• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Нищо не разбирам от електроника, но предполагам, че ще е с някакви иДИОДИ. Искам от котелното да включвам едни задвижки в различните стаи на вилата. С която и задвижка да е, трябва да тръгва и една помпа. Ако изпълня схемата така, през общата точка преди помпата ще се връща фаза и до другите задвижки и ще ги отваря. Коя е тая джиджавка, която да туря на червените линии така, че да пуска ток само в посока от ключа към общата точка?
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (29.96 KиБ) Видяна 2836 пъти
sstefanov - майстор
С диоди не става. Трябва да сложиш двойни ключове, втората секция - на мястото на червеното.
Или още по-добре - всички втори секции - паралелно, единият извод към помпата, а другия - към 220 В.
bulhomes2 - майстор
Ей златен си! :prayer: :prayer: :prayer: =D> =D> =D> :partyman:
Прикачен файл:
ЗадвижкиУправление.jpg
ЗадвижкиУправление.jpg (27.63 KиБ) Видяна 2813 пъти
lov - майстор
Що да не става с диоди. Само едно правотоково реле трябва да се добави. Като не мога да чертая обяснявам па дано разбереш. На всеки вход на задвижките се слага по едно диодче и другите им краища се връзват заедно на купчина и отиват в релето за което говоря. То от своя страна подава на помпата захранване щом е включена някоя задвижка. На акумулиращите печки имаше едни релета с три контакта на 16А с такова съм изпълнявал подобна схема. Но и каквото и да намериш пак ще стане като може да се наложи да му се добави още едно диодче в обратна посока на бобинката. па даже и с някое маломощно контакторче трябва да може да стана по тая схема с обратния диод. Диодчета 1N 4007 или каквото и да е от тази серия. По 2-3ст. са бройката ако ли не и по малко.
sstefanov - майстор
А, то има сигурно и хиляди други начини да се направи, може и с интегрални схеми и т.н.
Аз предложих най-простото според мен решение.
lov - майстор
Да варианти колкото искаш.
Аз предложих това че при мен трябваше и да се управлява помпата с разните му защити както от прегряване така и от замръзане. Бе заигравки на темата колкото искаш.
И може би си прав че това е най удачния вариант. А двойни ключове че дори и с вградена глимка не са проблем във всеки ел. магазин ги има.
valentino76bs - майстор
Колега какво е задвижка,някакъв клапан ли е?
bulhomes2 - майстор
Нещо такова. Завърта каквото и закачиш на 90°. В моя случай смятам да им закача врътките на сферични кранове.
fikata - майстор
Задвижката нали е реверсивна ? Не личи от схемата.
  • 1
  • 2

Тема "Как да пусна тока само в една посока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: