• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Може ли да се преправи прозоречен тип климатик който е само за студено? Целият ще е скрит под канапе в механа и няма да взима студен или външен въздух.Имам два руски които мисля да преправя.Имат 3 ри степени на вентилатора - ръчни, което не ми пречи да превключвам.Мисля че питата им е доста по голяма и че може да стане.Ако някой знае или е разглобявал да пише. Знам че компресора им е вграден и въпроса ми е да го отстраня или водата да минава и през него и въобще дали да се захващам?
EDI - майстор
Не се захващай, няма смисъл.Прекалено много работа ще има да направиш обратния цикъл.Сигурно имаш от старите БК.Те са си железни машини, могат много години да те изкарат, но не си заслужава преправянето.
Захванах се с единия климатик.Разглобих го и забелязах че е с две пити. Ще премахна едната пита(задната),компресора и вентилатора на задната пита.Оставям предната пита от която вентилатора смуче въздух и го издухва отгоре.Мисля, че ще топли перфектно.Засега виждам зор с прехода от тръбички ф8 към ф18.Те са 2 бр. влиза и излиза от питата и няма да обръщам потоци и т.н. Днес отивам да търся преходи.Ще сложа кран на топлата и обезвъздушител на студената тръба. Не е сложно и мисля, че ще се справя. После почвам и един изгорял ел. маслен радиатор. За резултати ще пиша. . .
filmatoplo - майстор
Човека иска да ги върже към парното , не да им обръща цикъла от студено към топло :wink: .Това фи-8 не е ли малко да циркулира вода :? .
Вчера ходих да разглеждам конвектори.Имаше поне 20 вида (подови, стенни,за вграждане, малки големи и т.н.) и всичките бяха с тръбички ф6 или ф 8. Има един за вграждане който е почти едно към едно с климатика - размера на питата,начина на засмукване и потока на въздуха тръбички ф6. Само ел. се различава и си включва вентилатора автоматично(като истински конвектор де). Както писах ще има кран и обезвъздушител и ще е първи по веригата най-близко до камината.След него ще има само радиатор също правен (от охладител на някаква хладилна техника) с тръбички - мисля ф12, закачен и вграден в дървена кутия на стената над канапето(като се облегнеш да топли на гърба) Помпата е Wilo rsb 20/650.Така, че мисля, че не са проблем ф 6 и водата ще може да циркулира.
filmatoplo - майстор
Вило 20/650 да няма някаква грешка :? .
vlax - майстор
ico 6600 написа:
Вчера ходих да разглеждам конвектори.Имаше поне 20 вида (подови, стенни,за вграждане, малки големи и т.н.) и всичките бяха с тръбички ф6 или ф 8. Има един за вграждане който е почти едно към едно с климатика - размера на питата,начина на засмукване и потока на въздуха тръбички ф6. Само ел. се различава и си включва вентилатора автоматично(като истински конвектор де). Както писах ще има кран и обезвъздушител и ще е първи по веригата най-близко до камината.След него ще има само радиатор също правен (от охладител на някаква хладилна техника) с тръбички - мисля ф12, закачен и вграден в дървена кутия на стената над канапето(като се облегнеш да топли на гърба) Помпата е Wilo rsb 20/650.Така, че мисля, че не са проблем ф 6 и водата ще може да циркулира.

Ходи и си купи вътрешни тела от климатици и проблема ти е решен.
Аз имам от 6 години в къщи на локално парно вързани 2 броя и съм много доволен.Мислех да сменям и останалите радиатори с такива но им вдигнаха цените пък и домързя да развалям нещо готово.Действително едната тръда е Ф6 а другата Ф8 но това не е проблем за цирколацията.
Съвет понеже тръбите завършват с гайки с гадна резба правиш следното-купуваш от магазина две водопроводни тапи по 50 ст пробиваш ги режеш медните тръби и при хладилен сервиз за запояване с сребърен припой и така имаш връзка към всички фитинги за парно.
stelaartoa - специалист
Ицо - няма конвектор на тоя свят,който да се свързва с 6 или 8 мм тръбичка. ВЪТРЕ в него има няколко броя отделни серпентинки с 6 или 8 мм тръба,но накрая те се свързват с нещо като миниколектор и изхода вече е на 1/2 " или на 3/4" водопроводна резба. Това,че можело вътрешно тяло на климатик да работи и с 6 мм е малко бла бла работа. Вътре отворчето е около 4 мм и дебита на водата е много малък.На една PEX тръба Ф16 вътрешния отвор е 12 мм,което е разлика 9 ( девет) пъти в сечението и съответно в дебита !
Ще е необходимо да зориш машинката да осигурява много ниска температура на водата,за да компенсираш малкия дебит.
filmatoplo - майстор
:? Да ви кажа честно -купешки конвектор с резби 1/2 и мощност 5 киловата не иска да работи добре захранван с тръба фи-16 :wink: , пък да не говорим за толкова малки размери :) .Питата на конвектора от Силпа Клима 2000 е май фи-12. Както и когато се захрани с медна тръба фи-15 , пак се усеща недостиг на дебит -особено в инсталации които са били предвидени за монтаж на радиатор , а ти в движение монтираш конвектор . :wink: Не ме разбирайте погрешно че няма въобще да топли , ще топли- но няма да извади толкова мощност за колкото е предвидена питата .Примерно конвектор 5 киловата захранен с фи-16 , ще извади 3 киловата макс :wink: .
vlax - майстор
filmatoplo написа:
:? Да ви кажа честно -купешки конвектор с резби 1/2 и мощност 5 киловата не иска да работи добре захранван с тръба фи-16 :wink: , пък да не говорим за толкова малки размери :) .Питата на конвектора от Силпа Клима 2000 е май фи-12. Както и когато се захрани с медна тръба фи-15 , пак се усеща недостиг на дебит -особено в инсталации които са били предвидени за монтаж на радиатор , а ти в движение монтираш конвектор . :wink: Не ме разбирайте погрешно че няма въобще да топли , ще топли- но няма да извади толкова мощност за колкото е предвидена питата .Примерно конвектор 5 киловата захранен с фи-16 , ще извади 3 киловата макс :wink: .
stelaartoa написа:
Ицо - няма конвектор на тоя свят,който да се свързва с 6 или 8 мм тръбичка. ВЪТРЕ в него има няколко броя отделни серпентинки с 6 или 8 мм тръба,но накрая те се свързват с нещо като миниколектор и изхода вече е на 1/2 " или на 3/4" водопроводна резба. Това,че можело вътрешно тяло на климатик да работи и с 6 мм е малко бла бла работа. Вътре отворчето е около 4 мм и дебита на водата е много малък.На една PEX тръба Ф16 вътрешния отвор е 12 мм,което е разлика 9 ( девет) пъти в сечението и съответно в дебита !
Ще е необходимо да зориш машинката да осигурява много ниска температура на водата,за да компенсираш малкия дебит.

Вярно че на тръба Ф6 вътрешния диаметър е Ф4.Преди да ги монтирам бях много притеснен от това и скептичен.Но практиката показва че няма проблеми и ако мога ще си монтирам на всякъде и ще изхвърля всички радиатори дори и алуминиевите.

Report this post
  • 1
  • 2

Тема "прозоречен тип климатик включен към парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: