Напишете въпрос свързан със санирането.
Тани - модератор
Круме , малко са ти объркани понятията , затова ти се губи логиката! Това за което говориш ти са преизолирани стени (в което се съмнявам - не вярвам да става въпрос за повече от 5 см. външна и още толкова вътрешна) , а не преизолирано жилище ! Под преизолирано жилище аз бих имал предвид ТОВА но тук не става въпрос за пасивна къща! Дай ми повече подробности за даденото от тебе за пример жилище и ще ти кажа от къде идва проблема-

Каква е изолацията на:

-стени външна
- стени вътрешна
- под
- таван

Каква е дограмата? Вратите имат ли прагове? Какъв процент от стените заемат прозорците ? Имат ли завеси? Външни щори?

Изолацията не едно жилище включва поне тези елементи , а не само стените! Как е било положението с това жилище преди да сложат изолацията? По-топло ли е било? Направо ме хвърли в размисъл![/url]
крум - специалист
Отвън навътре:
Винил
Вата (мисля 10 см, минерална или стъклена - не съм сигурен обаче),
Съпровождащ въздух,
Газобетон 40 см (това е нещо, което те са си го правили някога - имат си машина в задния двор - прилича по-скоро на сгуробетон, отколкото на итонг),
Въздух
Вата 5 см
Гипсокартон 12.5, един слой.

Предполагам, че някъде са набили и влагоизолация.

Прозорците: Една цяла стена (юг-запад) - стъклени врати към терасата. Стените: юг-изток - 4-5 прозореца, доста са. Къщата е нова, преди това не може да се каже за състоянието на нещата. Дограмата е дървена, двукатна, доста добра - със силиконови оплътнители и т.н. (разбира се, ако беше двукатна и със стъклопакет щеше да е още по-добре).

Под - 9 мм ламинат (поне така се хвалеше собственика - най-скъпия бил взел) с подложка и замазка отдолу, предполагам под замазката - някака изолация. Таван - гипсокартон, плоча и покрив (на последния етаж е). Не знам какво има под покрива.
Щори - само отвътре.
Последна промяна от крум на пон фев 05, 2007 11:47 am, променено общо 4 пъти.
Тани - модератор
- под
- таван

Каква е дограмата? Вратите имат ли прагове? Какъв процент от стените заемат прозорците ? Имат ли завеси? Външни щори?
Здравейте от един нов потребител :) Тъй като във форума има много теми свързани с изолацията, но нито една със спецификата на моя проблем, просто си избрах една по-новичка, където да го вметна, надявайки се на бърз отоговор :yawinkle: Живея на последния етаж на панелен блок и на външната стена на спалнята се появи мухъл, най-вероятно свързан с нарушена хидроизолация на покрива. Тя вече беше ремонтирана, но предполагам резултата от това няма да е вечен. Ето защо искам да направя някаква изолация по самата стена на стаята, която да предотврати проникването на влагата стичаща се по панела към помещението. Засега съм се ориентирала към вътрешна изолация тип XPS, въпреки многото и противници поради факта че предизвиква конденз и мухъл от изпаренията вътре в стаята. :? Може ли някой да ми даде съвет по въпроса, т.е. вътрешна или външна изолация и от какъв материал точно? Предварително благодаря :)
koko2twins - помощник
Относно пароизолацяа, аз бих искал да попитам, има ли нужда да се слага на южна стена, на която ще се прави вътрешна изолация.Апартамента е сух и е вътрешен. И ако може някой да ми обясни как точно се прави пароизолацията. Благодаря предварително.
prascho - майстор
ако вътрешната топлоизолация е залепена директно върху стената/например депрон, фибран или стереопор/ не би трябвало да има конденз и мухъл. Допитах се до проектанта във фирмата, в която си изкарах стажа и той ми каза, че вътрешната изолация не е излишна. Смята се коефициента на топлопропускливост на стената т.е. вътрешна изолация, вар, тухла, вар, външна. Колкото е по-нисък този коефициент толкос по-добре. Споменах му и за акумулиращия ефект на стените и неговата липса при вътрешна топлоизолация. Каза ми това са глупсти, как ще се затопля стената по-бавно и по-бързо ще изтива./например в 4 през ноща да е клинч/. Къде ще отиде топлия въздух от загрятото помещение, че да се охлади стаята до такава степен. Прав е!!. Съзнавам, че той говореше за идеалния случай с пвц дограма и изолация на тавана. Но като цяло отрицателен ефект от вътрешна топлоизолация няма, макар че масово в този форум се опитват да натрапят тази теза. Вярно е, че ефекта на външната е безпорен и по-голям, но изисква повечко средства.
Тук има интересна информация: вътрешна топлоизолация срещу конденз.

Аз лично бих се насочил към външната топлоизолация + гиспокартон, но голям минус за това е, че "яде" от квадратите на помещението. Процентът да се появи мухъл, конденз е по-малък от това да поставиш външа.

Изолирането на помешението с вътрешна топлоизолация е винаги било по-доброто решение за мен. Но това е лично мое мнение и се надявам да не мине за форумен бисер, тъй като даже и като страничен наблюдател на процеса при топлоизолиране, ми изглежда по-логично да не прави повече проблеми. Не искам да кажа, че външната е лоша опция, но ако трябва да избирам - няма да се поколебая. Естствено, това е само в случай, че не трябва да си смятам квадратите.
Pooh - майстор
brainpain написа:

Аз лично бих се насочил към външната топлоизолация + гиспокартон, но голям минус за това е, че "яде" от квадратите на помещението. Процентът да се появи мухъл, конденз е по-малък от това да поставиш външа.

Изолирането на помешението с вътрешна топлоизолация е винаги било по-доброто решение за мен. Но това е лично мое мнение и се надявам да не мине за форумен бисер, тъй като даже и като страничен наблюдател на процеса при топлоизолиране, ми изглежда по-логично да не прави повече проблеми. Не искам да кажа, че външната е лоша опция, но ако трябва да избирам - няма да се поколебая. Естствено, това е само в случай, че не трябва да си смятам квадратите.
Я пак?
Явно искаш да напишеш нещо, ама ... чети си мненията, преди да ги пуснеш.
Pooh написа:
brainpain написа:

Я пак?
Явно искаш да напишеш нещо, ама ... чети си мненията, преди да ги пуснеш.
Да, вътрешна имах в предвид. Извинявай колега. :)
marian1 - майстор
Аз пък съм и с външна и с вътрешна изолация - никакъв конденз, никакви 5 лв! гроздето е кисело, това е! :lol: Отоплявам се с климатик от 3г. и мисля че няма нужда да топля бетонови стени!

Тема "вьншна и вьтрешна изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: