• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Буфера се пълни от горния край с гореща вода. Той ще е на третия етаж, а искам на първия да следя докъде е пълен. Познанията ми обаче стигат само до тази схема. Това са 10 терморелета с изнесени датчици в буфера, настроени да дават верига при достигане на 35°С. По този начин мониторинга би струвал около 300 лв. 25 лв е релето + кабели + лампи. Предполагам, че има по-интелигентни решения и ще съм благодарен, ако някой сподели.
Прикачен файл:
БуферМониторинг.jpg
БуферМониторинг.jpg (13.97 KиБ) Видяна 3329 пъти
Тани - модератор
При всички случаи схема с термистори и светодиоди ще е в пъти по-евтина , но тези които са по-напред с материала дадат някоя по- елементарна схема на това , което е между термисторите и диодите :wink:
bulhomes2 - майстор
Абе не само между тях. И тях, че да не ми се смеят в магазина!
AAsat - специалист
Трябва ли да се следи поне ориентировъчно температурата или само нивото е достатъчно? Може ли да правиш разни механични доработки на буфера - примерно да се сложи в него поплавък?
bulhomes2 - майстор
Температурата няма да се следи за точност. Трябва ми само докъде е стигнала горещата. Буфера ще се прави специално, така че всякакви доработки могат да му се слагат. Ще бъде висок около 1,2 м, та че поплавък, въртящ се около точка (като на казанче) едва ли ще е подходящ. Би трябвало да е нещо от сорта на поплавък, движещ се около вертикална ос. Но буфера ще бъде неотваряем и не ми се иска вътре да има разни движещи се части и още повече - ток.
Последна промяна от bulhomes2 на пон сеп 03, 2012 6:18 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Най-просто на местата на терморелетата се слагат термистори, а на местата на лампите светодиоди, а на мястото на 220 волта, изправител съобразно съпротивленията на термисторите, като се съобразява при покупка, ако има избор, да бъдат с възможно по-малко съпротивление, за да се ползва изправител с по-ниско напрежение, за да разсейват по-малка мощност терморезисторите.
AAsat - специалист
Може евентуално да се направи схема от рода на тая от картинката.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2154 ... 6ih1dB.JPG
При буфера е частта от схемата, на която пише горе. За датчици за температура може да се ползуват подходящо монтирани LM335Z. Може да се използуват компаратори LM339 - те са по 4 в една схема. Индикаторните диоди са долу. Отдолу се подава и захранване - примерно 12 волта.
Между долу и горе могат да се пуснат два кабела UTP.
Разбира се вероятно на място ще възникнат подробности.Ако точността на температурата не е кой знае колко съществена системата вероятно ще може да се настрои с достатъчна точност и на масата.
Не знам как ще стое въпроса с границата между топла и студена вода - тя едва ли ще е много ясно изразена - вероятно ще трябва да се преценява на място на каква температура да сработват датчиците.
Тани - модератор
Когато давах съвета, имах предвид електроника, която да управлява светодиодите в ключов режим, но идеята на фбр е по-добра, защото ще дава и приблизителна представа за тумпературата . Нещата в буфера няма да са чернобели и предполагам, че няма да е все едно дали температурата в целия буфер е 37 или 87 градуса. И в двата случая светодиодите/лампите ще светят ако работят в ключов режим.
bulhomes2 - майстор
Видях в гугъла какво е термистор и се "възхитих". Чудесно нещо, но сам няма да мога да си направя схемата. Нищо не разбирам от това и схемата на AAsat ми е като китайско писмо. Готов съм да си платя, ако някой иска подробно да ми нарисува какво да купя и кое за кое да запоя или още по-добре да я направи, а за мен да остане да свържа дългите жици от третия етаж (буфера) с първия етаж (диодите). Иначе наистина би било готино за всяко ниво да имам по 4-5 диода, които да дават информация и за t на водата при тях.
Тани - модератор
Ако не ти трябва да следиш с точност каква е температурата на водата и по един диод ще ти върши работа. С увеличаване на температурата диода ПОСТЕПЕННО започва да свети по-силно. Трябва ти един диод за еталон, който да свети постоянно с интензитета с който биха светили светодиодите , когато водата е напълно загряла. Със сравняването ще разбереш в най- горната част дали е достигната температурата или водата е само топла. Реално няма да има рязка граница докъде ти е загряла водата , а информацията ще е по-пълна - ще виждаш куде доколко е загряла спрямо интензитета на светене. Скоро не съм се занимавал с електроника и е възможно да има и светодиоди , които да светят различен цвят в зависимост от подаваното напрежение. Тогава ще е съвсем илюстративно доколко е загрят!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Следене на нивото на топлата вода - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: