• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Имам парцел със разрешително за строеж,което е извадено преди доста години обаче,поради редица обстоятелства не е започнат такъв,интересува ме подлежи ли на някакъв срок? Ако, да, какъв? Каква е процедурата нататък?

Мисля да предприема започване на груб строеж,парцелът е на 5км. от Пловдив и засега съм се спрял на нещо подобно-

http://gotoviproekti.eu/bg/Проекти.html ... 48&catid=7

Бих попитал за приблизителна цена ,която би ми легнала на груб строеж,зная ,че е доста относително,но няма да са излишни няколко мнения на по-знаещите по темата?
ijs - специалист
Снимката, която ни показахте е много хубава! Най- малко къщата ще ви струва 50 000 лв. ... но при едно условие - 80% твой труд 20% на твоите помощници! А за вас, лично, ще ви кажа няколко думи. По-време на строежа някои дейности сам човек ( или аз) не може да извърши самостоятелно: изкопни работи, голям кофраж с греди над 4,00 метра дължина и ширина, наливането на плочата с бетон Б20, качването на керемиди на покрива, поставяне на PVC-прозорци, направа на скелет за външно измазване или за залепването на топлоизолационните плоскости и… последно, монтаж на улуци и водосточни тръби. Всичко останалото сам човек може да извърши без помощ, с лекота и с удоволствие като зидане на тухли, малки кофражни площи, арматура, редене на керемиди, измазване, шпакловане и лепене на плочки, ЕЛ. и ВК, поставяне на ламинирани паркети, гранитогрес и парапети на терасата, монтиране на казанче за wc, мивка, душ, и много други… Има някои особености в къщата ми – повече желязо съм сложил, в нашия район зачестяват земетресенията, по-дебели основи до кота 0,00 м., само на първия етаж има плътни тухли и 15 стоманобетони колони на всеки ъгъл …. в довършителните работи не използвам гипсови изделия! Спестявам някой лев, но по финансовите въпроси не съм много вещ… печеля годишно около 20 000 лв. 4 години по 20 000 лв. прави 80 000 лв., за мен не е проблем да строя двуетажна къща с РЗП около 200 кв.м. (без много лукс) с мазе и таван. Жена ми също работи много и печели добри пари. Имам две деца – момче и момиче. Никога не пуша и не пия алкохол, не играя хазарт, само работа и работа. А сега, няколко думи за свободното време. Поне половин ден работих за заплата и осигуровки, имам допълнителни доходи, а през останалото време бях на строежа, по- точно там спортувах! Така беше най- добре за мен. Нито ден почивка ( и в събота и неделя бях на строежа по 12 часа). Защо ли е така? Ами вижте една от сметките ми , например: В една определена задача 4-ма работници за един ден свършиха определена работа срещу заплащане по 50 лв. дневна надница на човек или общо 200 лв на ден. За същата работа аз мога да свърша за 4 дена… и 200 лв. остават в джоба ми! Така като се умножи 150 летни дни непрекъсната работа на строежа се получава внушителна сума, която трябва да платя само за труд на четирима помощници около 25-30 000 лева! Къщата за една година щяла да бъде завършена до ключ, а аз … във фалит. Не ви препоръчвам това! Който бърза плаща повече… Лично за мен най-опасният момент от четиригодишния ми труд на строежа е: работа на скелета при недостъпните места високо под стряхата на върха на покрива, в един момент няма кой да ми помогне и … не искам да си спомня неприятен случай… след този случай осъзнах, в строителството само работа на скелета има чести трудови злополуки… И накрая, след 4 години, след завършване на обекта до ключ ... получих УВЕ-то ( акт 16). През тия години всяка вечер след 22,00 часа играех с децата ми и след това сядах пред компютъра, всъщност почивах си и гледах свалени филми и случах ♫ от нета и играех за отмора онлайн шах, табла,белот и донка. Ех, какъв живот имах за тези 4 години…
Надявам се и вие ще последвате като мен...
Последна промяна от ijs на чет авг 30, 2012 9:13 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Чл.152 от ЗУТ
(2) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от неговото издаване не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от издаването му не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа, който го е издал.
(3) Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.

Ако все още ти важи разрешението за строеж ,то е неразделна част към проекта за които е издадено и трябва да се съобразяваш с него.
Тани - модератор
Ето работещ линк към проекта :

http://gotoviproekti.eu/bg/%D0%9F%D1%80 ... 48&catid=7
И на мен ми хареса! Има какво да "открадна" като идеи!
Пет години за изтекли.....нататък? В момента нямам достъп до документа,но със сигурност са изтекли.

п.с. Благодаря
Tsilkov - майстор
ludoed написа:
Пет години за изтекли.....нататък?
Tsilkov написа:
Когато разрешението за строеж не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.
Демек нататък ново подаване на документи за разрешение за строеж - проект и предварителни договори с дружествата.
ludoed написа:
Бих попитал за приблизителна цена ,която би ми легнала на груб строеж,зная ,че е доста относително
Ми то към проекта като цъкнеш има "псевдоколичествена сметка".В частта и за конструкции е сравнително пълна (колко е вярна само можем да гадаем) - можеш и сам да сметнеш след като отидеш до местния бетонов център и арматурен двор.
Второто не се отнася въобще за мен,доколкото разбрах от предния ти пост,става дума за започнат строеж,при мен такъв отсъства.
Пак наново .......ще се почва навил съм се,а относно грубия строеж?....чел съм доста твои мнения в подобна тема.
Писали сме по едно време...
От мястото на което се намирам не мога да отворя линка за количествената сметка...
IvanR - специалист
ludoed написа:
Имам парцел със разрешително за строеж,което е извадено преди доста години обаче,поради редица обстоятелства не е започнат такъв,интересува ме подлежи ли на някакъв срок? Ако, да, какъв? Каква е процедурата нататък?

Мисля да предприема започване на груб строеж,парцелът е на 5км. от Пловдив и засега съм се спрял на нещо подобно-

http://gotoviproekti.eu/bg/Проекти.html ... 48&catid=7

Бих попитал за приблизителна цена ,която би ми легнала на груб строеж,зная ,че е доста относително,но няма да са излишни няколко мнения на по-знаещите по темата?
Щом е имоло разрешение за строеж, значи е имало и инвестиционен проект, който се предполага е харесан от възложителя. Защо сега се търси адаптация на нови полуготови проекти? Най-удачно е да се презавери стария, като се приложат сегашните норми. Отнася се най-вече за част "Конструкции" и новата наредба за земетръс от януари 2012г.
ArturDent - Почти Безобиден
IvanR написа:
Най-удачно е да се презавери стария, като се приложат сегашните норми. Отнася се най-вече за част "Конструкции" и новата наредба за земетръс от януари 2012г.
Какво значи да се "презавери проект"?
След като разрешителното за строеж е изтекло, трябва да се издава ново.
т.е. Проекта трябва първо да премине през конструктора за да види дали отговаря на новите изисквания.
След това да мине по процедурата за "Съответствие на чл. ххх от ЗУТ". Това се прави в общината или от лицензирана фирма (за предпочитане).
Накрая трябва да се издаде НОВО разрешително за строеж.
  • 1
  • 2

Тема "2 въпроса- относно строително разрешение и груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: