• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
IvanR - специалист
ArturDent написа:
IvanR написа:
Най-удачно е да се презавери стария, като се приложат сегашните норми. Отнася се най-вече за част "Конструкции" и новата наредба за земетръс от януари 2012г.
Какво значи да се "презавери проект"?
След като разрешителното за строеж е изтекло, трябва да се издава ново.
т.е. Проекта трябва първо да премине през конструктора за да види дали отговаря на новите изисквания.
След това да мине по процедурата за "Съответствие на чл. ххх от ЗУТ". Това се прави в общината или от лицензирана фирма (за предпочитане).
Накрая трябва да се издаде НОВО разрешително за строеж.
Да това е процедурата по ЗУТ!
Tsilkov - майстор
IvanR написа:
Да това е процедурата по ЗУТ!
Ама преди да стигнеш до нея първо трябва да се намери стария проект (доколкото разбирам ludoed не го е зървал даже) ,да го разгледа и реши дали му върши работа.После трябва да се подпечата от проектанти платили си на съответните камари за 2012.Предполагам понеже проекта е стар трябва да му добави по новите изисквания ПБЗ,енергийна ефективност(ЕЕ),доклад за ЕЕ и пожарна безопасност.Преправката на "старите манджи по архитектура,конструкция,ел и ВиК,геодезия" не ми се мисли още повече ,че ludoed се е загледал в нещо съвсем друго :rolleyes: .Да не забравяме и новите предварителни договори и скици (евентуално по кадастър) което си е вече по ЗУТ. В общи линии си е за нов проект - всички други приказки са само в сферата на теоретичното и "чешене на език".
Благодаря за отговорите,изчетох доста от форума,по моему полезна информация,......ще се строи къща навил съм се.Живея в чужбина,за това ще бъде доста трудно да се реализира,но с мерак....
Четох и доста за сглобяемите дървени къщи.Споделете нещо за тях?
Доколкото разбрах Хонка са доста скъпи за нашия пазар все още.Някоя българска фирма?
ArturDent - Почти Безобиден
ludoed има няколко подводни камъка.
- Почти всички търговци на сглобяеми къщи не включват в цената нищо до кота 0. т.е. ти трябва да си изравниш терена, да си прокараш подземните комуникации (ток, вода, канал), да си направиш основите и да излееш първа плоча. Това не е никак малко перо.
- Голяма част от строителите на сглобяеми къщи са всъщност търговци по каталог. Когато ще почват да строят те поръчват нещата на друга фирма и тогава започват да събират бригада за да ги сглоби.
- Искат 60-80% от парите напред, без да са ти дали или показали нещо. При тази криза в строителството е много голям шанса да изгориш с парите, като те отидат за погасяване на стари задължения. Да се съдиш после с ООД няма смисъл. Ще спечелиш делото, но пари няма да видиш.
- Качеството е доста ниско, според моите наблюдения.
- Цената е същата, ако не и по-голяма в сравнение с масивното строителство. Като включиш и работите до кота 0. Тези къщи за разработени за страни в които цената на труда е висока. Там излизат по-евтино.
- Много от тези "търговци по каталог" не са построили нито една такава къща или само 2-3. Сега се учат на твой гръб.
Щом не си в България задължително ти трябва човек, който постоянно да ти движи нещата и да наглежда за качеството. По принцип, то и в закона има такъв - технически ръководител. Трябва да има строително образование и да ти е доверен. Ако наемеш непознат има вероятност той да направи "партия" със строителя, да ти пестят от материали и труд, като после си разделят парите...
Така погледнато, това не са подводни камъни ,а направо риф :-D ,инак бавно започват да се потвърждават твоите думи.Свързвах се с някои фирми по телефона,други разгледах в нета.....нещо не съм очарован,а и цените :-D

п.с.някои казват -конкурентни цени,аз му казвам -губене на връзка с действителността
Tsilkov - майстор
Ако искаш дървена къща просто си направи проект по твоите желания и възможности.После си намираш майстори да ти го изпълнят и получаваш това което искаш на много по-добра цена.Иначе "фирмите" сме ги дъвкали и преди - Много вожд-малко индианец и от там ..... :lol:
ludoed написа:
Имам парцел със разрешително за строеж,което е извадено преди доста години обаче,поради редица обстоятелства не е започнат такъв,интересува ме подлежи ли на някакъв срок? Ако, да, какъв? Каква е процедурата нататък?

Мисля да предприема започване на груб строеж,парцелът е на 5км. от Пловдив и засега съм се спрял на нещо подобно-

http://gotoviproekti.eu/bg/Проекти.html ... 48&catid=7

Бих попитал за приблизителна цена ,която би ми легнала на груб строеж,зная ,че е доста относително,но няма да са излишни няколко мнения на по-знаещите по темата?
Здравейте,
Тези стойности са публикувани и на други форуми, но от повече информация не боли...
Няколко цифри от моя опит /които разбира, за никой не са задължителни/.
Относно бюджета на строителството: малко цифри от усредена стойност за проектирани, изпълнени и въведени в експлоатация еднофамилни къщи :
1. За груб строеж –
№ Наименование ЦЕНА лв./м2 % за м2
І. Земни работи 22.30 2.47%
ІІ. Кофражни работи 66.01 7.31%
ІV. Бетонови работи 65.47 7.25%
V.Зидарски работи 44.12 4.88%
VІ. Покривни работи 37.77 4.18%
VІІ. Тенекеджийски работи 4.20 0.47%

Цена за груб строеж 294 лв./м2 без ДДС / 150 €/м2 без ДДС
Забележка: % за м2 са частта на етапа, към стойността за окончателно завършване.
Трябва да се има в предвид, че въпреки се позовавам на реално изпълнени проекти за еднофамилни сгради с почти същата квадратура, цените не трябва да се взимат като миродавни. Много зависи от проекта или по точно презапасяването на конструктора, геологията и от там типа на фундиране и хидроизолациията, транспортните разтояния до бетоновия възел и депо за земни почви, вида на покривните изолации или покрития /честно казано аз съм фен на керемидите/ и обшивките, периода за начало на строителството, изискуемия срок за строежа, начин на плащане и т.н. и т.н.

Успех на всички настоящи възложители и бъдещи собственици на красив и уютен дом....
  • 1
  • 2

Тема "2 въпроса- относно строително разрешение и груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: