Ел. инструментите. Консумативи.
atanasovpetko - специалист
Здравейте,
дойте комшията и ми поиска длетото за перфоратора СДС+.
Искал да направи няколко каналчета в замазката. Дадох му го. Върна ми го след ден. Днес ми се наложи да го ползвам-не ще да кърти и не ще. Погледнах острието. Вижте го и вие:
Прикачен файл:
dleto.JPG
dleto.JPG (29.17 KиБ) Видяна 4534 пъти
Прикачен файл:
dleto.JPG
dleto.JPG (29.17 KиБ) Видяна 4534 пъти
Попитах го какво е правил с длето?
"Аааа нищо само няколко каналчета."
Показах му острието-в замазката попаднал на няколко дюбел пириона, които не могул да извади и ги срязал с длетото.

Какво мога да направя сега? Точи ли се това нещо? и къде? Колко ще струва?
има ли шанс да се оправи или да си купя ново.
Длетото е 40 мм на Макита.
Благодаря за отговорите.

Прикачен файл

dleto1.JPG
dleto1.JPG (35.17 KиБ) Видяна 4534 пъти
VLADO66 - майстор
Не се точи а се клепа.ама малко съм в двоумение.Да ти купи ново,за това не си изпускам инструмента от очи щото чуждата жена кокали няма!
atanasovpetko - специалист
VLADO66 написа:
Не се точи а се клепа.ама малко съм в двоумение.
????
jekasus - майстор
Това длето е по-тъпо от моето райдерско(на три години), не че правилно, но го минавам с ъглошлайфа и пак в атака. :-D
За клепане, смятам че е добре пояснено, но не съм спец в това - http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=33135
VLADO66 - майстор
Не знам структурата на материала за да наклоня със сигурност везните.Напиши в гого 'клепане',виж процеса и търси ковач.Най-лесно е с шмиргела полека ама не змам дали има някаква специфична фабрична обработка.
dragozow - майстор
Ти ако трябва да търсиш ковач и да му платиш.....що не си купиш нов секач? Толкова ли е скъп? Все пак е консуматив и се износва от работа, комшията ако не може да работи със сигурност го е съсипал.
bulhomes2 - майстор
Клепането (коване) променя формата и ориентацията на зърната в метала и по този начин го уякчава. (Зърна са зародишните центрове в които от стопилка метала започва да преминава в твърдо съсътояние)
unisex - специалист
atanasovpetko написа:
Какво мога да направя сега? Точи ли се това нещо? и къде? Колко ще струва?
има ли шанс да се оправи или да си купя ново.
Длетото е 40 мм на Макита.
Благодаря за отговорите.
Иди нагрей длетото до червено откъм опашката и му набий лопатата в задника да не може да го извади оттам.Тия хора срам нямат.Афектиран съм защото и на мен комшията ми взе големия елтоски ъглошлайф и ми го върна с изгорял ротор и стопени пластмасови четкодържачи.На въпроса относно състоянието му,отговорът беше"аве кво стана само 20 санта сряз направих и той се разтече в ръцете ми".
Оттогава никакви комшии никакви инструменти.Да се сърдят колкото си искат.Друг чупи аз плащам-няма как да стане.
Сега относно длетото.Ако има във вашия град магазини които дават под наем техника за къртене и пробиване занеси го там.Те периодично си дават длетата и шилата за клепане и цената е прилична.Ако ли не-бавничко на шмиргел му оправи ъгъла отпред като постоянно го топиш във вода за да не го прегрееш.Имай предвид че и не всеки ковач може да ти свърши работа.Достатъчно е да го закали и да не го отвърне както трябва,става крехко и е много опасно за очите!!!

P.S Забравих.Следващият път като ти поиска нещо му покажи жеста от аватара ми!!! :lol: :lol: :lol:
dadko - майстор
Следващият път...- се надявам, че няма да дойде да поиска. Не знам какви очи има. И не мога да си обясня как го връща въобще в такова състояние. Като го е прецакал- отива и купува друго.
Аз комшиите ги отучих да идват. Тъста беше ги научил и се влачеха за какво ли не- инструменти, материали- каквото се сетиш. Веднъж един беше дошъл да си скубе разсад за домати, че не му стигнали за малко. На мен не ми свиди и ако бяхме почнали да разсаждаме- щях да му дам, но ми кипна и така го "нахраних", че нито разсад взе, нито се вясна повече за каквото и да е.
аз не съм ходил досега никога да искам нещо от комшиите. Като ми потрябва нещо- си го купувам.
Така, че- научи се да отказваш. Никой няма да ти пази инструментите както ти.
dragozow - майстор
Да, кола, жена, инструменти....не се дават. Като ми искат инструмент и не мога да откажа отивам и свършвам работа, но не давам. Един път си дадох колата на тъста да ходи на море, счупили му стъклото, оправи я при застрахователя. Ей вика много върви 170-180 натоварена на климатик....докато хвърли антифриза.

Тема "Вижте комшията в какво с-ие ми върне длетото от Макитата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: