Най - вълнуващия въпрос зимно време.
disem - специалист
Искам да помоля за отговор на няколко въпроса които ме тревожат. Наскоро закупих котел на твърдо гориво Виадрус 22, 10 секции. Явно обаче съм взел прекалено голям котел за нуждите които имам. Става въпрос за отопление на къща 200 кв.м. от която реално се отопляват около половината. Има изолация на първия етаж. Втория етаж няма, но е скосен и външните стени са 1.6 м. високи. Има ПВЦ дограма и изолация на покрива. Досега нуждите от отопление са покривани от метаново котле /24 КВ/ което никога не е работило над половината от мощноста си с температура на изходящата вода около 50-60 градуса. Не се ползва за топла, битова вода.
Въпросите са ми:
1. Много ли е преоразмерен закупения котел и какви проблеми бих могъл да имам?
2. Ще дава ли котела по голям разход на гориво или просто по-голямата камера ще позволява зареждане на повече гориво което просто ще изгаря по-бавно?
3. Ще има ли някакви проблеми за котела ако се използва за подгряване на водата до 60 градуса както е било до момента освен евентуално по-честото почистване?
5. В предвид на това че ще се нуждая от значително по-малко мощност от максималната на котела, до горе ли да го зареждам с гориво или да слагам по малко и по-често да дозареждам?
Последна промяна от disem на нед сеп 16, 2012 3:53 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Образно казано си купил рейс да возиш семейството на море.Ако вземеш по-голям буфер котела ще ти гори 6-7 часа на денонощие.
LazarGanev - "Велик майстор"
Кой те посъветва да вземеш този котел за тази площ? Както каза Владо - буфер му е майката
Christo - майстор
Аз пък бих те посъветвал да върнеш котела, ако е възможно, и с разликата в цените, която за 17Квт котел и това 60Квт чудо е над 1000 лева да си купиш от същата фирма трипътни вентили, задвижки и други нужни за една инсталация неща за да стане по-истинска. Истинска имам предвид удобна за ескплоатация и относително икономична. Преди да предприемеш каквото и да било, наеми си кадърен майстор да каже какво трябва да се купи или алтернативно, трябва да се прочетат темите за котли на твърдо гориво от този форум от последните 1-2 години. Много е, но си струва. Накрая излиза по-евтино.
disem - специалист
Не става да се върне. Проверих. Така че го заменям за по-малък, подходящ за нуждите ми. Ако някой има нещо предвид, да пише. Иначе ще го монтирам и ще решавам възникналите проблеми в движение.
digitalpr - специалист
Не става ли да се демонтират няколко секции от котела? После ще трябва да купиш само нови капаци, които да пасват на по-малкия котел.
VLADO66 - майстор
Демонтаж+монтаж+капаци=буфер
Christo - майстор
Няма да е толкова просто и с буфера. Ако смятаме 55л за киловат, ще трябва 3 тона буфер! Ще трябва и подходящ разширителен съд. Ако вземеш да "удушаваш" котела, КПД-то съвсем ще иде на кино. Добре е котелът да работи на над 70% от номиналната си мощност. На всичко отгоре, искаме да пращаме по тръбите 60 градуса. Без трипътен вентил няма да се мине. Търси му нов стопанин на тоя котел.
filmatoplo - майстор
Ако става на въпрос имам такъв Виадрус с 10 секции , ползван 2-3 сезона -но това е др тема .Имай предвид че поради по дългата в хоризонтал камера -не му достига въздух да гори добре отзад , затова се наложи да измислят 2 въздушни клапи - отпред и отзад , ползва се вече при Виадрус У26 .До 35 киловата мощност 6-7 секции няма проблеми с въздуха :wink: .
digitalpr - специалист
Някой ще ми обясни ли накратко какво е буфер в случая? Мерси!

Тема "Въпроси относно мощност на котел за твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: