• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Говоря за първоначалния инсталатор, фирма Ератерм София. Те не споменаха нищо такова, както и бяха против Ладомата...
Карай да върви, както казах, дал съм много пари, ще дам още, но искам комфорт у нас. Напълно ми е ясно как работи системата, само физическото свързване малко ме притеснява, но с ваша помощ ще се справя :)
filmatoplo - майстор
Аз от опит го знам ,че без буфер котела може да прегрее , като монтирах трипътния вентил нагласих така че задвижката да поддържа постоянна температура на водата 65 градуса към радиаторите , но котела вдигаше над 90 градуса и му сработи погасителната серпентина .За това вдигнах леко температурата на 70 или 75 беше и се оправи, тоест радиаторите погълнаха мощността , за сметка на прегряването излишно на стаите -по думите на клиента -много топло бе :lol: .Но инсталацията я правих така с изришното несъгласие да сложим буфер :wink: .
kalin72 - майстор
Само по една тетка за буфера ли да оставям? Там не ми е много ясно как става връзването...
гледам схема 15, но виждам, че от същата тръба влиза и излиза топлото от буфера, така ли е на практика?
Изображение
Christo - майстор
Моят буфер има много отвори фабрично. На схемата, която си дал, според мен чехите не са съвсем прави. Така, както е в най-горната част винаги ще остава топла вода, която няма как да се използва. Аз изкарвам топлата вода за системата от най-горната точка, там където те са сложили обезвъздушителя 12. Там съм сложил една тетка-странично за системата и най-отгоре направо - обезвъздушител. Топлата от котела пак влиза странично в буфера. От долната страна пак студената от системата влиза в един извод, пък от други тегля за студена към Ладомата. Трябва да предвидиш и две места за датчици отгоре и отдолу на буфера, ако ти ще си го правиш. Това са две тръбички по половин цол, дълги 10-15 сантиметра, затапени отпред(заварени, запоени). Най-вероятно ще трябват двата термо датчика за управлението. Трябва да предвидиш и хубава изолация най-малко 10см. ако ти ще си го правиш. На моя е някаква вата, отгоре покрита с някаква пластмаса. Предвиди и кранове около буфера, за да можеш да източваш системата без да източваш и буфера.
kalin72 - майстор
Ето какво сътворих с Paint...
Нещо не ми изглежда правилно изводите към буфера...а от буфера къде трябва да са?

Изображение

Или по-скоро трябва да са две тетки и кран посредата, който е отворен сега, когато нямам буфер, но когато добавя и буфер, се затваря?

Изображение
filmatoplo - майстор
По горната схема , тоест с по една тетка за буфера .Горния извод на буфера ( при по добрите де ) влиза отстрани , но вътре закривява и стига до най горе -да се ползва максимално топлото в балона :wink: .
kalin72 - майстор
А изводите от буфера към парното??? Къде се връзват?
filmatoplo - майстор
Нали имаш на схемата изводи за буфера -там се свързва -само с 2 тръби .Има и буфери с 4 извода , но при теб защото няма место да се разпростреш нека да е с 2 извода . :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако буфера е с 4 извода - ясно, ако е с 2 извода трябва да сложиш тетка и готово. Не знам дали има смисъл да слагаш смесителен вентил към радиаторите, ако нямаш буфер :? . Все едно да слагаш термоглави на котел с твърдо гориво.
Филма ме е изпреварил :)
kyxap - специалист
Ами аз съм така, котел на твърдо гориво, пиролизен, с термоглави на радиаторите. Тези глави ми осигуряват постоянна температура в стаите, без да се интересувам навън колко е. Така бях 8 години и нямах никакъв проблем с прегряване. Бойлера ми е последен в системата и той няма термоглава, така че всички глави да затворят, циркулацията е през бойлера. След това добавих Ладомат и буфер, за да пазя котела и да гори оптимално, понеже изхвърлих един котел, заради нискотемературната корозия. Преди 11 години ладомати и буфери бяха екзотика, фирмите слагаха без тях, а го нямаше и форума. Не опонирам на никой, просто споделям практически личен опит, за да може както каза един колега по-горе, четящите форума да вземат "информирано решение", щото теорията е хубаво нещо, но изпитаното на практика е още по ценно.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 28

Тема "Да поправим моята инсталация - монтаж на две помпи, трипътен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: