• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Лично аз изобщо не съм привърженик на управлението на котела спрямо външната температура, особено щом се отнася за домашна инсталация, дори и за газови котли котли, където се управлява директно мощността на горелката. За котли на твърдо гориво пък просто ми се вижда безсмислено оскъпяване на инсталацията със скъпи и прескъпи компоненти - буфери, контролери, смесителни вентили, задвижки, помпи и какво ли още не. В крайна сметка трябва да се отчита факта, че в днешно време, този който е избрал твърдото гориво го прави по финансови съображения и това трябва да е водещо при конфигуриране и проектиране на инсталацията. Не смятам, че една битова инсталация с котел на твърдо гориво трябва да става арена за доказване на възможностите на проектанта и инсталатора и достиженията на топлотехническата наука - това си е мое мнение. За тези, които са си "навили на масрафа" има газови котли, а където няма газ - пелетни котли. Много по-лесно управление на горивния процес и достъпен комфорт при много по-проста и евтина инсталация. Но - всеки има право на мнение и възможност за личен избор, важното е този избор да бъде "информиран избор", каквато е и целта на този форум. Знам, че filmatoplo е на различно мнение, уважавам мнението му и не искам да споря, само изказвам мнение. Още повече, че той днес е рожденик - да ни е жив и здрав и да ни радва с присъствието си и да е все така полезен на форума! Присъединявам се към ТОЗИ ПОЗДРАВ! Наздраве Филма! :partyman:
Christo - майстор
Чаро, гледам че си доста от по-рано от мен във този форум. Написал си над 1200 мнения. Предполагам, че не само си писал, ами си и чел :wink: Непрекъснато следим външната температура и в зависимост от нея, лятно време ходим по къси гащи, пък зимно време с балтони. Според книжките ефектът от следенето на външната температура е най-голям в началото и края на отоплителния сезон, когато позволява котелът да работи с намалена мощност и това води до икономия на гориво. Въпрос на сметки е, дали оскъпяването на инсталацията ще се компенсира от икономията на гориво. Лазар Ганев, като чета какво пишеш, и как го пишеш, разбирам, че не само си чел книжки, ами си разбрал и какво пише в тях :wink: Няма да изпадам в абсурдната ситуация да ти давам съвети как се правят отоплителни инсталации. Ясно е, че всеки прави компромиси заради парите. Не си ли съгласен, че има хора, които пишат и правят глупости и са толкова убедени че са прави, че и съвети дават. И тук е ролята на такива като теб, които знаят, да дадат компетентен съвет. Аз съм специалист в съвсем друга област и на моите клиенти и на тях им се иска с трици маймуни да ловят. И като направим нещо евтино евтино и некачествено, накрая са недоволни, ама са забравили, че те са го искали така. Ти кажи как трябва да бъде за да е всичко на шест, пък на всеки до където стигат силите, до там да го изпълни. Щото то може и без парно, с пернишка печка на сред стаята. Поздрави и на Филма за рождения ден!
Приятен ден на всички от форума :partyman:
Чаро - Акълия
Christo,
Гледната ми точка изцяло е обособена от термопомпите. Наблюдавам машина с контрол по външна температура и да ти кажа изобщо не е добре. Мястото на датчика определя доста неща,и винаги се получава недоразумение.
При котлите на твърдо гориво все има изискване за температура на връщащата вода, та с тоя датчик и контролера какво точно намалявате?
Най-добрата идея за управление по температура е с модул към стайния термостат(при моите случаи всяка стая има такъв) и според времето за загряване на стаята се коригира и работната температура. Инвестицията изцяло обезсмисля смисъла от подобна екстра. Получава се подобно на новите автомобили. Насъскан и изстискан двигател - харчи малко, но периодичното му обслужване не само изяжда икономията, а минава и в преразход.

Ако не е проблем обясни ми какво точно регулираш на един котел с твърдо гориво, на който със схема трябва да му се осигури входяща вода 65° C. Признавам не знам и ще ми е интересно.
:partyman:
fbr - майстор
Чаро написа:

Ако не е проблем обясни ми какво точно регулираш на един котел с твърдо гориво, на който със схема трябва да му се осигури входяща вода 65° C.

Да Ви кажа, и аз съм се чудил на това изискване. Може би при преоразмерена радиаторна площ има някакъв смисъл. Даже при монтажа на регулатора на тягата на моя котел, се случи така че осезателния патрон попадна точно на входящата вода, и се оказа че дава много добра информация за температурата в стаите. При по-ниска температура в стаите, регулатора поддържа по-висока изходяща температура, респективно, като се качи температурата в стаите, връщащата се вода е с по-висока температура, което води до по-ниска изходяща температура.
Christo - майстор
Понеже ме питате, ще отговоря, въпреки че пак ще повторя, че не съм професионалист. Имам парно от над 30 години. Първият вариант беше отворена система, с естествена циркулация. Взех си книжки, изчислих си го, даже котелът беше "направи си сам", димогарен, два снопа тръби по метър, цепениците горяха както са купени. Когато не е достатъчно студено първо коминът няма достатъчна тяга. За да вдигна тягата, трябва котелът да се разгори добре. Да ама тогава, тъй като не е достатъчно студено, водата лесно прегрява, защото радиаторите не могат да отдадат цялата произведена топлина, освен това в къщи е неприятно горещо. Получава се тъй, че инсталацията непрекъснато се "люшка" между студена вода и катрани в котела и комина и възвряла вода, защото няма къде да отиде излишната за момента произведена топлина. Като си легна в да речем 12 часа, в 4 вече всичко е изгаснало и сутрин в 7 преди да тръгнем на работа ни е студено. Отделно, понеже нямаше помпи, котелът достигаше работни параметри след 3 часа горене, защото циркулацията започваше като водата в котела стане 30-35 градуса и часове наред той работеше студен. Сега като имам буфер и Ладомат на входа на студената вода на котела, докато котелът не стигне 65 градуса, той на практика топли само себе си и много бързо влиза в режим. Не ме притеснява, че навън не е достатъчно студено. Трипътният вентил праща към радиаторите толкова топло, колкото трябва. Излишната топлина се складира в буфера. Изобщо не регулирам въздуха. Количесвото му трябва да е оптимално, така че от горивото да се произведе максимално възможната топлина. Когато дървата изгорят, трябва да се затвори въздуха, за да не се охлажда котела, а пък системата продължава да топли за сметка на буфера. В момента съм с пелетен котел и нещата са съвсем други. Пак имам буфер и не съжалявам, защото горелката спира чак когато стопли целия буфер и тръгва когато целия топъл буфер се изразходи. Котелът си променя мощността в много широки граници но пак има моменти, когато и минималната му мощност е голяма. А пък всяко спиране и пускане си е един процес, свързан с преразход на гориво. Много фирми не гарантират за котлите си ако няма контрол на постъпващата в котела вода, защото се боят, че котелът ще се пробие преди да му изтече гаранцията. Имам познат, който така съсипа един Атмос. Купи си втори, казвам му да си оправи инсталацията, не ще. Има и минуси и те са че системата се оскъпява, трябва да се търси място за буфер и голям разширителен съд, но както се казва, пълно щастие няма. Ще се радвам да чуя и други мнения. Не натрапвам моето на никого. Поздрави и успех!
kalin72 - майстор
Не ме притеснява, че навън не е достатъчно студено. Трипътният вентил праща към радиаторите толкова топло, колкото трябва. Излишната топлина се складира в буфера.
Това е добре, но когато имаш буфер. В моята система няма такъв, тогава как се изпълнява това упражнение? Опитвам се да си го обясня...
Чаро - Акълия
kalin72 написа:

Това е добре, но когато имаш буфер. В моята система няма такъв, тогава как се изпълнява това упражнение? Опитвам се да си го обясня...
Е аде де :? И аз това питам.
То с буфер е лесно.
Малко насметохме нещата, ама пак не ми стана ясно- регулирането според външната температура на кое е. На котела или на водата в радиаторите?
filmatoplo - майстор
На водата в радиаторите :wink: .Значи си наредил примерно -Атмос,Ладомат,буфер,трипътен смесителен вентил ,радиаторна помпа ,радиатори и контролер със сензор за външна температура .Та котела си го палиш и зареждаш както му е реда го горе :wink: , влиза в режим на отваряне зареждане към буфера , от тук нататък следва зареждане 1/4 от буфера и веднага затопляне на радиаторите . Нагласяне и програмиране на контролера -като там се задават долна и горна граница на водата към радиаторите , и при какви външни температури те ще варират + -.При минус -15 градуса примерно горна граница 80 гр , при плюс 15 градуса примерно долна граница 40 гр .Стайната температура се контролира или с термоглави или със стоп на радиаторната помпа.
Чаро - Акълия
Разбрах. :)
До каква икономия води това? :?
Christo - майстор
Икономията идва от това, че горивото изгаря оптимално и произвежда максимално количество топлина. Иначе като притваряме въздуха, горенето не спира, просто окисляването става до CO не до CO2 и на практика превръщаме горивото в пушек без полза за отоплението. По времето когато използваме буфера се топлим без да консумираме гориво. Отделно системата става по-стабилна и не прегрява лесно, което е важно за системи изпълнени с тръби от пластмаса.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 28

Тема "Да поправим моята инсталация - монтаж на две помпи, трипътен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: