Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, ако сложиш 500л - още по-добре. Може да ползваш различни схеми - бойлер с 1 серпентина, вързана за котелния кръг, бойлер с 2 серпентини, като долната е на котелния кръг, горната на радиаторния, а в балона си е битовата вода :wink:
kalin72 - майстор
Чудесно! Можеш ли да ми опишеш как точно да го направя? Или откъде да видя такава схема? С това, което имам, ще стане, нали?
Разбира се че можеш - Ладомата го връзваш на долната серпентина, той ще грее целия бойлер, който ще служи за буфер, а едновременно ще черпиш от него БГВ. На горната серпентина връзваш радиаторната помпа, ако искаш и смесителен вентил. А най-просто и евтино е радиаторната помпа да се управлява от стаен термостат
kalin72 - майстор
Тоест, както е на схема 15? И буфера-бойлер ще го ползвам само за бгв?
Да, водата в бойлера си е хем топлоносител, хем за ползване като БГВ. За солара трябва да мислиш допълнително.
kalin72 - майстор
Солар няма да има, или поне не с този бойлер.
След като има толкова проста система, защо се предлагат по-сложни?? Какви са недостатъците на тази система?
Бойлер 1000л с 2 серпентини - 2850лв
Буфер 1000л без серпентини - 1350лв
Как ти се вижда да накараш клиент да си купи бойлер вместо буфер, при положение че и буфера му се вижда скъп? Но ти след като го имаш спокойно можеш да си го ползваш :wink:. Освен това трябва да се направи сметка дали двете серпентини са достатъчно мощни за да поемат и предават отоплителната мощност необходима за сградата при съответните температури на водата.
kalin72 - майстор
Max Мощност долна серпентина 52.6 квт
Max Мощност горна серпентина 30.6 квт
Бойлера е Бош WST SK 300-1 solar
Е, това са максимални мощности - мисля, че при 80*С на водата в серпентината и 10*С на водата в бойлера (дТ=70). При тебе каква беше отоплителната площ (жилището)? Иначе бойлерът си е супер. :)
kalin72 - майстор
140 м2 е площта. Радиатори Корадо.

Тема "АТМОС Д15" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: