• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Абе хрумна ми една мисъл вчера и съм я сънувал цяла нощ-като не ми работи възвратния клапан на слънчевата система и пропуска топла вода към колектора през ноща ефекта е при външна 12гр датчика на бойлера в долната част показваше 16.Дотук добре но зимата като стане външната -20гр дали няма да ми замръзне бойлера колкото и глупаво и куриозно да звучи.

пп виж ти никой ли няма работеща система зимата и да е имал проблем с клапана :? Ще слагам още един май на по удобно място :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Смени възвратния клапан :wink:
fox_vt - майстор
Е да де ама той не е проблема а гадните ръжди от разширителния съд него трябва да сменя :lol:.Но ми стана интерсно какво мислите по тоя въпрос има ли такава вероятност да замръзне бойлера :? А понеже клапана е на най забутаното място на света (не е и в кучи гъз както ще помислят някои) си мисля да сложа още един но направен както трябва-с байпас и със два холендъра на самия клапан за 5 минутно смъкване почистване и качване :-D Тва ще е докато направя съд от неръждавейка де .
А защо не минеш на затворена система? Това нещо отворена соларна система е голяма лудост
lov - майстор
viewtopic.php?f=10&t=38028
Тука писах за перипетиите с възвратните капани и крайното решение. От тогава до сега си работи и никаква грижа. То ръждилаците трябва да се махнат но дори и да ги има при такъв възвратен клапан не са проблем. :lol:

Лазаре тя дори и да е затворена като ти е калпав клапана пак береш ядове.
fox_vt - майстор
Системата е отворена поради няколко причини,едната е заради гъвкавите връзки на колектора все пак не е като повечето колектори :-D втората още по важна причина е защото е пълна с антифриз и на последно място и да прегрее няма нищо да и стане не че има такава вероятност де.Вчера пробвах да затворя крана след помпата и ефекта беше чуден никаква загуба на топлина през ноща и сутринта само за 10 мин след като го отворих темепературите горе и долу си размениха местата.Та ще слагам втори клапан след помпата и филтъра като ще го направя със байпас и холендри за лесно смъкване ако заяде и той.
lov - майстор
По пътя по който си тръгнал аз отдавна преминах. Послушай ме и направи това което ти показах. И моята е отворена по същите причини щото е пълна с антифриз. Всеки един клапан се явява като дифузьор. Тоест ограничава дебита на помпата. Преди бях я оставил на 2-ра степен сега карам на най слабата и пак бързо обръща.
Е, ние с какво ги пълним затворените системи, да не би с компот от джанки? Не разбирам каква е връзката на антифриза с вида на системата? Както и гъвкавите връзки? Напоследък целите системи ги правим с гъвкава тръба неръждавейка. Като е направена както трябва не се страхува от прегряване
lov - майстор
То почваме пак старата тема що етиленгликол а не пропилен. Компота от джанки го оставяме за разредител на ракията.
Едното е отровно а другото не. При отворена система при пробив в серпентината поради разликата в наляганията няма опасност от замърсяване на питейната вода. При затворената това вече е възможно.
То на теб защо да ти го обяснявам щото го знаеш ами май прочете през пръсти.
fox_vt - майстор
Точно за това е отворена системата заради отровния антифриз а под гъвкави връзки имах предвид тея които съм сложил на въртящия колектор и са от маркуч за пералня хахах както се казва временно за постоянно.Само че никой не сподели какво се е случило ако зимата ти отърве възвратния клапан явно на никой не се е случвало.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за соларна система през зимата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: