и тая зима. И пред перспективата да ми мухлясат таваните, май ще си останем на настоящето положение. Освен това нещо не ми допада идеята за окачен таван вкъщи - напомня ми за офис.
В крайна сметка решихме да изолираме само една стая и да видим тая зима как ще е, а догодина или ще къртим изолацията и ще правим ремонт в тази стая, или ще слагаме в целия апартамент.

profy, пак за питам - ако сложим 6 см. фибран, има ли нужда от пароизолация?profy

Tsilkov, ако не дай си Боже ми се запали апартамента, ми е все тая кой материал как гори. С толкова синтетика са натъпкани съвременните жилища, че фибрана ми е последна грижа, честно казано, ами да не се случва изобщо.
VLADO66 - майстор
Няма нужда от пароизолация.
profy - специалист
kati_v написа:
...profy, пак за питам - ако сложим 6 см. фибран, има ли нужда от пароизолация?profy
При 6 см фибран няма нужда от пароизолация.
Съветът на EDI за вида и лепилата е добър, послушайте го.
naix - специалист
kati_v написа:
Какви проблеми биха възникнали с гладкия фибран?
Не хваща добре мрежата за гладкия екструдиран полистирол (Fibran е производител, а не името на материала :cool: ). Ако сте си купили от гладкия, по-добре го надраскайте.
estqwerty - специалист
EDI : има ли някакви миризми от тавана? мен това ме притеснява, а разбрах че си с такива тавани.

това за окачения таван и аз не го харесвам - става като офис. няма ли нещо по интересно ? някаква друга система?
EDI - майстор
Какво имаш точно предвид за миризма, да миришат материалите ли.Иначе няма никаква миризма при мен.
Здравейте,

аз също мисля да си топлоизолирам тавана на спалнята на панелка. Разликата при мен е, че съм на 3 етаж от 8, но хората над мен не се топлят, а и май че ползват помещението за кухня. Спалнята ми е външно топлоизолирана с 6 см стиропор и имам троен стъклопакет на дограмата (4сезонно/бяло/Ка).
Въпросът ми е дали и аз по този начин да си топлоизолирам тавана с 6см XPS или има и други варианти?
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация на таван на панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: