• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
batececo - помощник
Тани написа:
Направо ме разбихте! Никой ли не е виждал дюбелите , които вървят комплект с корниза и са бели с капаче за главата на винта :?
Точно това мислех да пиша :-D Но го видях чак вчера... Вчера направих обиколка "на живо" по разните му практикери, бриколажи, домкота, железарии и т.н... Там видях пакетчета малки дюбели, с бели тапички, не знам, ама на мен ми се струват доста малки и къси, това дали ще държи :?

А това "пирон-дюбел" за 1-ви път го чувам, сега ще питам чичо Гошо (гугъля) какво е това чудо на техниката.

За пробиването мисля да викна още един човек, да държим и да бележим с маркер дупките от самия корниз :shock: после дупчене, послее слагане на дюбелите и завиване на видиите. Видяха ми се прекалено големи дупките на корниза, или това са май за тапите, ще гледам като ги купя и ще мисля...
Тани - модератор
Няма смисъл да бележиш всички отвори . Пробива се направо през отвора на корниза , а после се слага дюбела и се завива винта му. Ако някой или всичките са къси у не хващат в бетона , което ме съмнява , тогава вече може да се ползват по-дълги дюбели със същия диаметър.Това ще го установиш още с пробиването - забележи кога свредното започва да пробива бетон, бележи по накакъв начин докъде е влезнало, извади го и премери с наличните дюбели . Дюбела трябва да е поне 2 см пе0-дълъг , за да хване в бетона. Ако дюбелите имат глава , която да им пречи да преминат ЦЕЛИТЕ през корниза , то трябва да я отрежеш. Ако си взел винтовете в комплект с дюбелите , трябва да отрежеш главата с една дебелина на корниза , за да може винта да хване със сигурност в дюбела. Така приготвения дюбел пъхаш в отвора. Остава да си приготвиш и дюбела с капачката - отрязваш му само дюбелната част , но така , че винта на дюбела който ще ползваш да може да задържи корниза и в същото време да може свободно да се върти докато го завиваш в дюбела. С така подготвения остатък от фабричния дюбел избутваш дюбела който вече си пъхнал в отвора , така, че да опре корниза в тавана и чак тогава слагаш винта и завиваш! Дано си разбрал какво имам предвид , че звучи малко абстрактно :)
batececo - помощник
Абе сега ми казаха, че през около 50 см провисвало с тежки пердета, през колко сантиметра да слагам дюбели, за да не провисне, но и да не е прекалено нагъсто, скоро гледах в един хотел с тежки пердета - беше си през 50 см и не беше провиснало :?

Иначе другия вариант е да си ги слагам през 50 см и ако провисне ще слагам и между тях :?:
chapara - майстор
Ако мислиш че ще провисва го и залепи + дюбелите :wink:
8180 - майстор
За дюбелите явно имаме разнобой.
Сигурно вече 15 год. не използвам (дори изхвърлям) дюбели, които искат белязане и сваляне на закрепвания материал, вместо работа ПРЕЗ материала. Колегите с гепскартона (които забиват стотици), предполагам ще потвърдят. Има вече доста разновидности (освен пирон-дюбелите), включително и метални, които позволяват това. Най-сигурно е да се взимат комплект с винтовете, а не по препоръка на симпатична продавачка или пък да се режат, съобразяват и т.н.
Ето едно случайно попаднало пояснение - втора и четвърта картинка спрямо и останалите.
http://www.ticom-bg.com/index.jsp?p=3&sP=4
Bojidar_Donev - специалист
И един съвет от мен гледай да не прекаляваш като пробиваш с бормашината , защото дупката ще стане по-голяма от ф6 и ще береш ядове.Когато нямам дюбел под ръка заострям дърво във формата на конус и го набивам във отвора след като го набия завивам винта ,който разпуква дървото в отвора и става много здраво само внимавай да е СУХО дървото :) дано съм помогнал :cool:
stiv1961 - майстор
Bojidar_Donev написа:
И един съвет от мен гледай да не прекаляваш като пробиваш с бормашината , защото дупката ще стане по-голяма от ф6 и ще береш ядове.Когато нямам дюбел под ръка заострям дърво във формата на конус и го набивам във отвора след като го набия завивам винта ,който разпуква дървото в отвора и става много здраво само внимавай да е СУХО дървото :) дано съм помогнал :cool:
Колега, все пак живеем в 21- ви век :) . Не, че и това не сме правили ама.......
Spokoiniq - майстор
Имам чувството, че някои искат да ползват пердето като шведска стена за групови тренировки :lol: Колкото до провисването-вчера в единия от апартаментите ми постягах туй-онуй, докато я няма наемателката, загледах корниза и...провиснал между оригиналните отвори.Не са изпуснали дюбели, двурелсов пластмасов корниз със тънко перде+завеса, не тежат толкова, че да е проблем...Оказа се, че само между две точки е виснало, и по щетите на пръчката-водач(изкривена и пообелена) разбрах, че при течение балконската врата е захапвала пръчката(метал с някаква полимерна тъпотия отгоре), и е дърпала упорито на това място кукичката, респективно корниза.Пирон-дюбелите не са мръднали, по-скоро си мисля за некачествена пластмаса на самия корниз.В тоя смисъл автора на темата може да си сгъсти фиксиращите точки, бели капачета за покриване се продават допълнително.
batececo - помощник
Един от корнизите е сложен :) Ползвах оригиналните дюбели от комплекта - външен диаметър 6 мм. Някои не влезнаха до край, та изрязах около 1 см, около 4 см са дълги. Държат яко. Посъветваха ме първо с малка бургия и първо дупчих с 5-ца (това ми е най-малката) после обаче се оказа тясно за дюбел 6-ца и разширявах с бургия 6-ца, та ... на 6-цата и се счупи това стърчащото отпред, може за това да не е станал точно 6 мм отвора. абе важен е крайния резултат :) доволен съм :)

Грешка допуснах, че мерих за всички дупки разстояние от стената, тъй като стената се оказа леко крива и сега корниза е леееко крив - 1 см отклонение по средата (панелка), но се вижда само ако се застане горе и се гледа по дължина от единия край към другия, от долу не си личи, само аз си го знам.

Малко притеснително, че на късите дюбели, самия винт накрая няма резба и вече към края се върти лесно, но ... пак държи и няма вадене - напъвах го - не мърда :)

Тези малки дюбелченца как можело да държат, изобщо не предполагах :)
Svezar - специалист
В бетон и най-ментеливия дюбел ще държи яко даже и само 2см да захапе /не че го препоръчвам/ ,но ти говореше за дебела шпакловка а сега се оказва че от 4см дюбели на някой си изрязал по 1см /сигурно бургията ти е била 3см :mrgreen: / така че остава да се надяваме че шпакловката е била 2-3мм и няма опасност в един хубав ден някой да свали корниза докато дърпа пердето :yawinkle: И по принцип има вариант през 50см да провисне от тежко перде но то зависи от качеството на корниза пък и да се случи не е проблем,ще навиеш още няколко винта и готово !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Корниз за пердета - избор, монтаж, въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: