• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
..............
Последна промяна от steady на съб сеп 01, 2012 8:53 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
И що се звериш на Лазар, като той е професионалист в тая област, дава ти съвет, а ти с първата си инсталация мислиш, че си по-умен от него?
LazarGanev - "Велик майстор"
steady написа:
След втора проба, помпата качи до третия етаж и обърна, но далечните радиатори на първия и третия етаж останаха студени.

steady, не те обвинявам, че не ти е ясно, а че се звериш на хората, които ти дадоха съветите, не говоря за себе си. Дано проумееш най-важното от тази тема - помпа, която има напор 6м може да топли радиатор и на 60м, и на 600м височина! Няма нужда помпата сама да "обръща" водата през най-високата точка. След като обезвъздушиш системата, въртенето на водата става много по-лесно, защото колкото вода се качва нагоре, толкова слиза по връщащия щранг и помага на помпата. Напорът на помпата служи само за да преодолява хидравличните съпротивления при движение и при избор на помпата височината на сградата не участва по никакъв начин. Само че както някой си го беше сложил в подписа - шашава вода няма, има шашави майстори. Водата превърта през най-малкото съпротивление (близките радиатори) и до края на системата не достига. Затова трябва да притворим крановете на близките радиатори, за да създадем еднакво хидравлично съпротивление и водата да циркулира навсякъде - това се нарича хидравличен баланс на системата. Колко да ги притворим ли - ами жестоко! Затваряме до край и после отваряме на половин-един оборот. По-далечните радиатори отваряме повече и така до последния, който оставяме отворен докрай. След това може да коригираме докато се получи задоволителен резултат. Дано сега си ме разбрал.
naskov - майстор
steady написа:
. Като метраж я дават до 12 метра, което реално мен ме интересуваше да разбера, но никой не каза.
М..дааа, интересна констатация. Както се казва, който ти го е казал това, да ти върне парите :wink:
Christo - майстор
Да се изкашлям и аз по въпроса....Не съм професионалист, защото не си изкарвам хляба с отоплителни инсталации. Имам парно от 20 години и през това време съм прочел много книжки и още повече съм гледал и питал. Да си направиш сам парно не е като да си купиш кебапчета с бира. :? Все пак, става въпрос за хиляди левове. Или поръчваш нещото на някой специалист и му се доверяваш, или залягаш над книжките и четеш и питаш и така много пъти подред. Ако искаш да почерпиш инфо от този форум, първо попрочети в него по-назад във времето. Ще оцениш кои са специалисти и на чие мнение можеш да се довериш. Има много интересни неща. И за помпи, и за всичко, което се слага в една парна инсталация. Уморително и дълго е, но си заслужава. Ако го направиш, ще разбереш, че помпите по принцип се смятат. Хора, проектирали и направили стотици инсталации пишат че смятат помпите да работят на втора скорост, тоест пак се застраховат в случай на нужда да могат да вдигнат или намалят дебита без да купуват друга помпа. Да питаш в магазин или пък някой майстор и така от тавана да купиш помпата.....Или трябва да си голям късметлия, или майсторът трябва да е много печен, или внук на баба Ванга :lol: Не става в петък да се регистрираме, в събота питаме нещо, от писмата става ясно, че нищо не ни е ясно, в неделя тръгваме с рогата напред, щото си имаме мнение, но то не съвпада с мнението на мнозинството. Не е реалистично да очакваш от някого безплатни но добри съвети, като междувременно му се караш. Системата се балансира със крановете, които обикновено са секретни и са монтирани в долната страна на радиаторите. В общия случай пътят на водата до всеки един радиатор е различно дълъг, хидравличното съпротивление е различно и циркулацията е различна. За това се налага и балансиране. Дали това ти харесва или не, си е твоя работа.
Хората които са направили помпата и барабар с помпата има си и книжка, и все пак поне пише нещо за разлика от теб че не написа нищо а се правиш на знаещ. Спирам да коментирам твои изказвания. Няма смисъл.
............
Последна промяна от steady на съб сеп 01, 2012 8:54 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Тия резби отдавна умряха бе човек. Къде пък ги и върза със западни стандарти? Не мога да разбера какво търсиш тук, като си знаеш всичко :? .
и аз това се чудя. Ще помоля да се изтрие. Благодаря!
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: