Най - вълнуващия въпрос зимно време.
piteriv - специалист
Хайде сега и колектори :shock: Светни ме с две думи за какво служат,моля те.Ще сьм ти благодарен наистина, ако намерш и начин да качиш снимка на топлообменник :)
LazarGanev - "Велик майстор"
За колекторите специално има много писано във форума и не искам да повтарям, но най-общо ще ти кажа, че това е единия от начините за разпределение на водата от котела към радиаторите. В тях няма топлообмен, а само разпределяне. Пример за топлообменник е радиатора на автомобила, само че той е въздушно-воден, а тук се използва водо-воден. Водо-воден топлообменник се явява и бойлера със серпентина - водата от парното загрява водата във казана на бойлера през стените на серпентината, защото искаме да ползваме топлината от парното, без да смесваме двете води! Не можеш да ползваш обаче за твоята цел обикновен бойлер за топлообменник, защото има маломощна серпентина - 3кВ, а мощността на газовия котел е 25кВ. Серпентината трябва да има равна или по-голяма мощност, за да поеме всичката произведена топлина от котела и я предаде към системата с радиаторите, в противен случай котела ще работи на включване-изключване, което е неефективно. Просто трябва да си намериш подходящ по мощност топлообменник.
Palawnik - специалист
Имам притеснение относно факта, че нямаш предвиден начин за източване на системата. Как ще я източиш, ако след време трябва да направиш някакъв ремонт? Няма да е в стаята!!! Препоръчвам ти да ги накараш малко да си размърдат мозъците и ръцете и да ти направят кран от който да източваш системата.
Що се отнася до ръждясването на водната риза. Във водата има разтворен кислород който щеш или нещеш пак ще корозира водната риза. И след година водата във водната риза пак ще е мътна.
Що се отнася до камината ще имаш проблеми с нея. Много, ама много е голяма. Тук принципа че от много глава не боли не важи.
Без да обидя фирмата която ти е правила инсталацията ми се струва, че не е съвсем коректна. Тия четири радиатора, ако са в две стаи е добре. Ама имам чувството, че са в повече и това вече не е добре. И 150 кW котел да сложиш пак ще е студено. Най-елементарната и груба сметка може да си направиш така. В апартамент се слагат поне глидер и половина на квадратен метър площ. За вила или къща поне 2 глидера на квадратен метър площ. Ако 30 глидера са сложени в стая с площ 15-17 квадвата добре, но ако са в две стаи по 10 квадрата това вече не е никак добре.
Не разбрах каква е идеята на газовия котел? Къщата ще я ползваш от време на време примерно в събота и неделя. Тогава защо ще я топлиш през седмицата? Ако ще я ползваш два месеца защо ще я топлиш още 4 месеца? Нещо не ми се връзва.
По мое мнение, ако радиаторите са изчислени правилно, щом влезеш в къщата и запалиш камината. Докато внесете багажа, докато вкараш колата, докато подишаш чист въздух къщата ще е топла. А след около час вече ще горещо. Включваш бойлера към системата и след 2 часа може да се къпеш. Вечер преди да си легнеш слагаш няколко пъна в камината, затваряш клапите за въздух и цяла нощ е топло. И този ред на мисли не видях къде е мястото на котела.
Колкото повече чета това което си написал толкова повече ми се струва, че фирмата малко те е въвела в голямо заблуждение.
Искрено се надявам да греша.
Успех
piteriv - специалист
Здравейте.Да попитам пьрво- едно ребро това ли е един глидер?Позволих си да взема някой цитати от колеги вьв форума за което им се извинявам!Но ме притесни това което писа последно колегата Palawnik вище цитатите: Формула - дължината по ширината по височината на стаята по 60 делено на ватовете на 1 ребро

пример - 6м. х 3м. х 3м. х 60 = 3240 : 176 / W за 1 бр. н 500 / = 18.41 - значи 19 ребра... по принцип се запасяваш с малко повече мошност

Широчина 3.6 метра, дължина 5.1 метра, височина 2.5 метра, или общо кубатура 45.9 кубични метра.
От стандартите от едно време, когато нямаше PVC дограма и изолациите бяха рядкост, се казваше, че за 1 куб.метър са необходими 45-60 W топлинна мощност, в зависимост от положението (север-юг) и от инфилтрациите (т.е. колко ти духа от дограмата).
Или за горната кубатура и приета мощност 50W за кубик получих 2295 W необходима топлинна мощност. Купих алуминиеви глидери GLOBAL 500 мм с мощност 168W на глидер, 14 глидера (2295/168=13.66). Неще такова ми казаха и от фирмата 50-60 вата на кубик.Ас си купих ребрата-180вата,всяко според магазина.Значи на 50кубика стая са достатьчни 17 ребра??????????Но ти ми казваш че са ми нужни по два глидера на квадратен метьр,ами височината нее ли важна????Моята най голяма стая е 20 квадрата по 2 глид. прови 40 глидера по 180 вата прави 7,2киловата за стаята,нее ли орекалено :?
Palawnik - специалист
Да разбирам глидер и ребро означават едни и също.
Казвам Най-елементарната и груба сметка.
piteriv написа:
пример - 6м. х 3м. х 3м. х 60 = 3240 : 176 / W за 1 бр. н 500 / = 18.41 - значи 19 ребра
Ако си ги изчислявал така добре си ги изчислил. Малко ме притесняват тези 60W. Според мен е по добре в твоя случай да е 70-80. С цел по-бързо загряване в началото. Според мен 20 глидера за 20 кв. в апартамент е добре, но за вила си е малко.
А в тези данни при каква температура на топлоносителя са? 60° или 80°. И да не се окаже че рекламираните 168W са при 90°С, а при температура 60°C са някъде около 130-140W.

За тухлен апартамент с изолация и без инфилтрации на централно парно наистина за 20 квадрата 40 глидера са много, но за вила отоплявана с камина не ми се струва че са много. Ако не са 40 поне 30 трябва да са.
Все пак ти си знаеш най-добре.
Най-важното е да ти е топло, приятно и уютно.
Успех
Palawnik - специалист
Това което ще пиша по-долу се отнася за качествен антифриз произведен съгласно изискванията за качество.
Сега се консултирах с производител на антифриз . Според него вкарването на антифриз в система за отопление не трябва да влияе отрицателно. Качествения антифриз трябва да е с pH 7,5-8. Трябва да неутрализиран и по никакъв начин да не влияе на гумените уплътнения. Наличието на фосфорна киселина в него трябва да има антикорозионен ефект. Да не позволява да корозират железните части, а ако са корозирали да премахва ръждата. Той даже препоръчва системата да се напълни с антифриз.
Според него некачествения антифриз и неспазени пропорции особено на моноетиленгликола може да доведе до нежелателни ефекти. Моноетиленгликола е този който води до бързо износване на гумените съединения и бързата корозия на металните части. По неговите думи моноетиленгликола яде гумените уплътнения като циганче баничка.
piteriv - специалист
Здравейте.Пьрво май трябваше да кажа че не всичко от това което писах е свьршено.Купени са камината,бойлера,котела,радиаторите,(коите имам вьзмоьност да увелича).....положени са трьбите,поставен е разширителния сьд,помпата за камината и до тук.Толкова много питам за да знам какво да искам от фирмата,а не да се сьгласявам сьс всичко което кажат. :) Идеята ми беше да се топля на гас,камината ми е подарьк и решихме(по скоро жена ми реши,знаете как е)да я сложим и да я палим, но основното да е газта.Искам да сложа газов бойлер защото е проточен и дава топла вода на момента,която излиза доста по евфтино от тази не ел. бойлер.Говоря за месеците когато няма парно,а лятото се кьпем и по два пьти(четири човека сме :igitt: )Идеята е да харча колкото може по малко ток(за сега надхвьрля с пьти който и да е друг разод).........................Реших да добавя още един радиятор,но ми казват,че понеже са сложени вече колекторите трябва да сложат тетка и да го вьржат кьм друг радиатор,смятате ли че ще е удачно(трьбите са 16мм,)Препорьчайте някой качествен антифриз! Ако не искате да правите реклама, на лични!Някой знае ли наистина тези ватове на радияторите при каква температура на топлоносителя се изчисляват.Питах в магазина кьдето ги купих но вдигат рамене(ами при нормалната за парно :oops: )Да не прекалявам а?Ако отговаряте ще продьлжавам да питам :lol: докато се светна.Благодаря за отделеното време и чао за сега!
Мощностите на глидерите се дават при температура 90*С. Удачно е с тройник, няма проблеми! Ако е възможно да се тръгне с диаметър нагоре!
piteriv - специалист
Искаш да кажеш с по голям диаметчр...от колектора до тройника?
Принципно за два радиатора трябва да се тръгне с ф20(ако колектора позволява). Но даже и да не може - не е фатално - това ще е само локално стеснение.

Тема "Здравейте.Камина....ще имам ли наистина проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: