• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
ония клапан с ел задвижката
И ще го продам, кажи една правдива цена, да знам колко да му искам :-D
filmatoplo - майстор
Модела Херц ли е , какъв беше -нормално затворен или отворен при положение студен сензор .Какъв размер 3/4 или 1 цол .Аз си търся 1 циркулационна помпа на старо 25/4.
kalin72 - майстор
Пак въпрос. Проблем ли е, ако връщащата от бойлера е след трипътния вентил? Тоест, все едно е връщаща от радиаторите...
filmatoplo - майстор
:? Не можах да разбера за какво точно питаш и защо намесваш трипътния вентил със връщаща вода от серпентината .Представи си дясната част на Ладомата , след него е филтъра , после крана , на крана завит ппр преход -точно след него слагаш тетка към която се свързва най долния изход на серпентината от бойлера , след тази тетка по надясно слагаш друга тетка която ще ходи за байпаса на средния изход на трипътния смесителен вентил с задвижката , след тази тетка - тръбата е идваща от радиаторите :wink: .Първо зад Ладомата се свързва серпентината , защото се предполага че тя по бързо ще върне по-топла вода .
Christo - майстор
Самият ти си качил схема от сайта на Атмос. Там има доста схеми и що се касае до Ладомата, всички са еднакви. Дай да не си обясняваме кое отпред, кое отзад, че се объркваме. Приложил съм една схема от Херц. Там не е с Ладомат, а с трипътен вентил със задвижка, но то е едно и също. Има и бойлер с две серпентини. Всички студени води се събират преди Ладомата. Увеличаваш пи-ди-ефа колкото искаш, всяко кранче се вижда с подробности. Не те съветвам да правиш свободни съчинения кое къде да бъде, щото заприличваме на хора, които учим Мерцедес как се правят леки коли :lol:

Прикачен файл

Schema - 11.rar
(228.83 KиБ) Свален 358 пъти
Последна промяна от Christo на ср сеп 12, 2012 3:02 pm, променено общо 2 пъти.
kalin72 - майстор
Аз гледам схемата, и по нея ще се ръководя, когато започна работата, но исках да си обясня някои неща, вече са ми ясни, благодаря на всички ви, когато му дойде времето, тия дни около неделя, като започна работата, и имам питания, ще пиша :)
Просто исках да питам, като гледате снимката, има ли значение къде ще бъде входа на топлата вода за бойлера, където е сега, или където са черните линии, и е според схемата, след тетката на Ладомата? Като гледам, не би трябвало да има разлика, но кажете вие...

Изображение
Christo - майстор
Ако махнеш коляното след Ладомата и го замениш с една тетка и там вържеш бойлера, ще имаш една връзка по-малко и ще стане по-компактно. Има и други ненужни чупки, които само усложняват схемата и увеличават съпротивлението.
Обмисли схемата и си я начертай на стената преди да я изпълниш, за да разпределиш оптимално нещата. Аз поне така направих, като правих моята. :wink:
filmatoplo - майстор
И аз това ти казвам драсни една схема с химикалка и я покажи да видим .
Чаро - Акълия
Christo написа:
Температурата на водата в системата трябва да зависи от външната температура. Така котелът ще ти дава икономии, особено в преходните сезони.
Christo, не го приемай лично, останалите и автора- сори за спама.
За чий .... ми е да следя външната температура, като за мен най-важното е температурата в стаята да не пада под 22° C и да не се качва над 23° C да речем? :?:

То, по тая логика инсталацията да се върже към прогнозата за времето по БТВ и да се форсира преди студ и да се намалява преди пек :lol:
Има ли смисъл от т.н. плаващ сет-пойнт според вас ?
Някой ще ми обясни ли?
Моят поглед е на друго място, може и да пропускам нещо.

п.п. Ако прецените, поста може да се премести в нова тема, да изкоментираме ползата от това чудо...
filmatoplo - майстор
Има смисъл , но това е друга тема свързана с много скъп контролер и голям отоплителен ансамбъл от схемата на Херц :wink: .Работата е там че върти смесителните вентили и изменя температурата на отоплителната вода спрямо външната температура от 40 до 80 гр. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 28

Тема "Да поправим моята инсталация - монтаж на две помпи, трипътен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: