• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
batececo - помощник
Благодаря за мнението, бургията не съм я забивал само 3 см :) Поне 5-6 см навътре пробих, шпакловката наистина беше тънка (аз разбира се се презастраховах) уж 6-ца бургия, 6-ца дюбел и пак трудно влизаха... както и да е, за здравината - няколко пъти дърпах силно пердето надолу, започна да пука пердето и спрях :) Според мен стана много здраво :)
shtork - напреднал
Здравейте съфорумци,

поразрових се из форума и попрочетох това онова, но имам няколко въпроса относно монтаж на релса за перде. Ето и малко инфо - панелен апартамент, в момента има монтиран метален релсов корниз от старите, който е еднорелсов. Искам да сложа още една релса или директно да махна старата релса и да сложа нова двуканална релса. Пред релсата има монтирано гипсово чело. Дължината на релсата ще е 340-350 см. Та въпросите са следните:
1. Метална или пластмасова релса да сложа
2. На колко места трябва да се хване и с колко големи дюбели
3. Има ли някакви тънкости при монтажа
4. Има ли нужда от допълнително укрепване

Всяка информация би била полезна преди да почна да правя панела на швейцарско сирене :idea:
bulhomes2 - майстор
Пластмасовите си ги лепя със силикон директно за тавана и изобщо не се занимавам с дюбели. Мисля, че са по-евтини, а много по-лесно вървят куките по тях. По-лесно е и прането на пердетата - жената ги пере с куките...
Shark - специалист
Щом ще я монтираш зад гипсово чело, няма смиъл от скъпи релси (алуминиеви), купи си от немските пластмасова. Имат готови, пробити отвори за дюбелите, ще се наложи да си пробиеш нови дупки на тавана... Отделно продават дюбели с винтчета и тапи да скрият дупките на релсата. Ако имаш тежки пердета, по-добре си вземи по-големи дюбели от тези, които предлагат за да се подсигуриш.
Аз не бих рискувал да лепя релсата за тавана, осбено ако имаш тежки пердета.
bulhomes2 - майстор
Тези на снимката вече 5-6 години не са мръднали.
Прикачен файл:
IMG_0376.JPG
shtork - напреднал
Взех си немска PVC релса. Марката мисля, че е Гардениа. Взех си и една ударна бормашина от Бриколаж на промоция. Снощи направих една дупка и свредлото направо се плъзна вътре в бетона, но на втората вече се закучи. Мисля, че уцелих арматура и прекратих упражнението, че беше късно вечерта. Да продължа ли да пробивам в същата дупка или да си направя нова. И ако може да кажете някоя хитринка за фиксиране на всички отвори (7 на брой за корниз от 350см)
Тани - модератор
Прочети по-горе в темата!
Svezar - специалист
bulhomes2 написа:
Пластмасовите си ги лепя със силикон директно за тавана и изобщо не се занимавам с дюбели..
И един ден гледаш корниза на земята заедно със слой латекс върху силикона :lol: Аз не бих си правил такива експерименти :!:
shtork - напреднал
Аз също съм заложил на дюбели. Мислех си дали няма да стане с монтажно лепило, ама не ми допадна после сценария като реша да я махам по някоя незнайна причина :mrgreen:
Shark - специалист
shtork написа:
И ако може да кажете някоя хитринка за фиксиране на всички отвори (7 на брой за корниз от 350см)
За хитринка не знам, но аз си викам помощник и с две стълби с по едно моливче за всеки, разполагаме стълбите така, че да може всеки да бележи дупките от двете си страни. Така с едно качване на релсата бележим всички дупки на тавана и става максимално точно.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Корниз за пердета - избор, монтаж, въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: