• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
VLADO66 - майстор
Таблото е старо,предпазителите-нови,нещо яко е гряло вътре,възможно е да има нарушена изолация на кабела на тази линия и да опира нулевата шина отзад.
докера - специалист
Ако правилно съм видял - главния предпазител е комбиниран с ДТЗ при двупроводна инсталация ..... :?
lowriderzzz - специалист
докера написа:
Да разбирам ли , че когато този ключ за вентилатора в банята е изключен - предпазителя не пада ?
Ако е така - ето го проблема - кабела м-у него и вентилатора е укъсен някъде
когато ключът за банята е изключен главния предпазител не пада, а този за кухнята си е изключен и като го включа пада главния (без значение ключът за банята дали е вкл. или изкл.)

Какво е ДТЗ при дву проводна инсталация ?

Утре пак ще проверя това което каза VLADO66 да не би тези кабели които са като черва в таблото да се окъсяват някъде.

Но по принцип не са обгорени просто са мръсни и захабени за това са черни - ето снимка http://imageshack.us/photo/my-images/33 ... 9copy.jpg/
fikata - майстор
Това,на което ти му викаш главен бушон е всъщност ДТЗ /дефектно-токова защита/,която изключва заедно с предпазителя на линията. ДТЗ защита изключва при нарушена изолация между фазата и земята, вследствие на което се получава ток на утечка равен или по голям от 30 мА.
Главен предпазител би трябвало да бъде първия вляво като най голям 63А, но той не е включен в таблото.
Тази ДТЗ е тип ID, т.е не е комбинирана с макс.токова защита и защита от претоварване а е само защита от повредена изолация.
Комбинираната защита на тази фирма е тип Vigi.Тя е ДТЗ комбинирана с автоматичен прекъсвач.
Последна промяна от fikata на ср сеп 26, 2012 7:28 pm, променено общо 2 пъти.
Trifun - специалист
@lowriderzzz, от всичко написано досега, всички снимки и най-вече от клипчето, аз разбрах следното :
Имаш табло с 8 предпазителя и една Дефектнотокова защита (ДТЗ) - това е онова двойното нещо, което ти незнайно защо наричаш "главен бушон". Главният ти всъщност е този, с най-голямата стойност - първият от ляво на дясно - 63А. Вторият, до него, на който няма проводник от горната страна, е оставен за резерв - не се мъчи да разбереш за къде е той - той просто си е свободен.
Това, което мен ме притеснява най-много (след като изгледах клипчето) е, че при изключено всичко друго, освен ДТЗ, като включиш този проблемният предпазител, и ДТЗ пада...
Има нещо мнооого объркано в това табло и най-добре е да викнеш човек, който малко поне разбира от тия неща да погледне за какво става въпрос.
Между другото - скоро да си сменял контакт в кухнята ? Изобщо какви са били последните интервенции по ел. мрежата в жилището, преди да почне да ти изключва ДТЗ-то ? Щото сигурно преди това си е работела, макар и неясно как точно ...
sto64 - специалист
Снимай ДТЗ-то отблизо , да видим какви кабели влизат и излизат и колко ампера е !
Не мога да видя добре на снимките, обаче гребена е отдолу. Значи правилно е следното - от долната страна на ДТЗ (най-десния двоен "предпазител") трябва да излезе фазата и да отиде ОТГОРЕ на най-левия предпазител 63А, и отдолу от него гребена да разнесе фазата. Нулата от ДТЗ пък трябва да отиде на нулевата шина. Защото от горната страна на ДТЗ мисля е захранването - синия проводник е нула и черния е фаза. И ми се струва, че всички предпазители, вкл. и 63А са захранени отдолу чрез гребена и тоя 63А изобщо не играе ролята на главен в случая. И затова пада ДТЗ при изключен 63А, като се включи проблемния кръг.
lubomirlz - специалист
Колеги че нося очила нося, но ми се струва, че от 63 амперовия изобщо не излиза проводник, и нека питащия да си наеме един електротехник да оправи бакиите, на тоя "майстор" за да не стане някой сакатлък.
fikata - майстор
Това табло,така както е свързано няма главен предпазител. ДТЗ не може да играе тази роля,защото не е комбинирана,както писах по горе. Това,че тя изключва захранването на таблото, е защото сработва като диференциална защита - отчита влошена изолация на линия на падащия предпазител.
Последна промяна от fikata на ср сеп 26, 2012 8:30 pm, променено общо 1 път.
darken_nz - специалист
Наистина - от кога е този проблем ? Както попита колегата по-горе - пипано ли е нещо ?
Защото е много възможно от неправилно свързване да го има този проблем.
Аз отстраних подобен проблем на един бойлер.
ДТЗ-то беше вързано, като обикновен автоматичен прекъсвач - прекъсваше само фазата. Сещате се какъв е ефекта - пада при всяко включване на бойлера.
За щастие грешката поне беше лесно поправима - просто оправих връзките в таблото и всичко заспа.Я кажи по колко проводника идват на контакт ? Там, където изключва на контактите по три ли са ? Като гледам ДТЗ-то уж има нула, ама не се знае до контактите какво стига и как са направени връзките в кутиите, а точно от това може да имаш главоболия.Понякога може и смятайки факта, че е само една ДТЗ за всичко да падне при повече консумация, но най-вече нека внимателно да се огледат всички връзки - включително и как се вързана самата защита - отгоре и отдолу.За съжаление аз също мисля, че е по-добре да си викнеш специалист.
Най-малкото ще ти намери кутиите и ще ти огледа връзките. :wink: :drinkers:
Между другото сега се кьорих и видях и аз, че тоя 63 А и един 25 са оствени свободни. Защо е оставен така тоя 63 А ? Тази работа понамирисва.
То и аз нося очила :weedman: :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Пада ми бушона при включване на захранването. Защо така ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: