Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
Сега не ми се чертае. Ще се опитам да обясня. Тръбата излиза от земята вертикално и на нея има сложена тетка.
От тетката хоризонтално - филтър, възвратен клапан, спирателен кран, холендър и помпа.
От тетката вертикално - спирателен кран и ръчна помпа. Тази помпа обикновено я ползвах само напролет за да подкача
вода и после затварям крана под помпата. Отварям го само ако е изпуснала помпата заради изчерпване на водата за да
подкача наново. Същия кран използвах и за източване - като го развия и натисна дръжката на помпата надолу буталото и
се качва нагоре и остава много малко вода над него и бързо я изпуска. Ама тя и ръчната помпа си ми е на достолепна
възраст и не държи добре водата. :roll:
Има и друг вариант за изпускане - развивам филтъра преди възвратния. Хем и ще го почистя. :wink:
Може да се сложи и такъв кран:
http://www.comfort.bg/bg/%D0%BF%D1%80%D ... 41115.html
:partyman:
fbr - майстор
Ако смукателния клапан изпуска макар и малко, нямаш грижа със зазимяването, но имаш грижи с обезвъздушаване. Какъвто и кран да има над нивото на замята, то той би източил само до нивото на крана.Другия случай е крана да е под нивото на земята, но за да си сигурен в постановката, препоръчително е да имаш дълги ръце. За съжаление не са ми пораснали достатъчно, и затова се налага всяка есен да вадя смукателния клапан, и да го изпускам. Напролет само допълвам. Ще ми се да направя шахта, но около помпата е затревено прекрасно и не ми се разваля гледката.
hidrazin - майстор
то той би източил само до нивото на крана
До кой кран бе човек? Май не четеш какво съм написал. Сондажа при мен е с набиване и няма как да сложа долу
на входа на тръбата смукател с възвратен клапан. Възвратния ми е горе, по-точно два възвратни. Единия е преди помпата
а другия е вграден във флуидконтрола след помпата. Единия да засече втория ще задържи. Като откажат и двата ще го мислим.
Поне при мен нещата работят безотказно вече две години.
Ти май пак си мислиш за тръба потопена в кладенец или сондаж със смукател долу. По нашия край не се прави така.
И наистина ако имаш долу в кладенеца добре работещ възвратен не можеш да източиш водата от какъвто и да е кран горе.
riki888 - специалист
Понеже имам тук някакво коляно интересувам се по такъв начин ли трябва да се захване маркуча.
Доколкото разбирам уплътнението се осигурява само от гуменото уплътнително пръстенче.
И това ми се струва че няма да държи. Мога ли да го намажа с нещо лепило, паста ... да уплътни по-добре.
Такова захващане на маркуча върши ли ми работа или ми трябва елемент с друг начин на захващане на маркуча.

По-стабилно ми се струва такъв щуцер който е показал на снимката hidrazin. Освен това е лесно разглобяемо и няма резби. Имам нещо подобно което не е на резба ами се закопчава, уплътнението става с гумен пръстен. Маркучът се "нахлузва" и може да се стегне с някаква скоба.
Обаче май ще трябва да мина на маркуч 1 1/4 цола за да получа вътрешен диаметър 1 цол.
Понеже на входа не искам да слагам елементи с по-малък диаметър за да не се повреди помпата.
Утре съм по магазините, стискайте палци.

Прикачен файл

090920121141.jpg
090920121141.jpg (34.92 KиБ) Видяна 13064 пъти

Прикачен файл

090920121140.jpg
090920121140.jpg (39.11 KиБ) Видяна 13064 пъти
hidrazin - майстор
Не ти трябва маркуч 1 1/4 цола. Тези месинговите фитинги са сравнително тънкостенни а самия маркуч пък
позволява известно разпъване. Ако нещо ти се опъва, го потопи за малко в гореща вода за да омекне малко.
За сметка на това пък като сложиш и една скоба отгоре ще стане джелезно. :shock:
Тези неща от снимките не ти вършат работа. Това второто е точно фитинг от тия за полиетиленовите тръби.
Преходник тръба-вътрешна резба.
А това първото е бърза връзка за маркучи тип GEKA. http://www.fintex-trade.com/product.php?id=134
Определено не е подходяща за смукателна част. Освен това ако искаш да е разглобяемо предвиди холендър.
Иначе този щуцер ще трябва да го развиваш от помпата и да въртиш маркуча. Между другото гледай маркуча
да не го пече директно слънцето. Не се чувстват много добре на слънчева светлина и за няколко години преграя
от горната страна дето го пече.
hotrider - специалист
Колега слагай полиетиленова тръба и не се занимавай със оребрените маркучи там всяка връзка със дадения по нагоре щуцер е потенциална язва, винаги може да изпусне от там или да засмуче въздух,пък и е много скъп маркуча, полиетилена е по ефтин. полипропилена е хубав ама за помпа на 1 цол трябва да сложиш минимум 1 1/4 че даже и на 1 1/2 тръба че на полипропилена тръбата е с много дебела стена и вътрешния размер много се намаля от което какво следва?
търсете CEPEX или ASTORE бързи връзки за полиетилена и нема да имате проблем, и гледайте тръбата да не е много надрана там кадето влиза във свръзката, и гледайте смукатела която ще сложите да е отделно клапа със мрежа или готов смукател на фирмата ITAP техните са добри.
hidrazin - майстор
Простете на колегата hotrider в този късен(ранен) час. Бързите полиетиленови връзки независимо дали са
CEPEX, ASTORE, турски, китайски или други не са подходящи за смукателна част. Класиката и най-доброто е метални тръби и връзки.
Компромис - ореберните маркучи. Недопустимо - полиетилена и особено бързите връзки от такъв. Полипропилена е едно също добро решение.
riki888 - специалист
Да ви покажа какво сътворих в крайна сметка. Само няма да ми се смеете.
Това е временно решение което да го използвам до около един месец.
За на пролет разбрах как трябва да се направи.
Ето какви са ми впечатленията.

Купих си маркуч - този на снимката. Маркучът изглежда стабилен докато не се монтира и започне да работи.
Като започне помпата да смуче, там където маркучът се огъва се получава сплескване. Просто теглото на 7 метра воден стълб + съпротивлението на клапана долу си оказват влияние.
Надявам се че съпротивлението на смукателната част не е чак толкова голямо.
Все пак моторът го преодолява и подава достатъчно (за моите изисквания) налягане и дебит.

Нямам снимка на смукателя обаче с две думи: тръба 1 цол като тая която се вижда при мотора на снимката.
Тия тръбички са с резба от двете страни и ги намерих в Практикер.
На долната тръба директно се навива смукателят. Самата тръба влиза на резба към маркуча. Малко масълце и малко кълчища по резбата за да се завие по-лесно. После някаква яка скоба, широка 1 см. Скобата я намерих в един магазин, някаква италианска ама беше последната иначе щях да взема такава и за отгоре.

Моторът - загрява. Загрява дотолкова че не мога продължително време да си държа пръста на корпуса. Представям си какво е загряването вътре при намотките. Ще трябва да мисля за кожух, евентуално с допълнителен вентилатор за ефективно охлаждане. Това ще стане когато моторът се монтира за постоянно.

Клапанът. Направих една глупост - като съединих смукателя го надух с вода от водопровода. Естествено клапанът не издържа. Обаче това не го разбрах веднага ами след като установих че водата не се задържа като се спре моторът.
Държи 10 минути и после пак трябва да се обезвъздушава. Извадих маркуча с клапана и успях да развия пластмасовата част на ръка. Тя е на резба обаче се оказа че при монтажа е и лепена.
Ами изсуших я добре и ... със Поксипол. В момента смукателят държи 2 дни без проблем. За повече не съм пробвал.

На изходящата част съм на 1/2 цол. Защото такива части имах и понеже е уж временно.
Там няма проблем. Проблемът ми е само че кучето е наръфало на 2 места маркуча и капе. Сега се опитвам да науча кучето как да залепи наръфаното :)

Направих си следните изводи.
Трябва си метална тръба, да не се сплесква и да не се гъне.
При металната тръба - проблем със изваждането и контрол на смукателя.
Моторът трябва да се закрепи добре и със допълнително охлаждане.
Изходящият диаметър може да е по-голям обаче за сега това ми върши работа.
По-нататък ще мисля за електронно управление на мотора и развиване на цялата водна система - допълнителен резервоар, капково напояване, хидрофор, вода за банята. За сега съм в началото.

А, да допълння. Бързите месингови връзки като тия които съм снимал по-нагоре не държат на вакуум. Отказах се от тях. Освен това за да се захванат изискват усукване на маркуча. Явно тук не са подходящи.

Прикачен файл

140920121156.jpg

Прикачен файл

110920121146.jpg
110920121146.jpg (55.06 KиБ) Видяна 12839 пъти

Прикачен файл

110920121145.jpg
110920121145.jpg (56.25 KиБ) Видяна 12839 пъти
hidrazin - майстор
Ами така е. казах, че джелезните са най-добри за смукателна част. И за тези месенгови връзки GEKA също споменах.
И какъв е тоя пластмасов смукател където си го взел? Вземи си накой истински и ти отпада проблема с контрола на смукателя
за дълги години.
Ако мислиш да развиваш системата, както си споменал ще ти трябва и помпа. Това дето си го взел трудно мога да го приема
на сериозно като помпа. Това е приферна помпа, а те са с най-ниска енергийна ефективност. Плюсът им е че са ефтини.
Други недостатъци са - налягането силно намалява при увеличаване на дебита, при малки дебити и високи налягания помпата консумира най-голяма мощност,
наличието на механични примеси във водата води до бързо износване и бързо намалява максималното налягане и дебита на помпата.
Това ме подсеща, че при тем не видях филтър на входа.
Още нещо - не знам какъв е корпуса на помпената част. Ако е чугун, на пролет трябва да внимаваш. Често се случва чугуна при продължителен престой
да блокира работното колело. На някои помпи корпуса е месигов.
Ами това е. За толкоз пари толкова.
fbr - майстор
Ти не видя ли снимките, които montoya е дал във втория пост на темата. Аз поне не видях, кой е предложил такъв маркуч да си купуваш. А на мястото на прегъвката се слага коляно, както е дал montoya на снимката.

Тема "Как да си направя смукател за кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: