Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iivanov - майстор
Ей тоя пипер е видял само 2 поливки.

Прикачен файл

Снимки0864E001.jpg
Снимки0864E001.jpg (100.43 KиБ) Видяна 18793 пъти
HASSEN1488 - помощник
Здравейте, направих си капково напояване. Магистралния 'водопровод' ми е ф 25, от него с водовземки съм пуснал капков маркуч 16 и 17 с капкообразуватели през 30 см дебита им е 1,1 L/H всеки ред е дълъг около 15 М.
Въпроса ми е през колко време и за колко трябва да го оставям капе?
Насажденията са:
Домати
Пипер
Краставици
Царевица
Фасул?
filmatoplo - майстор
:) Тая година и аз пробно засадих 35 корена домати , 10 корена краставици , и 20 корена пипер .Направих капково , но не знам режима на поливане :? , просто всеки ден за по половин час пущам крана :wink: -намокря корените в радиус 20см .Краставиците и пипера понякога ги поливам повече с маркуч който е с нормален дебит -ей тъй намокрям вадите допълнително.Краставиците вече май спряха да дават -Гергана се казват , гледам комшията ги измъкна :) .Пипера започна да образува чушки :wink: .Доматите ги полазиха напролет гъсеници -и на доста домати някакво зелено гъсениче ги гризе до опашката :axe: .Нищо не съм торил или пръскал :? :) -ама всеки ден имам салата :partyman: .Имената на разсада на доматите са май -Идеал,Биволско сърце ,и някакъв холандски :) .
hidrazin - майстор
То из съм новобранец в капковото - за първа година. С доматите и аз имам такъв проблем. Нещо ги гризе до опашката и направо капят.
Пръсках с моспилан оня ден и ще видим дали ще ги тръшне. Краставиците искат повече вода и съм решил това така:

Изображение

Пипера по съвет на iivanov го засуших да хване здрави корени, защото от много поливане стана 80-90см
и при малко по-силен вятър започва да пада. :shock:
Иначе поливам всяка вечер в 01, 03, 05 и 07 часа по 15 минути заедно с райграса. Доматите през два дни по толкова.
Не съм сигурен дали е най-добрия режим.
:partyman:
iivanov - майстор
hidrazin,да не вземеш да го пресушиш пипера.Видиш ли,че листата повяхват през деня,поливай по малко.
Както казах по-горе зелето ми е на капково.Обаче режима ми убягва.Преди засаждане,тъй като почвата беше суха след фрезата,пуснах капковото през цялата нощ.След засаждане поливах сутрин и вечер по час.Обаче в един момент ми се стори,че прекалявам.Почвата отгоре е суха,а отдолу кал.В момента поливам само по веднъж,за половин час.
Mega - специалист
... Не претендирам да съм градинар, но толкова често поливане не е добре, освен за чушките може би. При мен поливам капково (автоматично) един път на ден в 7 сутринта за час. За сега всичко се развива супер. Миналата година гледах домати и се поливаха един път на седмица и станаха страхотни. Големи и вкусни.
EDI - майстор
Моите на вилата ги поливам от дъжд на вятър, сиреч 1 път в седмицата, като отида.Станали са едни доматища, не ви е работа.Ще ги снимам в неделя да ги покажа.И тревата даже си стои по редовете :lol:
hidrazin - майстор
Почвата отгоре е суха,а отдолу кал.
То и при мен е така. Отгоре почти не личи да е поливано, а като разровиш малко отдолу
почвата е влажна и като я стиснеш в ръка става на топка и не се разпада. Поне така съм чувал,
че това е сигурен признак за добро напояване.
За пипера - не съм го пресушил и след почти седмица водна диета сега се държи за почвата много по-добре.
Благодаря за съвета, свърши добра работа Сега ще трябва обаче пак да поливам защото е пълно с чушки.
Между другото при нас трудно да удавиш нещо. Преди като поливах с маркуч 1 цол и помпа с дебит около
2,5 кубика, водата в реда стигаше до към 3,5 - 4 метра и не продължава а само попива. :shock:
Сега само ме притесняват гадовете дето ми изгризват дръжките на доматите и краставиците, дето не успях
да ги опазя от брашнената мана. Сега пръскам с куадрис на пет дена и има признаци на възстановяване.
Поне за новите листа.
sensi - специалист
Искам и аз да питам за капковото напояване. Имам около 300 кв.м. морава. Поливам редовно всеки ден, но в горещите дни водата в кладенеца намалява драстично. Та съм се замислил за капково напояване. Вярно, че ще преровя целия двор, но явно натам вървят нещата с това безводие. Да питам специалистите, какъв маркуч да си взема. Гледам, че има много модели и производители, с различна дебелина. За какво се използват тези компенсиращите маркучи. И най важното, какво трябва да е разтоянието м/у маркучите, за да бъде оптимално поливането.
hidrazin - майстор
Трябва да си вземеш такъв маркуч:
МАРКУЧ
Ама цената му е една... И след 7-8 години ще трябва да го сменяш.

Тема "Поливане.Как,колко и при какво?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: