• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Струва ми се, че все още заданието е леко неясно.
Какво знаем:
Температурата вертикално е различна.
Примерно 75, 70, 65, 60, 55, 50 ... 35, 30 градуса.
В какво не съм сигурен:
Мисля че мярнах някъде граничната температура, която те интересува май 60 градуса ?
Всички светодиоди (термисторите им) с температура над 60гр. да светят, а всички под 60гр. да не светят? - От примера - ще светят 4 бр. , а другите 6 бр. не.
Или искаш тези който са на границата около 60гр. да светят нещо средно?
Лошото на термисторите е че около тази температура имат много малко изменение - поне тези които гледах.
Без допълнителни елементи май няма да минеш.
С компаратори ще стане, но много ще се усложни схемата.
bulhomes2 - майстор
hidrazin, предполагам, че ще сгреша, но да видим. Доколкото разбрах идеята на МамаМу беше всички термистори да се вържат последователно. При повече топла вода - повече ток общо и височината на светналите диоди по стълбичката да зависи от тоя ток. Ако е така би трябвало тази стълбичка да има само 2 крака за входове. Това което си дал по-прилича на подредени светодиоди от варианта на ФБР, който мъчим. Тоест светодиодите от моите схеми, но подредени в заводска кутийка.

8180, варианта на hidrazin с биметалните термостати беше чудесен, но го изоставихме заради големия хистерезис (изключват чак при 17°С). Я да видим дали стигаме вече до крайна схема:
Прикачен файл:
БуферМониторинг.jpg
БуферМониторинг.jpg (78.5 KиБ) Видяна 2156 пъти
ПП. Докато писах гледам, че и abcdefghijklmnopqrstuvwxz е писал. Би трябвало да има по-рязка температурна граница от обиновен бойлер, защото тук се пълни с горещата вода отгоре, а тя ще почне от 60°С нататък. До 60°С в системата водата се ползва за отоплението, а като надвиши - дебита към отоплението се намаля и се пренасочва към бойлера и буфера. При средни температури мъждукащо светене ще е в плюс, но не е основната задача.

ПП2. Вече си представям как съм наредил на сухо схемата и с пистолета за топъл въздух пробвам ще светкат ли светодиодите... и снимам клип - естествено... =D> :partyman:
8180 - майстор
bulhomes2 написа:
8180, варианта на hidrazin с биметалните термостати беше чудесен, но го изоставихме заради големия хистерезис (изключват чак при 17°С).
Не че настоявам нещо. Мярнах, че коментирате хистерезиса, но не ми стана ясно откъде са числата:
KSD-301A 60°C NC
Температура на задействане: 60°C±3°C
Температура на възстановяване: 45°C±5°C
Не е изключено да има сервизно винтче за настройка - при малки токове е възможно да се намали.
Същите данни са и са за съседния в каталога:
http://vikiwat.com/termostat-bimetalen- ... opera.html
който е с нормално отворен контакт (както спомена hidrazin) - вариант за първата ти схема.

Мама Му предлага по-висш пилотаж - управление на стълбицата със специализирана за целта интегрална схема А277 - повечко електроника. Трябва и входът да се измисли.

Изображение
hidrazin - майстор
Е какво му е сложното. Всичко го има като кит (говоря за дадената схема) и струва 2,5лв без чипа:
http://hobby.neomontana-bg.com/kit42.htm
Само дето Неомонтана и повечето магазини отдавна са продали всичките налични количества и вече я няма.
Та платката се продава без чипа. Все още тук-там може да се намерят останали бройки:
http://vikiwat.com/integralna-shema-a277d.html
http://www.kuzmovelectronics.com/produc ... a277d.html
Втория не е много за вярване, защото уж има всичко ама като решиш да вземеш го няма.
При този вариант ще се знае по-скоро капацитета на буфера, а не къде и колко топла вода има.
Но мисля, че това също е решение.
:partyman:
bulhomes2 - майстор
По-ми се ще да няма толкова хистерезис. Така или иначе ще се прави - ако е възможен вариант с по-малък хистерезис - по-добре. Подовото работи с 45°С, конвекторите със 60°С. Точно температурите на хистерезиса и може да ме подведе за колко време ще имам топло. Но за включване на помпа ще свършат работа.

А за висшия пилотаж - нямам нищо напротив. Даже поне веднъж споменах в темата, че с радост ще платя на някой да го направи. АнтонВМ ми каза, че системата ми е от най сложните, които някога е проектирал, така, че "висшия пилотаж" би и приличал. Наистина ще се радвам, ако някой ми предложи на лични да го направи срещу заплащане.

ПП. Сега виждам, че и хидразин е писал...
MamaMy - майстор
Днес получих пратка от Неомонтана и всичко си им е точно. Няма начин да го нямат. Поръчваш, плащаш и е при теб.
Съжалявам, че днес имах много работа и не съм си пускал въобще форума. Иначе щях да го изкоментирам. Сега също бързам, че Павката pavkatay даде акъл как да си досъбера дограмата и трябва да я довърша. После ще се похваля и какво друго правя, че нещо съм почнал поне 100 неща едновременно.
hidrazin - майстор
Елементарно - нямат А277:
http://hobby.neomontana-bg.com/kit42.htm
Погледни по-внимателно там където пише съдържание срещи А277 има тире. :)
От години я нямат. И не само там - tpetrow, eshopbg, kwazer, pulsator, tme ...
Изчерпана е отдавна. взимаш си платка със светодиоди и всичко останало, но без
чипа. После си го търси, ако си нямаш работа.
:partyman:
8180 - майстор
hidrazin написа:
При този вариант ще се знае по-скоро капацитета на буфера, а не къде и колко топла вода има.
Но мисля, че това също е решение.
Само аз ли не разбрах черното?
bulhomes2 - майстор
Капацитета на буфера. Тоест ако светят 6 лампи - примерно ще имам топло за 6 часа. Без значение дали имам 200 литра вода на 80°С или 400 литра вода на 55°С. Грубо казано. Тоест схемата със светодиодите ще ми показва количеството топла вода, но не и t и, а тази със стълбичката може да се окаже по-добра.
Чаро - Акълия
Интересно.
Прочетох бегло темата, но не разбрах това:
bulhomes2 написа:
Подовото работи с 45°С, конвекторите със 60°С.
Защо?
Няма ли да има охлаждане? Буфера ще участва ли в охлаждащата инсталация?

И това:
bulhomes2 написа:
Капацитета на буфера. Тоест ако светят 6 лампи - примерно ще имам топло за 6 часа.
Кога и как? При -20° и силен вятър или при 0° и слънчево време?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Следене на нивото на топлата вода - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: