• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Ето, че дойде времето и за поправката на моята инсталация, с която имах няколко проблема миналата зима, описани в теми назад. Като ги намеря, ще пусна линковете тук.
Накратко, имам 28 кВт котел Бош 2000В, работещ само на дърва, 7 м комин Шийдел ф180, ще бъде надстроен с още 1 метър тези дни, 300 литра бойлер в две серпентини, и Ладомат 21.
Какво искам да направя сега - да променя връзването на бойлера от горната на долната серпентина, така ще имам повече БГВ, а и мисля, има начин да го ползвам и като буфер, колкото и малък да е. Но това за буфера остава на заден план, поне засега. Също така ще монтирам помпа за бойлера.
Първия ми въпрос - има ли проблем бойлера да се затопля от котела чрез долната серпентина?
Другата идея е да монтирам помпа Алфа2 и трипътен винтил, както и контролер на Интиел за трипътния винтил, това на линията за радиаторите.
Какво ще кажете да използвам ето тази схема на Атмос за целта?
Изображение

Ще добавя и снимки на сегашното разположение.
Благодаря за съветите :)
filmatoplo - майстор
Ще стане ,само сложи на двете помпи пружинни възвратни клапи , ако няма да ползваш слънце за бойлера -свържи му и двете серпентини на котела , като захраниш топлото от горе .
kalin72 - майстор
Преди или след са тези възвратни клапани?
Сега се чудя как точно да направя промяната, защото мястото ми е силно ограничено, и колкото и да се опитвам да няма завои, ще се наложат поне два на 90 градуса...
Ето и снимки:

Изображение

Изображение
Последна промяна от kalin72 на ср авг 29, 2012 4:50 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Аз ги слагам след помпата , като ги редувам така -кран,филтър,помпа,възвратна клапа ,кран. :wink:
filmatoplo - майстор
:) Толкова место имаш , ще дойда там -и ще я изям тая инсталация :yawinkle: .
kalin72 - майстор
Мога ли да сложа помпата за бойлера на връщащата вода?
Мога ли да спестя от кранове преди и след помпите?
Тоест, мога, но има ли логика да го направя :)
filmatoplo - майстор
Помпите на подаващата , с кранове ,филтри,клапи :wink: .
Christo - майстор
Ако спестиш крановете, няма да можеш да свалиш помпите за ремонт без да се източва цялата система. Почистването на филтрите също няма как да стане.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нищо няма да пестиш, има място достатъчно - затова ли купува Ладомат - сега да пестиш кранове?
filmatoplo - майстор
Колко ще спести :? 40-60 лв , пък после колко ще псува. :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28

Тема "Да поправим моята инсталация - монтаж на две помпи, трипътен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: