• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефко - специалист
Ти пък от къде се появи? Явно си някой дубъл-ник на опонент :? Съжалявам, че някъде съм пратил снимки от мои работи.
VLADO66 - майстор
Какво му е на Стефко?Живота е пъстър,има контрасти,различни характери,за да познаеш позитивното трябва да видиш и обратната страна.
Стефко - специалист
Спирам да коментирам с посредствени хора. Не ме коментирайте и мен.
Caxo - специалист
Речено, сторено :partyman: Към автора на темата: Можеш да внесеш малко яснота до къде си стигнал... във връзка с това, че искаш съвети, ние се опитваме да помагаме до колкото можем и със следващият ти пост става ясно, че тази задача вече е била свършена, много преди да поискаш съвета... Получава се малко тъпо :? Аз също мисля да спра да давам мнение и да се опитвам да помагам, до колкото мога, разбира се, поне докато не стане ясно има ли смисъл изобщо от моето мнение или отново каруцата е пред коня...

П.П. Знаеш, че и на мен ми е слабост тази архитектура. С голям интерес следя(х) темата и се надявам да има какво да науча от нея.... Не го приемай като заяждане или нещо подобно. Просто написах какво мисля. Евентуално би могъл да направиш нещо по въпроса, ако сметнеш за правилно :partyman:
Stefan2000 - специалист
Още в началото писах, че се осмелих да започна темата едва след като има известен напредък по проекта. Но това не означава, че никой друг не трябва да пише в нея. Коментари и градивни критики са само от полза. А нали специално ти Caxo, предложи да има подобни теми където да се дискутират старите къщи. Това беше може би последния импулс, който ме накара да пиша. Така че и ти имаш принос тази тема да е вече факт.
Иначе, нека вървя последователно. Знам че сте любопитни до къде съм я докарал, но ако ви го кажа сега, "филма няма да ви е инересен вече" :cool:
Stefan2000 - специалист
Та, до къде бяхме стигнали?
Да минем към полагането на следващата греда :-D
Като писах, щъща вече нямаше и от нея остана само това:
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (61.22 KиБ) Видяна 4941 пъти
Интересното беше, че всичко се държеше само на такива къси 5-6см. клинци, косо забите и засеци направени в гредите, за да им стига дължина. Вадеха се без никакъв проблем, като гнили зъби. За разрушаването се мина само с един китайски кози крак. Явно цялата къща се е държала на тежестта си.
И така, след като вече си имах основи, дойде ред на гредореда.
Бетонния пояс който завършва зида отгоре, фактически ползва за кофраж греди от гредореда. В тях от вътрешната им страна набих арматурни железа за да се хванат добре в бетона.
Главната биндерна греда - куфрията. В наше време е много трудно а и много скъпо да поръчаш греда дълга 8.50 със сечение 20/30см. За това се спрях на вариант, сам да си я направя. Съставна, от букови талпи. При сглобяването и ползвах 20см на 8мм винтове за директен монтаж с торксови глави. И лепило Ц300. Според мен се получи много здрава, но и тежка. Едвам я вдигнахме 4 души, пярво в единия , а след това в другия край. За по0сигурно я подпрях на 2 попа с фундамент и опорен камък в пода на мазата.

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (48.24 KиБ) Видяна 4941 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (42.89 KиБ) Видяна 4941 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (65.69 KиБ) Видяна 4941 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (62.61 KиБ) Видяна 4941 пъти
Stefan2000 - специалист
И още малко снимки

Прикачен файл

8.jpg
8.jpg (71.3 KиБ) Видяна 4939 пъти

Прикачен файл

11.jpg
11.jpg (92.35 KиБ) Видяна 4939 пъти

Прикачен файл

10.jpg
10.jpg (61.48 KиБ) Видяна 4939 пъти

Прикачен файл

7.jpg
7.jpg (68.47 KиБ) Видяна 4939 пъти

Прикачен файл

9.jpg
9.jpg (112 KиБ) Видяна 4939 пъти
marmoz - специалист
Е то мерака си е мерак ,маняка си е маняк .Супер става =D>
crez - майстор
Браво, Стефко дотук всичко го изпълняваш перфектно. Защитил си гредите от "гадове" вероятно, гледайки по цвета с горяло масло, което и най-доброто. Другите химически измишльотини са търговси трик без особенна полза. Дерзай!!!
Stefan2000 - специалист
Да, с горяло масло, като търся специално от дизели, заради повечето сажди и катрани. И добавям около 2% разтопен парафин. Бягайте от трансмисионни, макар че са по-гъсти защото миришат остро и продължително.
Но нали знаете, че нефтените продукти не издържат на UV лъчи. Повечето от тези ми греди ще останат покрити. Но за откритите ще трябва да се мисли още. Аз и за това слагам от дизели, че поне саждите няма да се разградят, но за чардака и другите видими части за сега изчаквам. С ФЛО съм обсъждал варианти, но за сега не съм реализирал нищо и изчаквам. Количеството масло отишло до сега, по моите разбирания е огромно. Вече му загубих сметката, но за цялата къща отидоха над 100л. сами разбирате, че не бих издържал на цена ако ползвам купешки продукт.
Добър вариант би бил минаването през автоклав, но и това не можах да си позволя. Цената бих я платил, но. Производителя на дъвесината нямаше автоклав. Един евентуален транспорт до автоклав и обратно и още едно товарене и разтоварване... Транспорта до село ми излезе 600лв.
Дървесината, бука 320лв. кубика, чама 280лв. Миналата пролет. Знам че ви интересува.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: