• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
destino - специалист
Здравейте колеги, искам да си купя прес-клещи за тръби с алуминиева вложка.
Намерих едни в Интер метал, според техният сайт струват 63,34лв без ДДС, цената изглежда добре, но продават ли те на дребно?
Ето ги клещите от ценовата им листа, на предпоследната страница са:
http://intermetal.bg/wp-content/uploads ... 7.2012.pdf

Следващият ми въпрос е, тези прес-клещи универсални ли са за прес-фитингите?
Какви са особеностите при работа с клещите, фитингите и тръбите?
Готов съм да обмисля и други варианти за клещи, ако имате информация.
nikigada - специалист
Точно под прес клещите ще видиш и цените за съответните вложки-накрайници които са ти необходими за съответния размер тръби. Клещите работят с тях.

Поздрави!
filmatoplo - майстор
Като прегрее някоя снадка -какво я правим :wink:
destino - специалист
Малко ме беспокои ниската цена. Пък и рамото на клещите са къси. Но ще се използват само вкъщи, не са за професионална работа.
Филма топло, не разбрах какво ще прегрее?
Прес-фитингите ще се използват само за съединения, оставащи под мазилка.
cvetan_d - специалист
Здравейте! Аз си купих от там такива клещи. За здравината грешка нямат, направени са солидно. Имат си допълнителни рамене но въпреки това си иска здрава ръка :) Само обърни внимание на съединенията, които купуваш. Разположението на "о" пръстените е различно от това на зъбите на самите челюсти. Решението е да вземаш такива, на които бронята се сваля лесно и "о" пръстените се местят в точните канали. Ако има нещо питай.
filmatoplo - майстор
То , да е само това,иска си точната тръба :wink: 5 слойна -която е по скъпа от 2-3 слойната :wink: .
destino - специалист
Това с каналите не го разбрах напълно, защото О-пръстените нали са 2, и каналите са 2.
Явно трябва да поекспериментирам малко.

Филматопло, защо си решил, че тръбата трябва да е 5-слойна?
Това от личен опит ли го казваш или можеш да посочиш някакъв линк с инструкция как се работи с такива неща?
Дай също линк на тези 5-слойни тръби. Те с каква дебелина са?
filmatoplo - майстор
Само веднъж съм работил с този метод пресфитинги,хареса ми като изработка , Но машината беше много скъпа , както и накрайниците , хубави фитинги (не китайски ) също скъпи , тръбата както казах калибрована 5 слойна също скъпа .Да оставим настрана скъпото , щом е качествено нека , но в повечето случаи тази система е неприложима при котли с твърдо гориво (какъвто е моя район) поради опасност от прегряване заради не толкова контрулеруемите котли , температура 80-85 вече е фатална за тези връзки -които няма как да ремонтираш наново .За газови ,пелетни , ел котли и термопомпи става -там процесите са по регулирани , и опастност от прегряване са по-малки.И за клещи съм мислил , даже съм и пробвал с тях (марка Ремс ), не ми харесва да ги размятам -има тесни места където не може да се работи с тях. За сметка на тези пресфитинги си намери по лесна технология която е само Клик .Вавин имат такава , има една друга подобна с полибутиленови тръби .А тези 5 слойните тръби -Хенко ли баха Хака ли :? .
destino - специалист
Получих днес клещите. Не са лоши, дръжката е с удължител, използвани са качественни болтове и гайки, излято е добре.
Мисля, че си заслужава парите. Жалко, че нямаше никаква документация.

Сега остана да си купя качественни фитинги. Някой има ли поглед върху фитингите продаващи се в Топломаркет Хасково или в Практис пак там?
Хасково ми е най-близкият град, където може да има нещо таково.
cvetan_d - специалист
Дали с 5-слойни или не, мисля няма значение но самия фитинг трябва да има няколко канала а не 2 както е при тези с ниска цена :) Местиш гумичките по каналите за да съвпаднат с челюста и пресованата част да не е върху гумичката а м/у тях. Като смачкаш едно неправилно ще разбереш :lol: Аз използвах тръба ф16 от 0.80 ст. метъра но с хубави прес-фитинги. До сега за 2 години няма проблеми от около 40 връзки.
  • 1
  • 2

Тема "Прес-клещи за тръби с алуминиева вложка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: