• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Martin.P - специалист
Аз това лято си играх половин ден, докато разглобя един стар сандък за зърно.
Беше изгнил от едната страна, а от другата ми харесаха старите дъбови дъски и
исках да си ги запазя за направа на някоя пейка. Голям сандък - 2х1,50х1,20 м.
Нямаше един пирон в него. Всичко беше сглобявано с дървени нутове, предполагам
от леска. Голям зор докато успея да го разглобя!
vitrinabg.com - специалист
Браво.Много добре си се справил със зидарията.Гледам,че си подбирал големи камъни за ъглови което е добре.На мен ми предстои да зидам дувар па да видим как ще се справя.
svetoslavoff - специалист
Стефане, може би няма да ти кажа нищо ново, но доколкото съм се заглеждал по стари къщи с тн турски керемиди или тикли стрехите са големи и изнесени доста за да се пазят стените от валежи при липса на улуци по онова време.
Поздрави за мерака и труда, дано устискаш на дяволчето, дето само чака сгоден момент и нашепва - Абе я не се затривай с тоя строеж, че живота си минава!
vitrinabg.com - специалист
За таз работа дето я е започнал чорбаджията се иска мерак,сърце и душа.Като виждам как я е подкарал има ги и трите.При това положение се съмнявам да му нашепва дяволчето такива работи.Предполагам,че изпитва удоволствие от свършената работа и има стимул да върви напред.Иначе за стрехите си много прав.То както писах по-горе и вторият етаж може да го направи изнесен с еркер или да го подпре конзолно.Но да видим как ще реши Стефан.
marmoz - специалист
Хубаво става,кефа е голям ама и трудът си е къртовски с камъните :)
Stefan2000 - специалист
Благодаря.
Да, реших и аз да я правя без улуци.
Сега пак ще наруша малко последоватеноста в разказа, какво да се прави, не съм писател :?
Не трябва да си мислите че всико това го правя без проект и импровизирам в крачка. Проекта го обмислях още от момента в който взех къщата. Както споменах, бях решил да се придържам към класически вид и отввън и отвътре. това значително ограничааше възможните варианти, освен ако не бях решил да правя някаква "Чорбаджийска" къща. Но се бях спрял на средностатистически полубедняшки вариант. Двукатна къща. Вариантите главно са с 2 и с 3 стаи.
Чердака е или асиметрично или централно разположен. При избора си изхождах че ще строя по класичекия метод с дървоскелетна конструкция. Без желязо-бетонни плочи без желязо-бетонни колони. Всичко от дърво. За това заложих на вариант при който бях сигурен как ще се разпределят натоварванията. без големи премоствания, без фермени конструкци. Със сили на натоварване, разположени вертикално и поети в строго вертикална посока, от билото на покрива право надолу до основата на централните попове. За стените също, без излишни ефектни големи еркери. Без експерименти. Това ми е ясно как ще стане при проект с 3 стаи и чардак изнесен в едната страна. При централно разположен чердак вече се получват проблеми с разположението на биндерните греди, или пък горния гредоред ще трябва да виси на тавнния биндер например на скоби по 90градуса. Пускам 3 варианта, дано ви стане ясно какво имам предвид и как при 2 от тях предаането на тежеста надолу е проблем, не че не може да стане.
Работи се по План А, като има малки промени, а тоалетната е вкарана към средната линия, пак в името на това, ъгъла да не виси на еркер, а да е в-у каменния зид. А и колоните са много повече. Това са ми само скиците.
Материала. Ами направо ви го казвам. За къщата - бук. За покрива - чам. Дъски - чам 1во качество. Общо количество над 20 кубика -2 препълнени Краза. Това можах да си го позволя, това взех. Бука не е парен.

Прикачен файл

PlanB.JPG
PlanB.JPG (38.88 KиБ) Видяна 4895 пъти

Прикачен файл

VariantC.JPG
VariantC.JPG (37.32 KиБ) Видяна 4895 пъти

Прикачен файл

VariantA.JPG
VariantA.JPG (57.49 KиБ) Видяна 4895 пъти

Прикачен файл

PlanA.JPG
PlanA.JPG (39.39 KиБ) Видяна 4895 пъти
Стефко - специалист
Предполагам, че тая тема ще стане като сагата на Сашо. Започна от нищото, без никакъв опит, а в момента раздава и съвети. Ако мислите, че за всеки преместен камък, или съборена греда трябва да се постват снимки, лошо нема. Наистина някои теми сами предизвикват отвращение. Иначе труда по възстановяването си е твой. Мен лично не ме интересува.
Вадим Владимиров - специалист
Боклука си е боклук! Как един път не си казал нещо добро? Как един път не си показал нещо, което сам си направил? Колегите поне правят нещо, а ти освен да плюеш, нищо не си направил.
Прикачен файл:
P8200037.JPG
Че отгоре на всичко ми написа и това:"Тогава не ме коментирай. Просто не ме познаваш, не знаеш какво зная и какво умея. Не съди за мен по форумните ми изяви. Там умишлено съм спамер. " Боклук голям си, Майна!
Стефко - специалист
Прав си. Бедните духом хора могат само да плюят и обиждат публично останалите. И което не е по правилата на форума. Аз определено не се считам за боклук. Съжалявам, че съм ти пратил тая моя снимка. Сътворил съм много неща, но умишлено не ги показвам именно заради прости хора, като теб.
Caxo - специалист
Стефко написа:
Наистина някои теми сами предизвикват отвращение.
Това важи и за някой хора. Не знам какво си направил(то няма и как да знам, като сам не искаш да споделиш), но това не определя какъв си като човек. С цитирания от мен пост не показваш положителни качества на човек, дори обратното... в това може да бъдеш сигурен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: