Много интересна и все по-често дискутирана тема.
italy123 - помощник
Здравейте, става въпрос за къща-2етажна, на първият е стаята и за момента е плоча, но искам да го изолирам.
За сега съм се спрял на следният вариянт Фибран + мрежа армираща и отгоре незнам за сега ще е паркет, но какъв точно още не съм решил.
Препоръчаха ми да го лепя с Теракол самият Фибран, но аз незнам дали допълнително трябват дюбели и т.н , искам да е Фибран защото не мога да си позволявам много да вдигам пода, смятам Фибрана да е 3 см
Rumen Iankov - специалист
Лепиш фибрана с теракол няма нужда от дюбели но обезателно мрежа и поне 3см замазка
italy123 - помощник
Rumen Iankov написа:
Лепиш фибрана с теракол няма нужда от дюбели но обезателно мрежа и поне 3см замазка
Мерси за бързия отговор, но аз ще слагам Теракола отдолу, а отгоре циментова замазка, така ли? Защо 3 см, за мрежата ок, но за тази замазка нещо не ми се вписва много много в пода(има радиатори и т.н)
pipbel - майстор
Щом крайното покритие ти е паркет - направи сух под.

Не лепи фибрана, просто го нареди върху найлон за хидроизолация.
Отгоре на фибрана сложи 1 пласт ОСБ 11мм, после още 1 слой ОСБ напречно на долния и го захвани за него с видии. Отгоре лепиш паркета и готово ( избягвай лепило на водна основа като Ц 200 )

В тоя случай ще ти се надигне нивото с около 5.5 см преди паркета.
Ако е по тънка замазката има опастност от напукване на замазката.
italy123 - помощник
Hm, да може и да се напука, но 3 см Фибран и 3 замаска = 6 см, днеска погледнах мястото от всякъде, всъщност може и да се събере 6 см, за ОСБ нещо не съм много уверен в качеството на тези материали, иначе такъв найлон-водонепроникаем, съм сложил преди да излея плочата.
Кофтито, е че пак ще трябва да се излива наново в цялата стая пък било и само 3 см.
Можете да сложите и 2см фибран.А също така може да помислите и да сложите депрон той е по тънък но обезателно мрежа в замазката
pipbel - майстор
Замазка та замазка.... Италианеца каза ще слага паркет, не теракот/гранотогрес.
И плочата му е приземна.
Трябва да има изолация, защо да намалява см фибран,да не говорим пък за смешния Депрон.

Ако те притеснява ОСБ-то предлагам ти друг вариант :

Правиш си нивелирана дървена скара 3 см, помежду полагаш пак 3 см фибран, върху скарата наковаваш 18мм водоустоий4ив шперплат (много е здрав) и си готов за паркета.
Вместваш се в твойте 6см и си топлоизолиран.

Успех
italy123 - помощник
pipbel написа:
Замазка та замазка.... Италианеца каза ще слага паркет, не теракот/гранотогрес.
И плочата му е приземна.
Трябва да има изолация, защо да намалява см фибран,да не говорим пък за смешния Депрон.

Ако те притеснява ОСБ-то предлагам ти друг вариант :

Правиш си нивелирана дървена скара 3 см, помежду полагаш пак 3 см фибран, върху скарата наковаваш 18мм водоустоий4ив шперплат (много е здрав) и си готов за паркета.
Вместваш се в твойте 6см и си топлоизолиран.

Успех
"Италянеца" :-D :-D
Да предпочитам да е 3 см за по-сигурно, а малко повече информация относно този водоустоий4ив шперплат може ли?
prascho - майстор
ам аз обмислям сух под на таванския си етаж. Това с дървената скара не е лоша идея, но съм правил дюшеме с греди, които останаха с непопълнена фуга и сега неприятно скърца. Та може би ще се спра на варианта: Саморазливна замаска колкото да изравня нивото /ако може няколко милиметра, под нея се слага грунд/, отгоре найлон и след това минерална вата от 5 см с голяма плътност и един слой гипсфазер. Върху гипсфазера леонардо твърди, че може да се лепи дори гранитогрес. Но този под излиза скъпо и ще ти надигне 6 см. Още не съм стигнал до действия, но нищо не пречи да изложа тази комбинация и специалистите да изкажат мнение. Ако помещението е сравнително нивелирано ватата с висока плътност какви луфтове може да обере, та евентуално да се икономиса тънката саморазливна замаска /скъпичка ми се види пущината/. Колкото до ватата вместо хпс, твърди се че каменната вата е с най-полезни топлоизолационни показатели та за туй към нея съм се насочил. Гипсфазерните плоскоси се лепят и захващат с винтове една към друга.

Тема "Под на първият етаж с какво точно да го изолирам?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: