• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
Здравейте, реших да си направя регулируем изправител от старото захранване на компютъра. Взе да прави номера и го смених друго. Не исках да го хвърлям и реших да го преработя елементарно по тази методика http://boginjr.com/electronics/lv/atx-mod/
Като за начало опитах да видя дали изобщо става за регулируемо. Направих въпростана схема на регулатора
Прикачен файл:
regulpsu.png
regulpsu.png (2.76 KиБ) Видяна 11563 пъти
и го пуснах пробно с произволна стойност на тримера и потенциометъра.
Първия път изкарах 5.3 волта, но още с включването започна яко да свисти. Не разбрах от къде идваше свистенето. Дали е от трансформатора или от някой кондензатор понеже всички филтриращи са за смяна. Ако знам, че ще спре да свисти ще ги сменя, но ме тревожи да не е от самия трансформатор. Звука може да се опише като все едно да оставиш чайник с вода да закипи на котлон и докато закипи издава същия звук като захранването ми. Според вас от какво е? И дали е безопасно да продължавам? Страх ме е да не ми гръмне някой кондензатор в лицето. Не съм се доближавал до 15-16 волта. Второто пускане беше пак случайно на 3.9 волта. Регулира се уж, но свисти все едно ще гръмне всеки момент.
petar2kolev - специалист
shadow__01 написа:
Здравейте, реших да си направя регулируем изправител от старото захранване на компютъра. Взе да прави номера и го смених друго. Не исках да го хвърлям и реших да го преработя елементарно по тази методика http://boginjr.com/electronics/lv/atx-mod/
Като за начало опитах да видя дали изобщо става за регулируемо. Направих въпростана схема на регулатора
Прикачен файл:
regulpsu.png
и го пуснах пробно с произволна стойност на тримера и потенциометъра.
Първия път изкарах 5.3 волта, но още с включването започна яко да свисти. Не разбрах от къде идваше свистенето. Дали е от трансформатора или от някой кондензатор понеже всички филтриращи са за смяна. Ако знам, че ще спре да свисти ще ги сменя, но ме тревожи да не е от самия трансформатор. Звука може да се опише като все едно да оставиш чайник с вода да закипи на котлон и докато закипи издава същия звук като захранването ми. Според вас от какво е? И дали е безопасно да продължавам? Страх ме е да не ми гръмне някой кондензатор в лицето. Не съм се доближавал до 15-16 волта. Второто пускане беше пак случайно на 3.9 волта. Регулира се уж, но свисти все едно ще гръмне всеки момент.
Две съм преработил по този начин и работят. Едното обаче, когато се достигне макс напрежение спира от защитата за късо съединение, след изключване и вкл. отново работи. Второто е от много стар комп. и работи без грешка от 3-22 волта без странични звуци.
shadow__01 - майстор
Оказа се че защитата сработва при достигане на 12V. Каква е сега процедурата за до 15V, а може би и до 20. Трябва ли да преработвам обратната връзка?
Иначе някак си спря да свисти. Сега едва се чува и то при високите напрежения.
shadow__01 - майстор
Проследих 12 волтовата линия от изправителния диод до кабелите и нейните разклонения. Има само един резистор около 22 ома след който е свързан последователно кондензатор и после един ценеров диод. Може ли той да е на 12 волта и той да задейства защитата. Другия край на ценера е свързан с GND както се предполага. Други елементи няма всързани с 12 волтовата линия. Може да има филтриращ кондензатор 1000 микрофарада на изхода и това е. В линка мише да махна ценера, но да не разваля защитата от късо? Или да го сменя с ценер за 20 волта?
MamaMy - майстор
Виж смени и всички кондензатори с нови за по-високо напрежение. Колкото за по-високо намериш подходящи, толкова по-добре.
В стъпка 4 се казва да проследиш изходящите вериги след шотки изправителите и да премахнеш всички ценери към маса които намериш
shadow__01 - майстор
MamaMy написа:
Виж смени и всички кондензатори с нови за по-високо напрежение. Колкото за по-високо намериш подходящи, толкова по-добре.
В стъпка 4 се казва да проследиш изходящите вериги след шотки изправителите и да премахнеш всички ценери към маса които намериш
Значи махам всички ценери на вторичната страна без значение, че повечето са на 3.3 и 5 волтовите линии?
Да слагам ли на тяхно място други ценери за по-високо напрежение? Искам да имам защита от късо на изхода. Да не се развали като махна ценерите? Разбрах на изхода да сложа един 20V.
MamaMy - майстор
Добре де, нали линка го даде ти. Аз с английският съм скаран леко, а и ме мързи. За тази цел ползвам превод от Гогол. Ако ти е проблем езика, ползвай и ти. Ако не, да търся нещо на руски. Там съм по-добре.
shadow__01 - майстор
MamaMy написа:
Добре де, нали линка го даде ти. Аз с английският съм скаран леко, а и ме мързи. За тази цел ползвам превод от Гогол. Ако ти е проблем езика, ползвай и ти. Ако не, да търся нещо на руски. Там съм по-добре.
С ценерите не стана номера. Следвах инструкциите в стъпка 4 и откачих 4-ти пин на чипа и през резистор 4.6k към минуса. Получи се регулирането, Стабилизарах напрежението до 15 волта (повече не ми трябват), но както пишеше изгубих стартиращата жица защитата от късо. Сега се стартира с подаване на напрежението директно. За защитата малко ме е яд, но не знам как да си я върна и дали изобщо е възможно? Явно ще слагам предпазител. Според вас колко ток ще мога да измъкна от захранване 350 вата с +12 волтова линия според етикета 14А при положение, че по другите линии нямам абсолютно никакъв товар? Ще мога ли да стигна до 20А?
Знам, че трябва да сменя кондензаторите, но в момента нямам възможност. А и фабричните макар и леко изсъхнали предполагам вършат работа за толкова ниско напрежение.
Ценеровия диод на изхода задължително ли е да го слагам? Какво ще стане ако не го сложа? Той не пази ли като претоварва изправителя с цел да спаси консуматора?
shadow__01 - майстор
Изправителя работеше и имаше един шум, който не ми пречеше, но изведнъж спря да работи. Направих измерване и май се оказа, че чипа си е заминал. Изобщо не стартира дори минималното напрежение. Замерих захранващото му напрежение съответно на 7(GND) и 12(Vcc) и се оказа, че имам около 8V. Не трябва ли са 5V?
Дори му подадох напрежение с общ минус и пак не стартира. Да го сменям ли?
cvetanmu - специалист
Провери си кондензатора на дежурното захранване или направо го смени.
Той е и главния виновник за излизането от строя на едно компютърно захранване. На снимката се вижда къде да търсиш - ако е по различно твойто си проследи захранващата шина на чипа. На TL494 трябва да имаш 12V.

Прикачен файл

DSC016891.jpg
DSC016891.jpg (69.45 KиБ) Видяна 11078 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "ATX захранване - преработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: