Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мисля, че ще е достатъчна малката серпентина за отоплението. За долната няма никакви проблеми.
kalin72 - майстор
Благодаря:-) А как да е връзването на горната? Към трипътен и помпа от горния край ли? И трипътния към изхода на долната серпентина?

Модератора нека да премести всичко от моето мнение надолу в моята тема, че развалех на човека питането...
kalin72 - майстор
Филма, Наско, Антон, Christo,други знаещи, какво ще кажете за системата, предложена от Лазар?
Последна промяна от kalin72 на нед сеп 16, 2012 6:14 pm, променено общо 1 път.
хайде някой да предложи бойлер 150л буфер 500л или нещо комбинирано :-D и евтино :lol: котела е работил 1 година и е като нов не е пушил :) моля да ми дадете списък с частите които трябва да купя без колена и траби че нямя как да знаете :-D
искам схема както бихте го монтирали във дома си :cool: имам котел атмос 15д къща 78 кв 5 стаи котела ще е в мазето
filmatoplo - майстор
По принцип това го има , в буфер Латенто и подобни , но така с двете серпентини на нива малко ме притеснява :? .Става една температурна каша по едно време ако отоплението и къпането съвпаднат .Ако серпентините (и двете) са по целия балон навити в паралел и вървят заедно от горе до долу по се ядва положението.Номера е да има противоток , който при две отделни серпентини разделени на горна и долна ще липсва :wink: .Монтирал съм обаче буферен съд в който има навита медна серпентина специално от завода производител , през която преминава питейна вода от водопровода и с дебит 10 литра в минута -топлата вода не свършва по време на работа на отоплителната инсталация .Разликата е в това от схемата на Лазар е че , при този буфер цялото пространство е заето от течност от отоплителната инсталация и се захранва буфера от горе на долу .Друг случай с обикновен 400 литров бойлер със 1 серпентина ,бойлера го бях монтирал още преди отоплителната инсталация и си беше пълен с вода и загрят на 90 градуса от тока .След като свързах серпентината на бойлера вече към парното (котела още не го бях запалил ) , отвих крановете на серпентината и се изненадах -само от серпентината и включена помпа се загряха над 60 глидера на хаш 600 :shock: .Така че на практика -топлообмен се получава , въпрос на експеримент :wink: .
kalin72 - майстор
Как се гарантира не-прегряването на бойлера-буфер?
Е, как да се гарантира? Буферът не е голям, но все пак не е като без буфер. Ако е 1 тон ще поеме цялата топлина от едно зареждане и гаранцията е сигурна, но сега разчиташ, че една част от топлината ще се отдаде в радиаторите, а буфера ще поема само излишната за момента. Ако помпата я управляваш от стаен термостат, може да направиш така, че ако в буфера се достигнат 90*С да се включва аварийно помпата, независимо че е достигната стайната температура
kalin72 - майстор
Вече имам контролер за управление на отоплителни кръгове и термовинтили на радиаторите..
filmatoplo - майстор
Аз имам такава дилема , монтирам в момента радиатори снабдени с херц вентили и термоглави , клиента остава да решава какъв ще е котела -пиролизен Атмос или пелетен котел :wink: .Ако избере Атмоса , част или почти всички термоглави ще ги премахна .Понеже место за буфер наистина няма , остават ми да разтоварват котела -един 400 литров бойлер , една лира,два вентилконвектора . Което не ме успокоява защото -бойлера може да е загрят достатъчно ,лирата колко е 500 вата :wink: ,вентилаторите на конвекторите може да са изключени . :wink:Имаше си место за буфер , но ми сервира клиента че там ще поставя -пералнята :lol: , нали знаете -който плаща той поръчва музиката .
Филма, изчакай Панаира, има нещо точно за тебе 2 в 1 :wink:

Тема "АТМОС Д15" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: