• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Не съм малоумен, но не разбирам как една тетка обслужва и вход в буфера, и изход към радиаторите...
filmatoplo - майстор
Обслужва и още как , цялата работа върши трипътния смесителен вентил , в мига в който затвори топлия отвор на вентила , циркулацията е през байпаса , а другия поток е през буфера и обратно .Вентила почти не седи по средата , а се движи в двете крайности постоянно и така редува към радиаторите или към буфера .А когато котела изгори горивото и температурата му спадне , термовентила му в Ладомата затваря и започва циркулация само през буфера без зареждане :wink: .На мен тази информация ми костваше години лутане и пари , при появата на първите Атмоси в Ерато не бяха чували за термовентили и Ладомати .Когато им казвах да ми доставят първите , ми ги продаваха без да зная за какво са :wink: .Аз лично се научих от един колега работил в Гърция през 90 те , той ми показа тия неща пластинчати топлообменници,вентили ,задвижки,контролери,буфери-тогава ми приличаха на космически неща :lol: .
Christo - майстор
Имаш две помпи. Помпата на малкия кръг "бута" вода от системата и буфера в котела. Коя е с приоритет? Ами по тежката(по-студената). Помпата на големия кръг "тегли" топлата вода към радиаторите. Коя? Ами по-топлата(по-леката). Докато гори котела от нея, като изгасне- от буфера. Според мен е по-добре буферът да е с 4 извода, но го казвам малко наизуст, защото не съм правил експеримент с два и с четири извода при всичко друго еднакво как е. Филма и Лазар да кажат. Важно е тръбите към буфера да са с диаметри като към котела и системата. Моят е фабричен 1000л и изводите са му два цола...

ПП Не видях, че Филма ме е изпреварил...
miloto - напреднал
Добре е че го има този форум,и има много знаещи хора тук които ни помагат със съветите си.
kalin72 - майстор
Не съм убеден, че трипътния върши цялата работа, гледайки схемите. Той не прави ли само това да подава по-топла или по-студена вода към радиаторите?
filmatoplo - майстор
Трипътния разпределя потоците пратени от радиаторната помпа към радиаторите ,като- ту пуска топла вода от котела , ту пуска охладена вода от байпаса .Същото прави едновременно и термовентила в Ладомата , ту си дръпва топло от топлия байпас , ту си дръпва от долната част буфера същевременно и от студената на радиаторите ако е заработила радиаторната помпа .Когато всичко това е влязло в режим , тоест котела е на 85 градуса ,буфера и загрят поне 1/4 отгоре ,контролера е нагласен да праща 65 градуса вода примерно към радиаторите ,радиаторната помпа е сработила вече и праща топла вода към радиаторите -трипътния вентил започва да разпределя потоците цитирани по горе -като разликата между 85 и 65 гр я вкарва в буфера .Двете помпи на Ладомата и на радиаторите се дебнат и само чакат трипътния вентил на къде да даде зелена светлина , когато топлия извод на смесителния вентил е затворен -Ладомат помпата веднага и става по леко и дръпва потока през буфера , до мига в който вентила не започне да отваря , и до момент че и в Ладомата термовентила е отворен .По принцип тези импулси се повтарят през наколко секунди отначало , после през минута 2 :wink: .Без черпалка толкова :drinkers: .
filmatoplo - майстор
Студа иде -интересно кой ще палне котлето първи :wink: .Моята печка Прити седи от май месец заредена с подпалки :wink: , мислих тая есен да и правя промени с монтаж на 4 пътен вентил , но нямам време сега и вентила ми е адски голям 1 1/2 :wink: .
kalin72 - майстор
Филме, ти разправяше за някакви 500 литрови бойлери/буфери, дай цена, да видим, може да се споразумеем...
filmatoplo - майстор
Питах обаче шефа на хотела го няма , да даде резултат -ти си остави тетки за буфера , пък като се намери , дали от мен дали от теб -ще го монтираш . :wink:
miloto - напреднал
http://prodavalnik.com/500l-boyler-suns ... m-i9441169 Виж тук,като гледам на снимката май е пункт за скраб,прав е филма :wink:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 28

Тема "Да поправим моята инсталация - монтаж на две помпи, трипътен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: