• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
mita - помощник
Наложи ми се да подменя две тръби в банята. Тръбите са на външна стена и през зимата награвят доста силно плочките като съответно бяха спукали целия ред. След тази процедура ми се налага частичен кърпеж, докато дойде време за цялостния ремонт :)

Идеята ми е следната - оцветеното с жълто на снимката трябва да стане с лек наклон (както си беше) отдолу е здрава циментова замазка, така че предполагам леполито ще хване без проблеми. По интересна ми е зелената зона - там ще ми се наложи плочка върху плочка, като между ръба на новите плочки и старите трябва да поставя нещо (лайсна или фугин?) така че да не се подронва от течащата вода.

Интересувам се от следното:
1. Кое лепило за плочки да избера? Квадратурата е толкова малка че цената не е от особено значение, т.е. интересува ме качествено почти без да има значение цена (почти, де).
2. Какво да използвам за плочка върху плочка? Изчетох доста из форума и разбрах че се маже първо с теразид - бетонконтакт, после с обикновено лепило за плочки. Така ли е? Някакви особености или допълнителни съвети? (четох някакви неща за Ceresit CM 16, CM 17... става ли за тази цел? мога ли да го ползвам и за плочките които няма да са плочка/плочка?)
3. С какво да оформя ръба (разликата между нивото на старите и новите плочки) на хоризонталната зона (жълтото на снимката) - лайсна или да оформя леко заоблено от фугин? Тази стена е точно до душа и се мокри усилено при къпане.
4. Като 3) ама за вертикалната зона (зелената). Пак ще има разлика между нивата на старите и новите плочки, трябва с нещо да се оформи ръба (предполагам).
Прикачен файл:
20120913_193830_1.jpg
20120913_193830_1.jpg (46.15 KиБ) Видяна 6052 пъти
jekasus - майстор
За лепила - Церезит ( в сайта им е описана система плочка върху плочка), Вебер, Мурексин.
За грунда - Аз не ползвам, ама това не важно. Лепилото, на който производител ще избереш, ще ползваш и грунда, който той препоръчва за тази работа, а не мазахме с едно, лепихме с друго, а после пада.
За ръба - може и със лайсна, може и без нея.
Зелената част я направи до прозореца, няма да изглежда като кръпка.
mita - помощник
Мерси! Тва не е прозорец де, част от шкафче за баня се пада :) но мога и до там да докарам зеленото.

Един въпрос за грунда и флекс лепилото - за да не оклепам старите плочки, които ще трябва да запазя достатъчно ли ще е да огранича с хартиено тиксо или грунда ще ми залепи тиксото към плочките?
marmoz - специалист
Няма да го залепи :) Достатъчно е с тиксото :)
Банята е почти налепена :) Като за първи път е 6, обаче имам един въпрос...

Остава ми да налепя това оцветеното с жълто. Отдолу съм направил хастар от хоросан/цимент преди около 48 часа. в най-дебелата си част мазилката е около 3 см... Колко време му трябва да съхне на това чудо преди да лепя плочки?
marmoz - специалист
Лепи :) 48 ч му стигат.
Здрасти пак. Снощи фугирах. отне ми аааадски много време. Никъв май ме няма във фугирането. Оттогава са минали около 16 ч.

Въпросът ми е - кога най рано може да се ползва банята? Фугирани са стените до душа, които постоянно се мокрят. Фугина е Ceresit CE 40, за който гледам че дават 5 дни до пълно изсъхване. Толова ли трябва да чакам или може да се полва баня преди това?
aiako - специалист
Поизчакай 2 дни поне...
iordigd - напреднал
Искам да налепя плочките на пода върху старите. Чудя се как ще изсъхне материала под плочките, като се затвори отгоре и отдолу с плочки? Ceresit-CM16 добър ли е за целта? След колко време след лепенето може да се стъпва на тях и след колко време могат да се фугират?
quietmadness - специалист
Моите ги лепих с CM16, като отдолу сложих хидроизолация CL 51, ако не ме лъже спомена (една такава гумирана става като стегне), но не бяха плочка в/у плочка.
Няма начин да не стегне, въпрос на химия е. Не е лепило Рила я, да стяга като му се изпари водата.
На другия ден фугирах (просто нямахме сили да фугираме), плочките "немаа м'ръданье".
Но фугина си го поизчакай да стегне както трябва да ти е мирна главата.
Особено на пода.
И тъпчи хубаво във фугите.

:partyman:

PS
Ако те притеснява, че няма да лепнат достатъчно здраво може да надереш емайла, ако са гланц старите (някой ги начукват с тесла или чук, ама това пука плочката понякога и не нещо от вътре не ми харесва) и тогава гарантирано сте хванат така, че който ги сваля някой ден ще те спомина :-D .
  • 1
  • 2

Тема "Баня, кърпеж, плочка / плочка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: