Най - вълнуващия въпрос зимно време.
benx - специалист
Типа на системата в случая няма значение.Сечението на тръбата е определящо за мощността на консуматорите,които могат да се подвържат.При Ф25 = около 16-18Kw ,в зависимост от разводката/вертикална или хоризонтална/и дължината на тръбната разводка.
piteriv - специалист
benx написа:
Преход от по-малък към по-голям диаметър в случая не ти върши никаква работа.Ако имаш възможност вържи тройника веднага след изхода на камината/котлето/и от там към съответните консуматори.
А относно това на входа или изхода да сложиш тройника,има едно основно правило:
Каквото влиза - това излиза
което означава,че трябва да поставиш тройници с еднакво сечение и на входа и на изхода.Иначе ще се наруши баланса на цялата система.
И все пак мисля че не си ме разбрал поправи ме ако нее така.!Искам в тройника да влизат две трьби по 16мм.и да излиза 1 от 25мм или32мм. (,за да използвам вече поставените) 2 по 16мм. не се ли равняват на 1 от 32мм.( поне приблизително) Или искаш да кажеш че самия тройник ще е като стснение :? Доизясни се моля те!
benx - специалист
Благодаря.От камината до колектора сьщо са 16мм(затворена система с помпа)
Ако поставиш тройника веднага след изхода и входа,може и да се получи.Иначе след като от камината ти излиза Ф16,ако е по-дълга разводката, след нея и Ф30 да сложиш,дебита намалява критично,скоростта на циркулацията се изменя,получават се шумове и др.На тоя модел "Прити" щуцерите са на 1" Опитай да снимаш моментното състояние,или поне някаква скица,за да добием визуална представа за положението.
piteriv - специалист
Ще се опитам да ти обясня по ясно положението.От колекторите до камината са пуснати две трьби по 16мм без да са свьррзани нито в единия нито в другия край.Но явно са тьнки!Идеята ми е да сложа един трйник на камината и един на колектора и да използвам двете трьби като една -----подаваща топла вода,за да мога да сложа една по дебела за врьщаща , за да сложа помпата на нея :? Дали ще се получи???
piteriv - специалист
А какво ще кажете за газовия котел.Там какви да са трьбите?
benx - специалист
Това положение го разбрахме.По-интересно е какво е разстоянието от камината до колекторите.Ако е голямо,забравяш поставените тръби/нека си стоят в пода/и пускаш от камината до колекторите тръби с по-голямо сечение,било Ф25 или Ф28.Както споменах,щуцерите на камината ще те ориентират/в твоя случай,ако не се лъжа са = 1"/Същото важи и за газовия котел,но при него ти препоръчвам да повикаш специалисти от фирмата,за да нямаш изненади.
piteriv - специалист
Камината е на около 6...,7 метра от колекторите а котела на не повече от два.Специалисти виках ама виж до кьде ме докараха :x За това питам вьв форума за да знам какво да искам от тях
benx - специалист
Пускай нови тръби от камината до колекторите/по възможност медни/ и нямаш грижи.И да си предвидиш кранове за източване на системата,иначе и там ще береш ядове.
piteriv - специалист
Добре... ами може ли да се комбинира колектора ....медни и Р.Р. ТРЬБИ :? или ще сменям и колектора???
LazarGanev - "Велик майстор"
Слушай сега:
- за да ползваш пуснатите тръби, слагаш стоманен тройник на единия извод на камината и с два адаптора връзваш двете тръби. На колектора - по същия начин. От другия извод на камината пускаш нова тръба ф25 до другия колектор. Двете тръби ф16 имат сечение не колкото една ф32, а колкото една ф22.6 - но мисля, че няма да имаш проблеми с дебита. Може да ползваш всякакви тръби PEX-Al, PP Stabi, PP с фибри, мед, стомана. За газовия котел - по същия начин, но ти напомням за забележката, която бях направил.

Тема "Здравейте.Камина....ще имам ли наистина проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: