• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miloto - напреднал
Здравейте,имам стоманен котел 15kw,който е свързан по най обикновен начин-котел-помпа-радиатори. Та въпроса ми е,как бих могъл да монтирам термосмесителен вентил? Имам го от седем години,преди 2 зими му монтирах вентилатор с управление.тук в града майсторите параджии ми казват -не се занимавай карай си го така!А във форума всички специалисти на които уважавам мнението им казват че връщащата вода не трябва да е под 60 гр.
naskov - майстор
Твоят котел е с мощността на печка. Можеш да минеш и без него
LazarGanev - "Велик майстор"
Какъв ти е вентила?
joro_vn - специалист
Връщащата вода трябва да е не по-малко от 60 градуса за да не натрупва катран и смоли по повърхностите на горивната камера и димоходите, които рязко намаляват топлообмена между газовете и водата в котела.
Ако нямаш въпросните катрани и тем подобни наслоявания, може би системата ти работи добре и няма нужда от такъв вентил. Т.е. по повърхностите има прах, който леко се маха с четка или нещо такова. Обаче ако имаш катрани и смоли - слагай такъв вентил.
miloto - напреднал
Вентила е като термостата на колите,нагласен да отваря на 62гр. И да има катрани,особено като го запаля и докато загрее цялата система направо плува. Димните газове минават през 8 двуцолови тръби които са хоризонтално положени във водната риза на котела,и там се запушват от катрани и ги чистя ги с телената четка всеки път преди да го запаля
LazarGanev - "Велик майстор"
miloto написа:
Димните газове минават през 8 двуцолови тръби които са хоризонтално положени във водната риза на котела,и там се запушват от катрани и ги чистя ги с телената четка всеки път преди да го запаля
Уоуу! Слагай го тогава!
miloto - напреднал
Да ще го сложа,пък ще видим :) мисля да слагам и термо вентили по радиаторите защото до сега температурата на изходящата вода беше м-у 50 и 60 градуса и пак си беше топло на всякъде. Затова ми харесват идеите да се регулира температурата на водата в котела и след него,пък ако трябва и буфер ще сложа
Christo - майстор
Няма как топлата вода да ти е 60 гр. и котелът да работи добре. Тя толкова трябва да е студената. Ако 60гр са добре за теб, ще трябва и втори трипътен вентил, който да разхлажда топлата с част от връщащата се студена. Трябва да обмислиш и следната ситуация, щом ще има и термовентили. Водата гореща, всички термовентили затворили. Къде циркулира водата? Какво става с котела?
miloto - напреднал
Имам монтиран температурен предпазен клапан,дано не се налага да се отваря :) а котела е 15kw, радиаторите са около 20kw бойлер 120л със серпентина. Бойлера още не съм го свързал към серпентината но ми предстои.Така си мисля че няма да прегрява :)
miloto - напреднал
http://www.regulus.eu/en/tsv3-65-c-1-dn ... lve-3x-1-f Това е вентила на 1 цол,има и схема,отвори АВ,В и А. Та пробвах го в гореща вода и тогава всички изходи и входове са отворени На схемата е показано-помпа-вентила с положение АВ, нагоре вход В за малкия кръг (КОТЕЛ) и вход А за големия кръг (радиатори) Притеснява ме факта,че дори и да отвори големия кръг, пак ще продължава да върти от малкия кръг.А котела е в таванското помещение и аз под него :)
  • 1
  • 2

Тема "Термосмесителен трипътен вентил - свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: