• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
vitrinabg.com написа:
Ако не се лъжа това е единствения проект в интернет който съм виждал изцяло или поне 90% изпълнен от сам човек.
Възможно е, не знам. По дискавъри показваха един американец който сам си беше построил каменен замък.
Аз все пак имам и помощник.
В интерес на истината пиша по проекта и на едно друго място, така че ако някой го види, да не ме обвини в плагиатство. Но мисля, че задължително темата трябваше да присъства най-вече и тук, за да се види че са възможни и такива неща. Предполагам, че болшинството от вас са дори и с по-големи физически, а защо не и материални, възможности от мен.

И така, тръгнах нагоре. Първо направих пояса от греди, в-у който ще стъпват вертикалите и паянтите. От долната страна направих фалцове, така че частично да застъпя дюшемето. Сглобките се виждат от снимките. Отново обилно използвах винтове за директен монтаж.
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (103.48 KиБ) Видяна 5491 пъти
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (99.25 KиБ) Видяна 5491 пъти
Прикачен файл:
5.jpg
Stefan2000 - специалист
И още.
Прикачен файл:
6.jpg
Прикачен файл:
7.jpg
Прикачен файл:
8.jpg
8.jpg (77.18 KиБ) Видяна 5485 пъти
Прикачен файл:
9.jpg
9.jpg (87.43 KиБ) Видяна 5485 пъти
Прикачен файл:
10.jpg
10.jpg (93.2 KиБ) Видяна 5485 пъти
Stefan2000 - специалист
Все пак не всички сглобки са правени по този начин, а само на местата където няма как да се направи без сглобка. Там където напречните и диагоналните греди от таванния гредоред са легнали в-у греди от рамките на стените, прикрепвах само с винтове за директен монтаж, отново :cool:
Междувремнно, докато се занимавах с разните му там сглобки и фалцове, пуснах помощника ми да направи малко плочник около стълбата и едно малко, технологично скеле. Виждат се на последната снимка. Вижда се и 4-метровата колона, която изправихме(3ма души). Отдолу има дупки в гредата и в камъка, в които е поставен фиксиращ железен щифт. Мисля, по натаък да сложа и укрепващ железен прът(шпилка), м-у колоната и стената, някъде по средата, са да се намалят вероятностите за деформация, поне в едната посока.

Прикачен файл

14.jpg
14.jpg (60.18 KиБ) Видяна 5484 пъти

Прикачен файл

12.jpg
12.jpg (85.14 KиБ) Видяна 5484 пъти

Прикачен файл

11.jpg
11.jpg (82.78 KиБ) Видяна 5484 пъти
marmoz - специалист
КЕФИШ СТЕФО КЕФИШ :2thumbs: Само в тоя дух,супер става :)
Да те питам,тия бързомонтажните винтове са за бетон не пукат ли дърото ,не е толкоз сухо,разпробиваш или?
Stefan2000 - специалист
Да, налага се разпробиване. Винтовете са Ф8 на 200. Разпробивам с Ф6, а не 6,5 както е за бетон. Но нещо повече. Предварително съм изтънил, на струг, втората половина на голяма част от винтовете, така че да е свободна в прикрепваната греда, и да се получи гарантирано притягане.
Понеже бука е много твърд, разпробивам и за пироните 20 и 16см. Иначе няма забиване. По-къси и тинки обаче се забиват.

Така, тук вече се вижда челната столица. Тя и целия покрив се изпълняват от иглолистна дървесина. Следва наковаване на каратавана. Челните междини м-у гредите на хоризонталния гредоред и следд това тези м-у ребрата се запълват с челни дъсчици и още нещо...
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (83.52 KиБ) Видяна 5409 пъти
Прикачен файл:
1'.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (78.68 KиБ) Видяна 5409 пъти
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (106.25 KиБ) Видяна 5409 пъти
Последна промяна от Stefan2000(стар) на пет сеп 21, 2012 8:18 am, променено общо 1 път.
Stefan2000 - специалист
Самия покрив е с наклон около 18 градуса. Билната столица и маите са 14/14 греди. Маите са наставни по средата. Стъпаловидна сглобка както по другите места, укрепена с по 2 1-метрови дъски отстрани. Беше интерсно, но нямам снимков материал от точно този момент, защото главата ми пушеше и не ми беше до снимане. При разполагане на билото и маите ми помаха брат ми и един приятел. Байото беше неадекватен за тая работа. Заданието се усложняваше и от това, че бях решил да правя стрехата със закръглени ъгли. За целта маите трябваше съответно да са скъсени. След това вече беше по-лесно, ребрата ги ковах с байото. Има и средна столица. Подпряна е на греда успоредна на нея, която минава по всички греди от таванния гредоред. За по-равномерно разпределяне на тежеста.
Да, и всичко се маже с отработило дизелово масло.
Прикачен файл:
6.jpg
Прикачен файл:
7.jpg
Прикачен файл:
8.jpg
8.jpg (17.49 KиБ) Видяна 5459 пъти
Прикачен файл:
9.jpg
9.jpg (19.56 KиБ) Видяна 5459 пъти
Прикачен файл:
10.jpg
svetoslavoff - специалист
Поздрави Стефане!
Е те това си е НАПРАВИ САМ.
Като лаик вероятно греша, но тази дългата дърв колона от долния край на стълбището до покрива като гледам и слънце я пече, и дъжд ще я вали, дали има опасност от изкълчване?(или ако има по-точен техн.термин)
Понеже използваш доста букова дървесина, да споделя с какво се сблъсках - непретенциозни сгъваеми столове от парен бук, след почти 10годишно ползване в стая току се появи издайническа следа от дървено брашно под стола. Както ни обясни човек от бранша, някои дървояди по бука имали голям латентен период и могат да се "активират" след бая време, както при мен. Тоест има вероятност дървесината да е заразена, без никакви външни признаци. Не ти го пожелавам в никакъв случай, пък и сам каза, че мацаш яко. Дано те спаси.
Martin.P - специалист
Поздравления и от мен!!! Евала! =D>
Този ъгъл, до дългата колона, дето е подпрян само с паянта и мен нещоме притеснява...
Да не вземе да провисне след време...
radius - майстор
Някой знае ли при реденето на турски керемиди по традиционния начин (на 2-3 ката), колко кг/кв.м. се получават. Този ъгъл ще стане доста тежък и дългата подпора ще иска да се изкриви.
Stefan2000 - специалист
Все още не съм теглил колко тежи 1 керемида, че нямам кантар.
В зависимост от гъстотата на подреждането, на квадратен метър отиват някъде около 30бр.
Точната стойност на товара може да се изчисли, но силите на натоварване е по-трудно да се изчислят, тъй като в този ъгъл имаме конзолно натоварване. Конфигурацията е приблизително следната. От високата колона назад до ъгъла където подпира паянтата(гергелека) са около 1,60м. От там назад има и стреха 0,8м. В другата посока, навън, еркера + стрхата са 2м. като опорната точка на гергелека е на около 1м. от стената, под 45 градуса. Значи остава да виси конзолно около метър. Грегелека е 12/12. Хоризонталата и колоната м-у които е запънат са 14/14. Евнтуалното слабо място според мен е колоната. Ако тежеста действително дойде в повече, гергелека ще се стреми да я огъне навътре. Може би ще трябва да взема мерки, тази хоризонтална сила да я предам надясно към Голямата ъглова паянта и евентуално към следващата вертикална греда.
Колкото до 4метровата колона, от такава тежест едва ли ще се изкълчи. Но ако започне деформация просто защото дървото си е жив материал, то вече вероятноста нараства. Заради това и споменах че ми минава идеята да я прихвана с железен прът към стената. Другото характерно за материала са надлъжните пукнатини. Специално за нея си мислех, дали да не я пристегна с някоя и друга желязна скоба, там където е започнала да се пука.
Относно дървоядите, гаранция няма. Правя каквото мога. За да прониква масло и в цепнатините, пръскам.
Може би само автоклав е сигурната работа. не ги знам какви химикали ползват там? Но вероятно са отрови. Тогава пък става страшно при обработката на дървото. Вдига се много прах и всичко го дишаш.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: