• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Нещото което на мен ми идва на ума:
- основи - стоманобетонни ивични основи
- полуподземния етаж - носещи каменни стени с армирани стоманобетонни пояси (включително вертикални) за укрепване вместо сантрачи (ако те дразни бетона можеш да направиш кофража от хубави дъски и да го сотавиш);подът от паваж без плоча ; целия етаж остава неотопляем и неизмазан
- плоча на жилищния етаж - стоманобетонна легнала върху каменните зидове;изолиране от горната страна с вата между дървени ребра и над тях дюшеме - хем имаш автентичен вид хем не скърца ; чардака и външната стълба може направо на дървена конструкция там даже е готино да поскърцва
- жилищен етаж зидария от тухли с пояси ,или дървени скелетни стени (с изолация слама) - колебанието тука е голямо :rolleyes:
- покрив - дървени ферми върху стените и покритие от "турски керемиди" или "каменни тикли"
- отопление камина с водна риза обзидана и измазана с вар , радиаторите скрити в дървени кутии или нещо подобно
Аз лично не бих сложила никакъв бетон и никакви железарии. Започваш наново, по старите технологии, със стари материали.
Моята къщурка е подобна( но не чак в такова лошо състояние). Яд ме е ,че за покрива нямахме време , а и средства за да намерим стар дъбов материал и се наложи да преправяме с чам, но поне няма да се вижда. Купих стари(но здрави) турски керемиди. Олющените места ги замазахме отново с кал, зидарията също е с кал, подовете ми са на пръст..като се опарича може да ги заменя със старо душеме. Стените ще ги варосвам..не искам гипскартони и идеално прави стени( имам си ги в апартамента и са ми втръснали до болка).
Трябва да реставрирам и старото огнище ,че някой е решил да търси имане и го е разбил с кирка.. Ужасно много работа и средства, но трябва да ти кажа ,че дори и нещо мъничко да направиш - удоволствието е несравнимо.
vitrinabg.com - специалист
Конструктивно няма да давам съвети защото си е въпрос на личен избор и финанси.Може и дървена конструкция да избере чорбаджията.Това той ще реши.При мен нещата са ивични основи, плоча тухлена зидария изолация и пред нея каменна зидария.Вторият етаж е с еркер подпрян с гергелеци.Тук струва ми се може и конзолно да излиза вторият етаж.Но въпрос на личен избор.Грешки които виждам при опита на някои да реставрират или построят такава къща са непознаване на материята,пренебрегване на детайлите и пропорциите.Чувал съм какво ли не-защо да зидам камъка като мога да го налепя.Е явно такъв човек докъде ще я докара.Друг не слага шпросни (дървените летви които разделят прозореца) защото щяло да му бъде тъмно.Има си и технологичен ред на някои детайли който е хубаво да се спазва.Бих спестил от труда,но от контакта с опитен архитект в областа не бих.Вярно е,че трудно се намира такъв,но който търси намира.Разговор с такъв архитект би могло само да помогне и в никакъв случай да навреди.
Stefan2000 - специалист
sasho 28 написа:
И е било по-добре да не събаряш сам.Щом живееш на 60 километра,пътуване всеки ден/щото няма къде да спиш/ и сто курса с ремаркето плюс храна са си 60-70 лв. дневни пари.Трябваше за старт да хванеш "Байото" да я разруши и извози с местната каруца и оттук икономия.Натам-ти.Между другото Витарата 1.6 ли е или редкия 2.0 шестак?
Да отговоря набързо,
Значи проблема със събарянето не беше толкова прост. Раз и давай.
С каруца е абсурд, селото е на наклонен терн съответно улиците също. Бунището пък е на съседния баир, пак наклон. За 100 курса ще умре коня. :sm: Или трябва да ги прави 100дни. Както казах, двора е тесен за маневра на камион или голямо прикачно ремарке, отпада. Става със самоходно шаси, ама по10 лв. на курс къде отиваме? Много го мислих, повярвайте. Истински късмет беше, че това ремарке стоеше неизползвано у един комшия, и той го даде. Купих му лапа, преправих теглича, обух го в Георги Димитрвки, ония старите 6-слойни, и започнах. Ремаркето се троши няколко пъти, но няма отстъпване. Витарата на бавни и двойно, за да се щади трансмисията и газ. Тя е 1.6-моно, на газ. Гори 10 на път. Така че едно отиване и връщане до село ми е 15-16лв. Записвам си всички разходи по проекта, но разхода за гориво и храна, не. Ако я нямаше къщата, нали пак щях да се храня и да си карам колата?
А кой е казал че няма къде да се спи? При всички огледи, обръщах внимание и на плевните.
Ще кажете че е много екстремно, ама като си се захванал, даяниш. А и не е чак толкова лошо..

Иначе благодаря за отговрите! Във всеки до сега има по нещо все едно аз бих го казал. Моля за още мнения.

Прикачен файл

sp.jpg

Прикачен файл

pl.jpg
Caxo - специалист
Аз също съм за ивични основи, каменни зидове и под от фугирани плочи, нещо като на снимката. Отгоре според възможностите си избираш дали да е стоманобетонна плоча или гредоред. За стените на жилищния етаж също омаш опции, но ако имаш останали читави материали - използвай тях. За покрива тикли или турски керемиди. За отоплението...аз се замислям за камина с въздушна риза. Все още това е малко в бъдещето и сега само разучавам как стоят нещата там, но като цяло ми се струва доста примамливо...

П.П. Някое от помещенията на приземния етаж може да го обособиш като механа- при мен в северната маза това лято в най-големите жеги 40* и нагоре не можа да качи повече от 25*. В една битова обстановка, релакса ще е на макс :)

Прикачен файл

Изображение0635.jpg
Последна промяна от Caxo на ср сеп 12, 2012 3:29 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
Ееех, ако е имало и някоя кака до теб през нощта.......... направо идилия :) Извинявам се за спама, но последните две снимки ми харесаха много :)
Stefan2000 - специалист
stiv1961 написа:
Ееех, ако е имало и някоя кака до теб през нощта.......... направо идилия :) Извинявам се за спама, но последните две снимки ми харесаха много :)
С каката за сега ходим тук. Има къща в Еленските махали, но е орташка собственост и не може да си разполагаме с нея както ни се иска. Освен това 250км. в едната посока са си път. Не става да ходиш когато ти скимне. За това се и решихме на сегашния вариант. Само че в плевнята се качва по преносима сълба и като си на зор посред нощ се слиза трудно :)

Прикачен файл

P1010008.JPG
sasho 28 - специалист
elrisha написа:
Аз лично не бих сложила никакъв бетон и никакви железарии. Започваш наново, по старите технологии, със стари материали.
Ивичните основи и плочата остават отдолу и няма да се виждат въобще,но ще е здраво.Ако кара по старата технология,може в последствие да поддаде някъде.За нея се изисква майсторлък,който съвременните хора го нямат и няма от къде да го получат-просто няма живи такива.Аз съм виждал примерно покривни конструкции,със снадени греди само чрез дялане,от вид дърво,който изтъпява резачката моментално,без никакъв пирон,планки или скоби,на по сто години,които съвременни "майстори" гледат учудено и викат-"това не мога да го направя и за себе си".
Една снимка от селото на жената-постройка на около 100 години.Загледайте каменния зид-

Прикачен файл

DSC07896.JPG
Вадим Владимиров - специалист
sasho 28 написа:
elrisha написа:
Ивичните основи и плочата остават отдолу и няма да се виждат въобще,но ще е здраво.Ако кара по старата технология,може в последствие да поддаде някъде.За нея се изисква майсторлък,който съвременните хора го нямат и няма от къде да го получат-просто няма живи такива.Аз съм виждал примерно покривни конструкции,със снадени греди само чрез дялане,от вид дърво,който изтъпява резачката моментално,без никакъв пирон,планки или скоби,на по сто години,които съвременни "майстори" гледат учудено и викат-"това не мога да го направя и за себе си".
Една снимка от селото на жената-постройка на около 100 години.Загледайте каменния зид-
Ех Сашо,Сашо.. [-X
Stefan2000 - специалист
Да, мненията ви са разнообразни, но това е естествено.
Лошото е друго. Нистина майсторите на старите технологии са на изчезване. Но и мисленето на хората се променя. Да вземем например каменните зидове. Всички местни в селото до които се допитах, ми даваха съвет или да бутна стария зид и да го направя от бутобетон, или да мажа стария отгоре дебело с циментов разтвор. Никой дори не си и помисляше за зидане.
В същото време все по-малко суха зидария се прави. Сигурно за цяла България са останали няколко бригади. Същото е и за покривите с тилкли. и т.н.

Та, както стана ясно, предстоеше ми занимание с мойте зидове. Рових, гледах питах. Понаучих това-онова. Реших да зидам с циментов разтвор. Свалях старото поетапно, за да не се задръствам с камъни. В основата полагах бетонов пояс под зида. Почвата се оказа някаква жълта, много сбита, с камъни. Дори от дясната страна се оказа скала. Желязо не съм ползвал. Хубавите камъни с лице, се полагаха по страните на зида. Получава се нещо като корито. Вътре се наблъскват калпавите камъни - конските глави :). И така ред по ред, като изчаквах леко да стегне долния. В десния зид вградих водопроводната и канализационната тръби. След дълго умуване реших все пак да направя и едно огнище за всеки случай. Един ден кой знае за каво ще се ползва приземния етаж. Нека има. От горе каменните зидове завърших с бетонен пояс. Задния зид, който фактически е вкопан в ската и е един вид терасиране, го изолирах от влагата с винил.
В общи линии това е. Работата е много тежка и не случайно е скъпо платена. Ако се захващате, не е зле предварително да си сортирате камъните. Като е много важно да си отделите камъните с прави ъгли, които ще оформят фронтовете(челта на двете стени, ако зида ви е П-образен.
Някои от тези снимки може да съм ги показвал в други теми, моля за извинение ако се повтарят!

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (110.59 KиБ) Видяна 4907 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (102.09 KиБ) Видяна 4907 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (91.37 KиБ) Видяна 4907 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (97.83 KиБ) Видяна 4907 пъти