• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_stoev - майстор
Subject: Направа на динамо
Virtuozo написа:
Тъй тъй. За оборотите ми е ясно и на мене че работата няма да стане,за мене е по-важно да хвана принципа на работа а и ми направи впечатление че онези са ползвали трифазен. Нищо де запазих линка в моите архиви и някога като ми попадне някой трифазен за без пари може да се бъзикам. За монофазен хич и не говорим щото ако имах такъв щях за друго да го ползвам :) Пък и де викаш ти ако си спретна някога агрегат аз няма да си включвам хладилника и плазмения телевизор към него ами най-вече бормашината,шлайфа и скарата :yawinkle:
Извинявай, ама по тъпо нещо от скара на генратор не бях чувал. Има си дърва за тая цел... :partyman:
Дрелка и шлайф ще бачкат на изправено от трифазния, инверторен електрожен също.
Първо ги пробвай с малко газ да по-ниско напрежението ;)
lubomirlz - специалист
Аз не бих си пуснал инструментите на изправено трифазно :) Вероятността да им се случи случка е доста голяма :-D
a_stoev - майстор
Е обясни каква случка може да се случи на колекторен двигател?
Възможно е да има проблем с тиристорения ключ.
lubomirlz - специалист
Възможно е да има проблем и със статора и ротора на двигателя, човека не е толкова навътре с електротехниката, а му давате съвети с които може да си изгори машинката.
Да, колекторния двигател може да работи на променлив и постоянен ток, но неговата машинка е изчислена и навита за променлив, съпротивлението на статорната намотка при постоянен ток ще е значително по-ниско, понеже отпада индуктивното съпротивление, при което и котвения ток ще се увеличи.
За да я подкара на постоянен ток напрежението трябва да е значително по-ниско от 220 волта, от което пък ще паднат и оборотите, айде лека и наздраве от мен :-D :partyman:

Прикачен файл

14092012616.jpg
a_stoev - майстор
Е това е аргументиран отговор =D> . Трябваше да го пуснеш още първия път.
Virtuozo - специалист
lubomirlz от коя книга е въпросния текст? Направи ми впечатление,че информацията е предадена много достъпно и предполагам останалите теми засегнати в нея няма да се отличават.
И значи какво остава само варианта с трифазен двигател от който да се ползва само 1/3 от мощността. Или иначе казано някой 2.2 киловата с 3 контактчета от по 700 вата. Пак става де за бормашинка,малко шлайфче и такива подобни.
А има ли проблем,че примерно ще се черпи мощност само от едната фаза а другите ще стоят ненатоварени?
П-П Пак повтарям в момента не движа подобен проект а събирам знания,които някога ще ми влязат в употреба защото имам свободен бензинов двигател,да не кажа,че имам и два щото и една помпа 3 цола стои айляк от 10 години.
lubomirlz - специалист
Ето това е учебника, 330 страници разгледани са трансформатори, асинхронни машини, синхронни, постояннотокови, еднофазни колекторни и трифазни колекторни машини, учебника е написан за средните училища, като темите са сравнително подробно разгледани, на достъпен език и двамата автори са ми преподавали и смея да твърдя, че няма такива образи, шегаджии големи :-D

По втория въпрос, не е хубаво да се натоварва само едната фаза тъй като ще се "повдигне" нулата и напрежението може ти скокне доста над 220-230 волта. Най-добрия вариант е и трите фази да са равномерно натоварени, или да пробваш с еднофазен мотор.

Прикачен файл

18092012617.jpg
rettere - специалист
Наистина са шегаджии - трансформаторите отдавна са ел. машини.
hidrazin - майстор
Мдааа... И аз утре ще се навъртам покрай две такива. :?
:partyman:
lubomirlz - специалист
На теория трансформатора не е машина тъй като не преобразува вида на електрическата енергия, а само променя нейните параметри :) :partyman:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Направа на динамо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: