• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
докера - специалист
Вярно , че е чиста ДТЗ , сега , от моя компютър , разгледах по-добре схемата върху модула. А захранващите фаза и нула ,като гледам , са вързани именно през нея .
Който е вързвал това табло , явно толкова е разбирал ....
Не се вижда трети захранващ проводник /земя/ , така че със сигурност инсталацията е двупроводна. Таблото е погрешно захранено.
От ПЪРВИТЕ ДВА , от ляво на дясно ,предпазителя не излизат проводници /това , което се вижда до първия , 63А, е просто завой на проводник/.
Тази ДТЗ е нефункционална , така , както е вързана . Като първа стъпка трябва да се прехвърли захранващата фаза /дебелия черен проводник/ отгоре на на първия от ляво на дясно предпазител - той е поставен там да бъде главен - 63А е :wink: Или ако ДТЗ ще се ползва за цялата инсталация /Не виждам смисъл/ , захранващата фаза остава отгоре , а от изхода се отвежда до горната клема на 63А-вия предпазител. Но пак трябва да се пусне и заобикаляща ДТЗ нула.
Захранващата нула трябва да се изведе на шина или клеморед и така да се свърже с другите нули , излизащи от таблото .
Ако ще се вързва ДТЗ към някоя от веригите или като обща, трябва да го направи човек , който разбира , защото е малко по-оплетено... :wink:
darken_nz - специалист
Ами аз не мога да преценя много добре по снимките дали е двупроводна, или не.
Аз за това писах всичко да се огледа обстойно.Дори и да се затрудни с нещо, като го напише тук все някой ще му каже и това, заради което пиша (а вярвам и не само аз) е поне човека, ако не се справи сам да си има едно на ум и да не го метнат пак така. Не е хубаво да се прави така.
Аз никого не съм мамил през целия ми живот и много се дразня, като ме излъжат и после следват псувни и яко антиреклама от моя страна, защото аз си плащам съвсем коректно, но искам за парите си да получа нещо на среща.Не сте ли съгласни ? :wink:
Един тарикат вече изгуби няколко семейства, които му бяха клиенти. Разказах им малко за него и го отпратиха.Като се замисля - той се стегна още като ме видя. :-D
А, аз преди време го изгоних доста шумно и показно (доста хора видяха как му крещя и го наричам ''Идиот, Мошенник - махай се от тук! '' :cool:
Последна промяна от darken_nz на ср сеп 26, 2012 9:11 pm, променено общо 1 път.
lowriderzzz - специалист
Моя грешка е това че наричам ДТЗ-то главен. Мислех че е главен предпазител, защото е най-голям на размер и с по-солидно копче.

Съжалявам, ако съм подвел някой.

Контакти не са сменяни скоро. Както написах по-горе днес ги разкачих всички (заедно с всики уреди и лампи по тази верига) и са в ред.

От контактите излиат 2 кабела. Това предполагам , значи че няма маса.

Не е правен ремонт скоро на апартамента. От около месец се случва така, когато отидох да хвърля един поглед на апартамента дали всичко е ОК.

Миналата година (преди нова година и лятото даже) всичко си работеше в кухнята, защото бях ползвал печката и други уреди.
Само мисля, че копчето за вентилаторът на банята като се натиснеше пак изключваше ДТЗ-то. Тоест повредата с веригата на кухнята се появи скоро докато тази с копчето на вентилатора е от по-отдавна.

Утре ще видя дали не правят късо кабелите в кутията на предпазителите някъде. И ще снимам по добре ДТЗ-то, както поискахте и ще кажа какви са му стойностите.

Гребена с фазата е отдолу.
Последна промяна от lowriderzzz на ср сеп 26, 2012 9:15 pm, променено общо 1 път.
ДТЗ добре си е захранена, тя може би е 300мА, но след нея фазата трябва да мине през 63А, а той няма свързан проводник от горната страна.
darken_nz - специалист
lowriderzzz
Ами работата е ясна.Щом инсталацията е двупроводна ДТЗ-то не може да остане в това положение.Трябва да се преработи таблото, както се спомена по-горе.
И все пак съветът ми е да викнеш някой да огледа на място творенията на нашия скъп ''колега''.
Едва ли човека ще ти вземе милиони за един оглед - все пак няма да копае трасета и да полага кабели, или тръби, няма да монтира нищо.Не вярвам да ти вземат много.
Когато се слага ДТЗ трябва инсталацията да е трипроводна, а щом на контактите не са по три - работата е ясна.Кой знаеш какви каши са набъркани.
fikata - майстор
Нормално е главният предпазител да е преди ДТЗ, защото тя също е елемент във веригата подлежащ на повреда -напр.к.с тъй като през нея минава фаза и нула.Разбира това е когато ДТЗ е обща за всички кръгове и не е комбинирана с АП,т.е всички кръгове минават през нея.Нещо,което не винаги е необходимо.
Изображение
Последна промяна от fikata на ср сеп 26, 2012 9:35 pm, променено общо 2 пъти.
докера - специалист
Тя добре е вързана , ако ще се ползва за обща , НО ... е безсмислена , ако след нея инсталацията е двупроводна и контактите са занулени с мост! А като гледам , в онази кутия с предпазителя , която е в кухнята , и захранва най-вероятно някакви вградени уреди - нула и заземление на уреда са вързани общо към нула :wink:
Отвори един контакт и виж дали е занулен с мост между нула и заземителна пластина или има отделен , трети , кабел към нея . Ако е с мост , направо я махай тази ДТЗ - никаква работа не ти върши при този вариант на инсталацията ...

А ,fikata е показал правилния начин , ако инсталацията е трипроводна :!:
lowriderzzz - специалист
докера написа:
Тя добре е вързана , ако ще се ползва за обща , НО ... е безсмислена , ако след нея инсталацията е двупроводна и контактите са занулени с мост! А като гледам , в онази кутия с предпазителя , която е в кухнята , и захранва най-вероятно някакви вградени уреди - нула и заземление на уреда са вързани общо към нула :wink:
Отвори един контакт и виж дали е занулен с мост между нула и заземителна пластина или има отделен , трети , кабел към нея . Ако е с мост , направо я махай тази ДТЗ - никаква работа не ти върши при този вариант на инсталацията ...

А ,fikata е показал правилния начин , ако инсталацията е трипроводна :!:

ами с мост е занулен контактът. Защо да махам ДТЗ-то по принцип това е от скоро, значи нещо от времето е станало за да не работи , защото от месеци (някъде от пролетта) не бях ходил и миналия месец като ходих забелязах, че става така. А преди не.

А да не би ДТЗ-то нещо вече да е сдало багажа ? Че нямам и друго ДТЗ да го заменя да видя дали не е от него.
darken_nz - специалист
Всъщност за какво ли е тази ДТЗ и за къде не знам.Ами може и да не е правело проблем, но е въпрос на време.Точно щях да пиша за кутията, че и тя ме съмнява.Наистина и според мен тази ДТЗ е излишна и само ти взели парите - поне, докато някой не ми докаже какво и къде е свързано към нея - тоест до доказване на противното.При този случай освен да ти създава проблеми няма да стане нищо друго.
Последна промяна от darken_nz на ср сеп 26, 2012 9:38 pm, променено общо 1 път.
докера - специалист
Защото никаква работа не върши при това вързване на инсталацията , а може да ти създава и проблеми. За да работи , трябва или захранването на таблото да е трипроводно или поне да има допълнителна , заобикаляща ДТЗ нула , но и инсталацията навсякъде след нея трябва да е вече трипроводна , като заобикалящата нула зе вързва към заземителните клеми на контактите и към заземителните проводници на уредите и няма връзка с "работната" нула - тази , която е в клемите на контактите например.

Абе явно някой се е правил на разбирач ...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Пада ми бушона при включване на захранването. Защо така ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: