Напишете въпрос свързан със санирането.
velsi - Почетен майстор
Ами ето, стигнал си сам до практически изводи, които тука отдавна се опитвам да обясня. Цветята са си източник на влага. И те като нас са живи същества и отделят не малко количество влага. А някои хора прекаляват с цветята (не че е лошо), не проветряват, а после се чудят какво става.
velsi написа:
Sim4o написа:
Ако решиш да правиш вътрешна изолация - то нека е стиропор. ;)
Точно така, градски, подкрепям напълно!
Здравейте "градски" :-)

Предстои ми да направя вътрешна изолация на жилището където живеем във ВТ ;-)

Имам един въпрос, защо така наречения Фибран не го харесвате за вътрешна изолация ?!?
Разбрах че бил водо и паро непропосклив, но намирам инфо в нета, че точно приложението му е за вътрешна топлоизолация :

източник :
http://www.bgstuff.net/syveti-za-doma/5 ... izolatziya

и по точно :

- екструдиран пенополистирол (XPS)
- изолационни плочи, изработени чрез екструдиране на предварително разпенен полистирол, така че в него се получават множество въздушни мехурчета. Характерно за XPS-a e, че камерите на материала са много малки ( < 1мм) и са със затворена структура. Това определя неговите много добри изолационни свойства и пълната му херметичност - той на практика не пропуска нито вода, нито водни пари. В зависимост от технологията на изработката съществуват малки разлики в структурата на материала. Материалът е подходящ за изработване на подови, покривни и стенни изолации на мазета и приземни етажи. Въпреки чудесните си изолационни свойства, не се препоръчва за външни фасадни изолации, особено при влажни и усойни фасади, тъй като не пропуска никакви водни пари. Допустимо е изпозването му за изолация на т.нар. термомостове на сградите - бетонни трегери, колони и др. Също така се използва за изработка на вътрешни изолации, където неговата ниска паропропускливост и вискока механична якост го правят изключително подходящ.
Големият въпрос винаги е бил стиропор или фибран.

Важно е да се знае, че бетон се изолира с фибран, а тухла със стиропор. Ако ти се наложи да си в някои от следните ситуации, просто да споделя мнение по върпоса. Не е изключено и тухла с фибран, но това е само когато тя е стара. Най-вече поради причината, че фибрана е с по-голяма яркост от самият стиропор. Мисля, че тук доста биха се съгласили с това, естествено не говоря за стиропора, който се предлага и с по-ниска плътност или сходна с тази на стиропора. Това, че не е масов е отделен въпрос.

Дорба изолация, както и добро съотношение - качество/цена е EPS 100. Често се използва, което говори и за добрата му интеграция в ежедневието. Последните години масово започна да се използва гисокартона, като под него се слага вата, но това е само в случай, че се прави вътрешна топлоизолация. Ако е възможно не ползвай този метод, а нещо по-здраво като конструкция и по-здрави плоскости - гипс фазер, аквапанел, но идва малко по-скъпичко. Не е изключен момента и отвътре да се направи изолация с вата и плоскости от аквапанел. Тук си приготви по-голяма сума, но качеството ще е на лице. Правенето по този начин има смисъл само когато говорим за нещо, което наистина да върши работа и в за стара сграда, като там реално с това се подновява фасадната й част. Самото изолиране прави сградата нова и красива отвън.

Друга опция, която ми идва на ум е изолация с плоскости от каменна вата, като предимството тук е, че е вечна, защото тя не старее или не се усеща в сравнение с другите изолации. ;) Ако се сетя още нещо, ще драсна пак.
Тани - модератор
Я си прочети поста и си го редактирай , че ми идва целия да го изтипосам в "Бисери на форума" :)
Особено тази част:
brainpain написа:
Мисля, че тук доста биха се съгласили с това, естествено не говоря за стиропора, който се предлага и с по-ниска плътност или сходна с тази на стиропора.
Тани написа:
Я си прочети поста и си го редактирай , че ми идва целия да го изтипосам в "Бисери на форума" :)
Особено тази част:
brainpain написа:
Мисля, че тук доста биха се съгласили с това, естествено не говоря за стиропора, който се предлага и с по-ниска плътност или сходна с тази на стиропора.
Бисер, бисер, колко да е бисер. Просто исках да кажа, че има стиропор както с по-ниска плътност, така и сходна с тази на всеобщото възприятие за дебелина. Просто словореда ми беше така, че не се разбра кой знае колко, за което се надявам да ме извините. Но като цяло, мисля, че успях да дам някое друго Know How постче.

Надявам се ако имате забележки по гореспоменатото да ми кажете. Споделям просто опит. :)

От един приятел, шеф на фирма за вътрешна и външна изолация знам, че вътрешната е идея по-добра, а най-лощия вариант е да направиш и двете или казано - "сандвич", защото не даваш на стената да диша, което е предпоставака за конденз. Външната много често (да не кажа винаги) се прави с отвори, които позволяват на стената да диша, защото събраната топлина отвътре и ниските температири отвън създават различия и от там същото.
Тани - модератор
brainpain написа:
Тани написа:
Особено тази част:
brainpain написа:
Бисер, бисер, колко да е бисер. Просто исках да кажа, че има стиропор както с по-ниска плътност, така и сходна с тази на всеобщото възприятие за дебелина.
Ами сравняваш стиропор със ....стиропор :wink: Все ми се струва , че за едното си имал предвид да е фибран :wink:
Тани написа:
Ами сравняваш стиропор със ....стиропор :wink: Все ми се струва , че за едното си имал предвид да е фибран :wink:
Да, прав си. :) Недоразумение от моя страна. :)

Ще гледам да се включвам там където мога.......:) Скоро мисля, и една хубава статия да драсна по темата. ;)
Pooh - майстор
brainpain написа:
От един приятел, шеф на фирма за вътрешна и външна изолация знам, че вътрешната е идея по-добра, а най-лощия вариант е да направиш и двете или казано - "сандвич", защото не даваш на стената да диша, което е предпоставака за конденз. Външната много често (да не кажа винаги) се прави с отвори, които позволяват на стената да диша, защото събраната топлина отвътре и ниските температири отвън създават различия и от там същото.
Пази боже от подобни "специалисти"!
Я питай ШЕФА, какво и колко точно вдишва, и колко издишва една стена?
Хубаво е, че не спомена и акумулиращ ефект, че това е последния хит - стените заместват акумулиращите печки вече ... май и радиатори не са необходими - палиш свещ насред стаята и става една акумулация до поне 40°, при -20° външна температура. :prayer:

Тема "Вътрешна топлоизолация срещу конденз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: