Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте,

Предстои ми едно строително предизвикателство, затова се обръщам към вас за някой ценен съвет.
Ще правя стъклена сушилня за сушене на плодове и билки. Самата конструкция не е проблем.
Въпросът е, че подът на сушилнята се явява покрив на хладилна камера. Хладилната камера е от много години и е с вътрешна изолация с 10 см стиропор. Най-вероятно вътрешната изолация ще я подменя с термопанелите тип „сандвич“, но това е друга бира. Покривът на този хладилник е плоча с мозайка. Преди когато хладилната камера работеше през целия ден трябваше да пускам вода по мозайката, за да могат отдолу хладилните агрегати да изключат иначе не можеха да компенсират и буксуваха. А иначе плочата е с размер около 30 квадрата и е дебела към 10 см.

С монтирането на сушилня върху този покрив обричам на много по-големи мъки тази плоча и 100% неефективност на хладилната камера отдолу (отгоре в сушилнята температурата ще е поне към 50 градуса по Целзий, а долу може да се наложи и работен режим на минус 20 градуса - така се явява една температурна разлика от поне 30-40 градуса в най-добрите случаи).

По този повод се обръщам към някой, който е по-запознат. Дайте идеи за някаква термоизлоция на плочата, разбира се ако може и да е сравнително евтина, защото само вътрешната изолация на хладилника ще ми излезе предоволно!

Не ми се иска да правя замазка отгоре (дали армирана, дали не), затова търся някаква стабилна повърхност, която да положа. Виждал съм едни настилки за под камина, печка – дават ги, че изолират пода, но не знам как се казват и дали ще ми свършат работа при такава разлика в температурата (черна, като гумирана настилка).

Ще се радвам, ако вземете отношение.
8180 - майстор
На първо гледане - повдигни сушилнята над хладилника - ще го засенчиш и ще вентилираш междината. Май така са си по проект хладилните камери - с отворен навес.
Допълнителната ТИ - според необходимостта за хладилника.

Дядо ми сушеше плодове на проветриви скари, а тревите свободно висящи на сянка - дали ти трябва остъкляване - не знам, освен за прикритие на специални сортове. :yawinkle:
VLADO66 - майстор
Отвори с флекс един прозорец в тавана на хладилника да видиш в какво състояне е стиропора и ще останеш неприятно изненадан,след което ще я смениш с 15см. XPS и ще си решиш въпроса без гимнастики отгоре.
VLADO66 написа:
Отвори с флекс един прозорец в тавана на хладилника да видиш в какво състояне е стиропора и ще останеш неприятно изненадан,след което ще я смениш с 15см. XPS и ще си решиш въпроса без гимнастики отгоре.
Може би наистина си прав и това ще е достатъчно, за да реша и двата въпроса. И без това имам чувството, че стиропорът вече е наяден от мишки, така че не разчитам, че вече си върши работата.

Но какво имаш предвид под 15 см. XPS... доколкото се порових такава дебелина не се предлага, а най-дебелите листове са по 5-6 сантиметра. Ако става въпрос за наслагване на 3 слоя, то ще те помоля да споделиш как става това (как и с какво се лепят листовете един върху друг или...) и защо точно 15 см. ще ми решат проблема (10 не са ли достатъчно?!?)

Благодаря!
VLADO66 - майстор
Ако ще се обшива отдолу защо да селепят слоевете.Пробвай с 10см. и ако не върши работа добави още.Пяна за ТИ може да свърши работа и за запълване на възникнали фуги при изолирането.Стиропора сигурно е напоен и тежи-внимавай при демонтажа.

Тема "Съвет за термоизолация на под/плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: