Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
marmoz - специалист
bulhomes2 написа:
Виж и готови къщи! Все ми се струва, че в момента старото строителство е по-евтино от новото, а и няма да се разправяш с документи, разрешителни и пр.
Мдааа ние взехме виза за 1та къща за реставрация /къщата бе на 160г ,камък,гредоред и чития/
сега ако можех да ви я снимам/на 250км от мен е/ и видите дъли е реставрация или нова къща ще падните :) Ама по лесно се минава през институциите:)
kivanov - специалист
marmoz написа:
bulhomes2 написа:
Виж и готови къщи! Все ми се струва, че в момента старото строителство е по-евтино от новото, а и няма да се разправяш с документи, разрешителни и пр.
Мдааа ние взехме виза за 1та къща за реставрация /къщата бе на 160г ,камък,гредоред и чития/
сега ако можех да ви я снимам/на 250км от мен е/ и видите дъли е реставрация или нова къща ще падните :) Ама по лесно се минава през институциите:)
Ако ще е къща се предполага, че ще за 100 години и искам да ми е кеф. Като погледна всичко да знам къде са отишли и защо парите ;)

А ако купя мястото с някаква съборетина какво мога да си спестя?
VLADO66 - майстор
Влез в раздел къщи-там сме дискутирали надълго и широко ново или старо в този момент.
colyo - специалист
BobyB написа:
Щото има и къщи като тази за 68К лева с някои довършителни на колегата в Бургас, явно с доста собствен труд и видимо с евтини материали, ама има и къщи като резиденции нали?
Колега, евтини материали не съм ползвал......ползвал съм големи отстъпки. Колко по-скъпи марки има на нашия пазар от гореизброените? Намерих си свестни майстори, работещи на прилични цени, от там ми дойде сравнително ниската себестойност. Мразя строителните дейности и за това за всяко мацане си викам майстор, отделно нямам и много свободно време.
Последна промяна от colyo на чет сеп 20, 2012 10:08 pm, променено общо 1 път.
kivanov - специалист
colyo написа:
200 000 евро е средна цена, като се има предвид че само парцела е поне 50К, ако не е някъде на майната си, а по-близо до София, 50К за груб строеж и 100К за довършителни. Това ако ги имаш и го правиш за една година и влизаш. Щото има и къщи като тази за 68К лева с някои довършителни на колегата в Бургас, явно с доста собствен труд и видимо с евтини материали, ама има и къщи като резиденции нали?
Колега, евтини материали не съм ползвал......ползвал съм големи отстъпки. Колко по-скъпи марки има на нашия пазар от гореизброените? Намерих си свестни майстори, работещи на прилични цени, от там ми дойде сравнително ниската себестойност. Мразя строителните дейности и за това за всяко мацане си викам майстор, отделно нямам и много свободно време.
И аз така мисля. Всичко зависи от това как човек договори цените:)
velas - специалист
kivanov написа:
Разрешителни за строеж и пр. Трябва ти само арх.проект. Събаряш до основи и строиш наново същата квадратура и граници.
В някои общини може да се изисква виза за реставрация...но тя се взема много по-лесно и евтино.

В общи линии трябва да си прецениш какво гребенче имаш, за да си пуснеш подходящата брада... Може да си построиш къща и за 50к, може и за 50млн. Има всевъзможни технологии, които може да бъдат използвани, които си имат техните предимства и съответно първоначални разходи. Аз например си бях проектирал да имам чилър (термопомпа, която топли зимата и охлажда лятото) и соларни панели. Също така и полуподземно помещение, като имаше ниши за складиране на месо, вина и др.зимнина. Цялото помещение беше в битов стил и предвидено за лична механа с камина и голяма маса. На това съм фен :)

Преди да започнеш да строиш, ще трябва да проучиш нещата, които може да използваш и да си прецениш дали може да си ги позволиш.
kivanov - специалист
leosat varna написа:
kivanov написа:
Разрешителни за строеж и пр. Трябва ти само арх.проект. Събаряш до основи и строиш наново същата квадратура и граници.
В някои общини може да се изисква виза за реставрация...но тя се взема много по-лесно и евтино.

В общи линии трябва да си прецениш какво гребенче имаш, за да си пуснеш подходящата брада... Може да си построиш къща и за 50к, може и за 50млн. Има всевъзможни технологии, които може да бъдат използвани, които си имат техните предимства и съответно първоначални разходи. Аз например си бях проектирал да имам чилър (термопомпа, която топли зимата и охлажда лятото) и соларни панели. Също така и полуподземно помещение, като имаше ниши за складиране на месо, вина и др.зимнина. Цялото помещение беше в битов стил и предвидено за лична механа с камина и голяма маса. На това съм фен :)

Преди да започнеш да строиш, ще трябва да проучиш нещата, които може да използваш и да си прецениш дали може да си ги позволиш.
Преценката на финансите е номер 1 ;) Просто е хубаво човек да събере идеи за финансите и т.н.
VLADO66 написа:
Влез в раздел къщи -там сме дискутирали надълго и широко ново или старо в този момент.
Новото си е ново - да си го направиш както трябва, със старото такива изненади могат да ти се паднат, че няма да ти се вярва.
piron45 - майстор
Колега kivanov, предлагам ти да прочетеш две теми от раздел къщи. Може да ти хареса нещо.

viewtopic.php?f=47&t=12973

viewtopic.php?f=47&t=36927

Вярно че старото строителство е по евтино, но никога не може да се каже какво може да излезе по ремонта. За мен по добрия вариант е парцел или парцел с основи от някоя съборетина, която не струва нищо, за да ползваш основите както каза по горе колегата.
шоп - майстор
kivanov, много добре си направи сметката, защото стабилните доходи за 2-3 години назад не означават такива и в бъдеще!

Има криза, има болести- гаранция няма

Имам познати, които взимаха по 8-10 хиляди на месец преди кризата- започнаха да строят и сега стоят на груб строеж по простата причина, че доходите и бонусите им не са такива.

Съвет от мен. Млад си ако имаш 40000 евро си вземи ново строителство в младост ( предполагам Младост 4 заради бизнес парка) и след 5-6 години започни да строиш ако си заедлил и инвестирал пари. Новото строителство в Младостите бързо се препродава и с тези пари ще си направиш довършителните работи.

С банки не се занимавай. Другия вариант, ако си добър инвеститор инвестирай доходите си и живей под наем

Успехи.

Тема "Къща или апартамент ... и накрая на палатка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: