Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
Наскоро са купих евтина ел.резачка за дърва която няма да експлоатирам много но все някога ще се наложи да се заточва веригата .Бихте ли споделили опит как заточвате веригите си- принцип на работа ,ъгъл на заточване ,инструменти и всичко което е нужно да знае един начинаещ .Гледам че има няколко вида приспособления и машинки за заточване кое от тези неща е най подходящо за любителски цели?
ИзображениеКомплекта за заточване на STIHL е на изгодна цена но ще върши ли работа и за други вериги освен тези на STIHL? Струваме ми се че за работа с него е нужен опит !?
------------------------------------------------------------------

ИзображениеИнтересното е че този комплект е по скъп от STIHL това означава ли че е универсален и по добър?
------------------------------------------------------------------
Изображение
ИзображениеДали пък уреди като тези на са по удобни?
-------------------------------------------------------------------------------


Може би най лесно става с машинка за заточване:Изображение
но какви са предимствата и недостатъците на подобен метод –струва ми се че така се съкращава живота на зъбите на веригата ?
profesionalist_wood - майстор
Най-добре е с пилата на Щил,всичко друго е бошлаф, Цял живот точа вериги :-D
ZEDYCUS - майстор
Във всеки голям строителен супермаркет има такава услуга за заточване на веригите, последно като заточвах ми взеха 2лв. Мен ме устройва, рядко режа и аз.
profesionalist_wood - майстор
Е,да ама веригите се закаляват на заточването от машината и не всеки точи хубаво.Има такава на Лидъл за 55лв дори мислих да я взимам ама качеството на дисковете ме разколебават...
ZEDYCUS - майстор
От заточване на машина по скоро да се разкалят,а не закалят от нагряването. Мисля, че невъзможно за 5-6 секунди да се загрее толкова, че да се разкали зъба. Всеки си преценява какво му е нужно, машина или на ръка. :partyman:
sek.1 - специалист
Верига точа с пила само в гората . Иначе си ги нося на машинно . Че съкращава живота машинното точене е ясно но една нова верига за моята Хускварна струва 20 лева .
agj - майстор
profesionalist_wood написа:
Най-добре е с пилата на Щил,всичко друго е бошлаф, Цял живот точа вериги :-D
Четейки това ръководство за заточване http://napravisam.net/?p=17911 възникват няколко въпроса :
Подходящ ли е този комплект за видове вериги различни от Щил ?
Явно стъпката на веригата и ъгъла на заточване може да са различни за различните резачки – и трябва да разберем притежаваната от нас верига с каква стъпка е ,и съответно какъв диаметър пила ни е необходима!А същото се отнася и за ограничителя на подаването!
Ъглите на заточване се подържат само от маркировката т.е. определянето на ъглите 30° и 90° е само „на око” при което след определено време може да доведе до промяна на ъгъла или дължината на режещите зъби!
Доколкото разбрах ъгъла на заточване на вериги Орегон е 35°.Така че комплекта на Щил май няма да е подходящ!?


Струва ми се че с това приспособление Изображение се постига доста по добра прецизност при заточването !?
http://www.youtube.com/watch?v=oGfV9Bto ... detailpage

И още един въпрос: Интересно ми е дали когато веригата бъде занесена на машинно заточване майсторите ще се погрижат и за Изображение ограничителя на подаването :?
dragozow - майстор
Заточващото устройство лък(от последния пост) е най-доброто от показаните. Може да спазите до някъде ъгъла и работи с всякакви пили в зависимост от това каква машина имате. Отделно че в гората ток няма. Най-хубавото е стенда по магазинчета и сервизи, заточването струва 2-4 лв. Наистина така се отнема малко повече, но машината прави корекция на вашите грешки при заточване на ръка. На стенда се точи с два/три леки натиска на зъб, така се пази и веригата. Наистина има значение кой я точи. Хубавите стендове струват 600+ лева и за това ги има само по сервизите. Аз въпреки че режа от дъжд на вятър по малко имам винаги още една наточена верига. Веригите не са толкова скъпи, струват 0,35-0,50 лв за прешлен според стъпката, марката на веригата и магазина. Прешлен е това което влиза в шината. За повечето машини веригата струва 18-24 лв. Някои марки вериги са доста "по-меки" и се изтъпяват по-бързо, но няма да изпадам в подробности.
sek.1 - специалист
Ограничителя на подаването се запилва според износването на зъбите иначе в един момент ще стане по висок от режещите зъби .
profesionalist_wood - майстор
Обаче вярно ли е,че цената на веригите на спарки били 50лв!? Аз си купувам на щил,канадско производство за 20лв.

Тема "Заточване на вериги на дърворезачки." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: