• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bogomilZ - специалист
a_stoev написа:
Заради изискването U/f~const. Като ти пада U, трябва да се свали f. Грубо-приближено-налучкано 50x380/220~30.
Над 30Hz няма да може да има достатъчно напрежение за пълна мощност на двигателя.
Иначе момента падаше като не стига напрежението, ама го учих :-k :-k :-k преди 10 г.......

А хидразин е дал даже скъп регулатор.

Китайки честотен, и то тук!!! е малко по скъп от марков контактор. Какво доживяхме...
нещо не схващам теорията - какво става ако въртим с 10 херца и ако развъртим с 200 херца , защото има и инвертори които може да дигат и до 400 херца?
a_stoev - майстор
Е върти се но няма мощност. Херците ги подава инвертора, въпроса е ротора може ли да ги направи...
Г.Драговчев - напреднал
И в крайна сметка неможах да разбера какво да правя :?
todortv - майстор
a_stoev написа:
За да развива пълен момент трябва само да се ограничи честотата до 30Hz.
Понеже стана въпрос за Altivar, ето характеристиката, според която може да работи с постоянен въртящ момент
много под 30Hz, с допълнително охлаждане.Имам пуснати 6 броя 4kW, без принудително охлаждане на 3 Hz и работят
в продължителен режим без да прегряват и тръгват под товар без проблем.Въпроса е коя крива U/f ще се избере от менюто.

Изображение
Г.Драговчев написа:
Спокойно може да ползваш инвертор, разбира се ако те устройва финансово.Мотора трифазен, звезда 380V,триъгълник
220V.
Mapek - специалист
Аз бих ти препоръчал това Изображение Само трябва да видиш да не са ти високи тези обороти. Каква ти е предавката (съотношението между диаметрите на шайбите)?
Virtuozo - специалист
Mapek написа:
Аз бих ти препоръчал това Изображение Само трябва да видиш да не са ти високи тези обороти. Каква ти е предавката (съотношението между диаметрите на шайбите)?
Абсолютно! Абе тез инвертори да ви питам за какво ги ползвате? Питам сериозно защото ако е за въртене на трифазни двигатели в монофазна мрежа то сметката никога не излиза! Звънкаш на енергото и им казваш че имаш едни излишни 600 лева и след един месец те ти слагат едно тройно АП 32 ампера и пак си напред с парите.
tehribo - специалист
a_stoev написа:
Може и да заобиколиш проблема.
Вземи си трифазен мотор и честотно управление. Хем от монофазно ти прави трифазно, хем ще ти развърта плавно, хем ще защитава двигателя много добре.
Това не съм сигурен дали не е стара информация от преди 10-тина години
Изображение
todortv написа:
Имам пуснати 6 броя 4kW, без принудително охлаждане на 3 Hz и работят
в продължителен режим без да прегряват и тръгват под товар без проблем.
:shock: шах и мат?

Прикачен файл

Capture.JPG
Честотно управление LS
Capture.JPG (38 KиБ) Видяна 6296 пъти
a_stoev - майстор
На какво захранване......
За да запазиш момента на над-номинални скорости ти трябва да имаш ефективно напрежение над-номиналното. Информацията е стара, от времето когато са измислени АД. По-нова информация няма.
Пътищата за постигане на това има различни. Единия е да вдигаш напрежението над номинално, другия е да се промени формата на подаваното напрежение да не е синусуида. За да искарат момент 200% от номиналния комбинират и двата.
Добавянето на нечетни хамоници вдига момента но води до допълнителни вибрации в механиката.
В конкретния случай няма от къде да се вземе номинално напрежение, камо ли над номинално.
todortv написа:
a_stoev написа:
Понеже стана въпрос за Altivar, ето характеристиката, според която може да работи с постоянен въртящ момент
много под 30Hz, с допълнително охлаждане.Имам пуснати 6 броя 4kW, без принудително охлаждане на 3 Hz и работят
в продължителен режим без да прегряват и тръгват под товар без проблем.Въпроса е коя крива U/f ще се избере от менюто.
В случая говорим за максималната скорост на която ще има достатъчен момент. В твоя пример говориш за стандартен мотор пуснат на 3Hz и номинален момент? Освен ако няма някаква принодителна циркулация от външен источни не виждам какво ще го охлажда.
fikata - майстор
Г.Драговчев
За твоите нужди е най добре да ползваш монофазен двигател 2.2kW при който ще имаш и резерв от мощност. Даже и двигател с мощност 1.1 kW ще ти върши работа.
Не си заслужава да търсиш трифазен за работа в монофазна мрежа.Щом
Няма да се бичат трупи на него.
Последна промяна от fikata на вт сеп 11, 2012 10:54 pm, променено общо 3 пъти.
piron45 - майстор
Virtuozo написа:
Mapek написа:
Абсолютно! Абе тез инвертори да ви питам за какво ги ползвате? Питам сериозно защото ако е за въртене на трифазни двигатели в монофазна мрежа то сметката никога не излиза! Звънкаш на енергото и им казваш че имаш едни излишни 600 лева и след един месец те ти слагат едно тройно АП 32 ампера и пак си напред с парите.
Така е колега, ако няма да регулира оборотите на мотора не му трябва инвертор за сума ти пари. Но пък с него е по добре , стига да може и да иска да си го позволи. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Ел. двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: