Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
Доста се чудех дали да пусна темата и къде,но точно това което ме интересува никъде не го намерих.За какво става въпрос:По принцип след изолация монтирана мисля да сложа естествен камък,не само на цокала ,а на цялата веранда.Но колебанието ме задължително ли е да е XPS или може да е EPS.Въпроса е защото едното е два-пъти по-скъпо, а и става въпрос за над 60кв.Друго за което се колебая мрежата каква да бъде 4мм или може 2мм.И на края ако може EPS трябва ли да го шпакловам грубо т.е. да остане на гребен.
stenmark - специалист
Странно,никой да не даде идеи или поне как той е постъпил.106 пъти е разгледана 0 коментара :? Явно има повече хора/майстори/ които са на Ти с документациите не изпълнението.Здраве да е!
ArturDent - Почти Безобиден
Имаше такава тема преди време, потърси я.
jekasus - майстор
viewtopic.php?f=2&t=34927&p=365304#p365304
stenmark - специалист
jekasus,Артъре Ако е ставало въпрос за тази тема,чел съм я и няма отговори на моите въпроси.Все пак благодаря за желанието да помогне на jekasus.
VLADO66 - майстор
XPS с канали е задължителен,ако кажеш дебелина и големина на камъка може да ти се препоръча съответната армировка-едно е 1см варовик,друго е 2-3см гнайс.
Виж сега аз какво правих и ти си прецени дали ще ти свърши работа :

Лепих ивайловградски гнайс на изрезки ( така наречените кокали) на фасадата на две вертикални ивици със широчина 50-60 см и височина около 6 м. Кокалите бяха много масивни и тежки. Дебелина около 3-5 см, изпъкнала част стигаща до 10 см.
Основата беше бетон, върху него беше залепен и дюбелиран фибран 5 см. по стандартните способи за топлоизолация.
Фибрана не беше измазан , даже изкара една зима така в очакване. Върху фибрана закрепих от тази поцинкованата мрежа която се слага в подовите замазки , не много дебела тел и размер на отворите грубо около 3х6 см (съвсем по памет го казвам).Мрежата я хванах за бетона с дюбели на хилти с размер 10см х8мм (абе яки дюбели). Значи всички разсъждения са като се обстрахираш от фибрана , все едно че го няма и той не е носеща част от конструкцията, просто е някакъв пълнеж. Мрежата не легна върху фибрана плътно , а като завивах дюбела подлагах някаква подложка която да дистанцира мрежата от фибрана с около 1 см. Преди да завия винта на дюбела му слагах по една шайба възможно най големия диаметър ( има шайби по 3-4 см) така че главата на винта с шайбата да хване кръстачка от мрежата и да няма измъкване. Има такива стандартни дюбели за монтаж на мрежа за лепене на камък , ама си е пари. Слагаш възможно максимален брой дюбели. Те са основата на цялата хватка. На височина 2м и на 4м сложих с анкерни болтове по един Г-образен винкел 30х30 на който сяда първия кокал. По този начин разпределих тежеста през два метра ( при мен беше колона и лесно, а при тебе май е стена и сигурно е тухла, така че - гадно).
Когато лепиш камъка, на задната му част лепилото ( вземай флекс и не пести пари) когато се притисне към мрежата и фибрана , лепилото трябва да запълни разстоянието оставено зад мрежата, метала на мрежата трябва да стане като арматура в лепилото. Това ми го каза един стар майстор. Ами това е.
Имам и лепен рязан ивайловградски гнайс размер на ленти 15 см върху тухлена стена и измазана с хоросан ( стабилна тухла и стабилна хоросанена замазка с циментец добавено, ново строителство) до височина 3 м без никакви дюбели и нищо друго , само лепило и камъка си сяда един върху друг.Но нямаше топлоизолация отдолу, външна стена . По твоето питане, дали фибран или стиропор няма никакво значение , това е само топлоизолация. Не си мисли че ще има някаква носеща функция. Камъняка се събира стотици кила, дори и тонове ако е голяма площ.
Това е . Дано съм бил полезен. Успех !!!

Прикачен файл

S4035289.JPG

Прикачен файл

S4034135.JPG

Прикачен файл

S4034127.JPG
stenmark - специалист
Благодаря за отговорите.Камене това за мрежата и лепилото което си разбрал от стар майстор съвпада с това което и аз чул от майстор.Наблюдавал съм целия процес на лепене на наш хотел/на фирмата в която работя/ на Пампорово,ама кой тогава да пита относно фибран/стиропор дали има разлика.Максималната височина която ще стига камъка е 2.6/2.9.Ще ползвам също ивайловградски рязан,само дето се води дялан/по краищата се очуква/Там майстора ползваше 4мм мрежа и флеково лепило.Владо ще очаквам твоя коментар.
VLADO66 - майстор
Мнението ми за полагането съвпада с начина на Камен.След като е цокъл трябва XPS по възможност с канали.Цялата система да стане по-единна ако лепилото влезе в тях и все пак по-здрав и водонепоглъщащ материал е.
VLADO66 - майстор
Сори,повторих се без да искам.

Тема "Относно монтаж на камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: