Ел. инструментите. Консумативи.
Имам две ръчни бормашини Блек енд Декер, на които искам да разменя патронниците.
Първата е с 13 мм самонатягащ се с винт за кръстата отвертка вътре.
Втората е с 10 мм ключов без никакви винтове.
Как се сваля първия и как втория?
Ето снимки:
Изображение

Изображение

Причината за смяната е, че първата с 13 милиметровия патронник е изгоряла, а патронника й е хубав.
А втората работи, но патронника е 10 мм и ми е малък.
velsi - Почетен майстор
Развиваш винта НАДЯСНО (лява резба) и после развиваш патронника. Другата няма контра винт, защото няма реверс и върти само на дясно. При нея само развиваш патронника. Ако имаш менгеме ще ти е много лесно. Иначе е мъчно и може и да не успееш.
batkotony - специалист
Аз го правя по друг начин,но не навсякъде е приложим.Захващам в патронника възможно най-голям шестогран и с пневматичен или електрически гайковерт със съответната вложка отвивам цялата джаджа...доста лесно става. :)
MrMurdjo - майстор
В упътването на дрелката Блек енд Декер, която имам от над 20 години, имамаше илюстрация как се сваля патронника - първо се развива винта надясно, защото е с лява резба. След това се слага ключът в едно от гнездата и рязко се удря с чук по посока на развиването на патронника, т.е. наляво.
Аз така ги свалям.
profesionalist_wood - майстор
Мамка му та това е най-дебилния безключов патронник който съм свалял от такава машина, аз имам същата на втората снимка и често блокира застопоряващия механизъм и ми трае 2 часа да ги оправям с клещи чираци и с още един човек :x
Аз блъскам патронника с боен чук,троша резбата и правя нова на струга :-D
След проведени измервания с шублер, се оказа че оста на първата дрелка е 12,5 мм а на втората е 14 мм т.е. обезсмисля се смяната на патронниците, защото няма как да стане тя.
MrMurdjo - майстор
Тя даже на-вероятно е инчова - 12.7 мм. Дрелката де, не става дума за картечници :-D
Гледам че продават патронници за бормашини и никъде не пишат за какъв диаметър на оста на дрелката стават те.
Ако ми се счупи патрона с 14 мм ос на дрелката, как да разбера че другия патрон който е на дрелката с 12,7 мм ос няма да стане?
Току що свалих патронника на дрелката от първата снимка. Както колегите казаха, болта беше с ОБРАТНА резба, развих го, а патронника беше с нормална резба, развих го и него.
Сега остава да разбера дали патронника на дрелката от втората снимка е на резба /нормална предполагам/ или е на конус. Как може да разбера това? На патронника пише 3/8 Made In Germany.
Gadnyara - специалист
значи резбата му е 3/8" - около 9.52мм,
другата очевидно е 1/2" - 12.7мм (щом е до 13мм)

Тема "Смяна на патронник на бормашина Black & Decker, как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: