• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте на всички. От скоро реших и аз да се захвана с направата на фотоволтаични панели. Изчетох темата и я намирам за много интересна. След това изгледах и няколко филмчета в youtube за направата на тези панели от любители. Имам няколко основни въпроса.

http://www.youtube.com/watch?v=0UM3DgyG_BQ

От линка по горе можете да видите човека как прави фотоволтаичен панел с рамка от дърво. По принцип всеки знае че дървото е почти идеален материал, лесно се работи с него и е здрав. Вие как какво смятате по въпроса.. питането ми е защото в темата някой спомена относно лошия избор на материал и топлинното разширение.
Наистина какъв материал е най-добре да се ползва за направата на рамката. Профили от пластмаса като за направата на стъклена дограма добър материал ли е ? Вие какви материали ползвате?
Относно стъклото човека от клипа ползваше обикновено стъкло..

Другото интересно нещо е че същия пич, заля задната част на панела със смола и той буквално стана херметичен. Е имаше няколко кофти грешки които не беше избегнал и смолата протече на няколко места където не трябваше да бъде, но като цяло панела стана не лош..

Също така още се чудя от къде да закупя самите панелчета. От Китай гледам има не лоши оферти за по 40 бр.. но до колко качествени са? Има ли магазини които да са в Европа и да продават качествена стока на поносими цени?

Поздрави! :)
dj_marti79 - специалист
Пак казвам - като поръчваш от e-bay гледай да пише "нови", а не "нови разопаковани" прочети внимателно да не са с дефекти
Мерси за подсещането видях иначе че се продават и начупени.
Мене обаче повече ме вълнува след това какви материали могат да се ползват успешно за направата на рамката и основата върху която лежат клетките.. :?:
Също така се чудя дали не би могло да се направи панела от две стъкла, защото като гледам самите клетки са много тънки и самия панел би трябвало да стане и той тънък след направата му. Залепянето на двете стъкла сигурно може да се ползват различни лепила на силиконова основа, а има и специализирани които ги ползват в при лепенето на стъклата на автомобилите. :?:

Какво мислите осносно тези клетки?

http://www.ebay.com/itm/50-6x6-Mono-Sol ... 1e71ca0941
nasko_a - специалист
не се набутвай. Сложи и ДДС-то и все едно си си купил нов панел!

Недей и с 2 стъкла. Много се нагряват
dj_marti79 - специалист
...е със стъкло и плътен гръб по-малко ли се нагряват?
MamaMy - майстор
http://www.ebay.com/itm/1KW-Grade-Multi ... 6rk%3D4%26
Това май е по на далавера. Доставката е безплатна.
шоп - майстор
MamaMy написа:
http://www.ebay.com/itm/1KW-Grade-Multi ... 6rk%3D4%26
Това май е по на далавера. Доставката е безплатна.

Цената е добра, но доставката е почти 90$
euromirc - помощник
DMN написа:
Колега, euromirc, занимавал ли си се някога със соларни панели? Просто питам, струва ми се, че не :) И това - "Ah" ? При соларните батерии - тока на късо и работния ток са много близки. И точно напрежението е много важно, защото пряко влияе на изходната мощност. Най-голяма мощност се вади, когато панела(36 клетки) поддържа около17-18V при съответния ток. Разбрах какво имаш предвид с твоето мнение - не се използват оптимално панелите - така е и според мен.
Колега, не се занимавам със соларни панели, купувам си клетки 1,2,3 и 4,5,6,7..... , (Последна доставка 19 септ.2012- 70W), зарядни , инвертори, сребърни ленти за свързване и помпи за охлаждане на панелите за по добро к.п.д и търся инфо как да ги свържа. Благодаря за поправката, никога не съм свързвал последователно фотоволтаици директно към нагревател с по голяма мощност. Примерът за повече сила на тока дойде от елелтрожен, който работи на 36V - 180А и прочетеното в уикипедия. "Електрическата верига с последователно свързани компоненти се характеризира с това, че протичащия през тях ток I е един и същ. Падът на напрежението върху всеки компонент ще е пропорционален на неговото съпротивление в общата електрическа верига и сумата им ще е равна на напрежението на източника I = I1 = I2 = I3 или I = 5,5A = 5,5A = 5,5A и U = U1 + U2 + U3 или U = 18V x 10 = 180V
Изображение
Успоредно или още паралелно свързване на компонентите (соларните панели) на една електрическа верига се нарича онова свързване, при което началната им точка е свързана заедно към единия електрод на източника на напрежение, а другият им край заедно отново са свързани в една точка към другия електрод на източника.
Изображение
При този случай през всеки от компоненти на веригата ще протече електрически ток, определян от неговото съпротивление, но общия ток в неразклонената електрическа верига ще бъде сумата от токовете във всички клонове.
I = I1 + I2 + I3, общият ток е сбора на токовете протичащи през всеки проводник във веригата. I = 5,5A + 5,5A + 5,5A или в случая I = 5,5А x 10 = 55А
U = U1 = U2 = U3 а напрежението е еднакво за всички компоненти от електрическата верига т.е. U = 18V =18V= 18V"
И така на бързо си сметнах че ако има 3000W нагревател:180V=16,67A, и при последователно свързани панели изкарва 5,5А или ако 3000W:18V=167А а от успоредно свързване на панелите се вадят 55А си е едно и също, ако смени нагревателя на 1000W:180V=5.5A последователно и от панелите получава 5.5А или 1000W:18V=55A паралелно, ще има някакъв ефект.
Така на бързо пуснах поста , че просто не се замислих .. поздрави !
naughty - специалист
колеги,
трябва ми единична бройка слънчева клетка, 6x6 или 3х6, поли или монокристал; не ми се изсипва торба пари за минимум 10бр от и-бея защото ми трябва само една; ако някой може да ми продаде (София), моля да ми остави ЛС.
naughty - специалист
naughty написа:
колеги,
трябва ми единична бройка слънчева клетка, 6x6 или 3х6, поли или монокристал; не ми се изсипва торба пари за минимум 10бр от и-бея защото ми трябва само една; ако някой може да ми продаде (София), моля да ми остави ЛС.
благодаря на nasko_a за клетките
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: