• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
256
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 294

Тани - модератор
По дебел кабел - добре , но ако е по-тънък - съобразен само с консуматора? Правилно ли ще е?

И спрете с това проектиране ! Ако е проектирано предварително, всичко ще е изчислено и за трите! Въпроса е може ли да си отклониш кабел 0,5мм² за аспиратора от разклонителната кутия и да го свърже твърдо към него! Аспиратора е 40W. Е може ли? Кой го е проектирал преди това? Проектанта?
todortv - майстор
Какъв е предпазителят захранващ кутията? Колко ампера е?
Ако кутията е захранена с 2,5 или 4 мм^2, кой ще сложи такъв, при положение, че оригиналния извод и вътрешното опроводяване е примерно 0,5/0,75.
Въпроса е правилен и различно формулиран от темата, но кой е поставял отделен предпазител при монтаж на аспиратор ?
fox_vt - майстор
Я една питанка от мен-имаме мостов кабел 2,5 кв тръгва от предпазител в таблото обикаля апартамента като минава през няколко контакта и се връща същия предпазител.Дотук добре но поради недоглеждане при смяна на таблото от винтови към АП са разделени всички налични линии вкл и тази-демек този мостов кабел от единия край е на един предпазител а от другия на друг като и двата предпазителя са еднакви.И питанката какво ще стане при късо в някой контакт-ще паднат и двата или само този който е по близко до контакта (към това клоня и аз предвид големите токове при късо)И какво ще стане при претоварване да речем със 10 А над допустимото за АП -тук вече ме е гъдел и ми се струва че тока който ще изключи предпазителите ще е двойно по голям,или ако двата са 16А и претоварване +10А общо 26А веригата като паралелна ще понесе този ток и няма да падне никой от двата АП.Я да ви чуем :-D
bdz43r - специалист
Вероятно ще издържат заедно двойния ток, но падне ли единия, задължително ще падне и другия.
Тани - модератор
todortv написа:
Какъв е предпазителят захранващ кутията? Колко ампера е?
Ако кутията е захранена с 2,5 или 4 мм^2, кой ще сложи такъв, при положение, че оригиналния извод и вътрешното опроводяване е примерно 0,5/0,75.
Въпроса е правилен и различно формулиран от темата, но кой е поставял отделен предпазител при монтаж на аспиратор ?
Е какво значение има какъв е магистралния кабел и какъв е предпазителя, нали сечението на кабела зависело от мощността на консуматора. Със сигурност проектанта си е свършил добре работата и четирите квадрата магистрален ще издържат едно аспираторче :wink:
todortv - майстор
Аз съм 15-ят
Попълних анкетата преди да прочета мненията, но така поставен въпроса е като за кокошката и яйцето.
Примери много- за сешуара, за телевизора, за лампичките за елха, зарядни...
В края на краищата педпазителите пък се смятат при пълно натоварване на целия кръг.
ArturDent - Почти Безобиден
дядо жельо написа:
четах ,четах и разбрах че не съм на ясно с кабелите и сечението им!ама ми отговорете ако обичате,грешно ли е да се слага по-дебел проводник в инсталацията на къща или апартамент?защото ми предстои смяна на инсталацията!
Както е казал Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече".
Е колко по-дебел ще сложиш? Най-много 4 кв.мм. Шестицата не влиза в контакти...
За осветлението най-много 1.5 кв.мм. При изчисления тия 1.5 кв.мм. са преоразмерени поне 3~4 пъти. Слагат се толкова, заради механична здравина.
pavelari - майстор
темата е добра и като цяло са разгледани почти всички ситуации в които може да изпадне човек, особено при една "притурка" към съществуваща инсталация...
няколко акцента и от мен /ще говоря практично/:
- когато слагаме по-дебели кабели от "обичайно" полагащите се - 4 вместо 2.5 квадрата примерно... много е хубаво, особено ако кабела ни е останал от някой обект :) или е артисал от 86-та година в мазето /тези кабели не са за подценяване/, но при късо съединение е възможно да се получи нещо много неприятно. Ако един контакт е на около 3 метра от таблото се получава нещо такова:
Дължина на линията 3 м х 2 пр. = 6 м
Съпротивление ( 0.018 х 6 )/4 кв.мм = 0.027 Ом
Ток на късо 220/0.027 = 8148A ~ 8KA
ТОВА ОЗНАЧАВА, че съществува риск от заваряване на един или няколко прекъсвача по веригата и сработване на прекъсвач в ГРТ. Ами ако става дума за къща и всички прекъсвачи след отклонителната клема на стълба са миниатюрни /масово се ползват до 6КА а дори се появиха 4.5 КА в последно време/? Единственото нещо, което помага в такива случаи е някоя и друга съществуваща снадка, добавяща допълнително съпротивление във веригата - клема, биметална муфа и др.
- когато се редуцира сечение - от 2.5 на 1.5 или 1 и т.н е редно да се монтира предпазител съобразен с тока на по-малкото сечение. Варианти има - стопяем предпазител в ревизируема кутия, автоматичен такъв в по-голяма кутия /особено в растерните тавани или картона/ и т.н. Това обаче води до известни проблеми - всяко спиране на тока означава викане на майстор - понякога добре а понякога зле :) според обекта. От тази ситуация се излиза и без предпазител - вземат се максимални мерки срещу късо - редуциране с мостови кабели, ползване на гофрета, купуване на НЕКИТАЙСКИ ел.уреди и т.н. както казват Тани и Ники - контакта е с 2.5 ама телевизора е с 2х0.75 кв.мм - Но ако сте забелязали, на качествените ел.уреди с двупроводен щепсел - кабела е плосък, други са трипроводни и като цяло са от сертифицирани по VDE производители /пише го на кабела <VDE> / ! Включително съм попадал на ел.уреди в чиито щепсел има предпазител а даже и от скоро ДТЗ с преобрауване ΤΝ-C-S /гледах едни джакузита/.
За сега толко...няма време
hidrazin - майстор
pavelari , не лъжи хората и не ги плаши. Тези сметки дето си ги направил са валидни само ако тези
3 метра кабел със сечение 4мм² си ги закачил директно на изводите на трафото в в трафопоста. Ама и тогава не е толкова,
защото никъде не си включил контактните съпротивления и това на намотките на трафото.
Ако в дадения от теб пример сумираме всички тези съпротивления и прибавим тези на линията докато стигне до този кабел 4мм²,
тези на АП-то в трафопоста и всички други преходни съпротивления в таблата едва ли ще стигне и 2кА.
:partyman:
fox_vt - майстор
То таблото може да си има мини ядрен реактор бре за кво му е трафопост отживелици :-D И кой ще има контакт на 3 м от таблото а и да има трябва да го окъсиш със доста дебел кабел най малко 4кв а такъв ел уред със такъв захранващ кабел няма да се включи във хилавия 16 А монофазен контакт и стигаме до извода че гледаме мн филми :razz:
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: